Päť predvianočných knižných tipov Pravdy

Trójska vojna, zbierka láskyplných liečivých príbehov, úloha vzájomne prospešnej spolupráce v živočíšnej ríši a v ľudskej spoločnosti, odvážny a precítený román o tom, čo žena získa a stratí, keď sa stane matkou aj príbeh o mačke, ktorá zachránila knihy.

22.12.2022 05:00
debata

Stephen Fry: Trója

Stephen Fry: Trója Foto: Tatran
kniha troja Stephen Fry: Trója

Staňte sa súčasťou bitky, ktorá trvala dekádu a v pamäti ľudí pretrvala stáročia. Sledujte tisícky gréckych lodí smerujúcich k brehom Tróje, dívajte sa na zúrivosť, s akou sa Trója bráni, a cíťte smútky, bolesti, túžby i lásky ľudí aj bohov v príbehu Stephena Frya, ktorý vás s umením majstra prenesie priamo do srdca starovekého Grécka, ako aj vo svojich predošlých bestselleroch Mýty a Hrdinovia.

Stefanos Xenakis: Dar

Stefanos Xenakis: Dar Foto: Grada
kniha dar Stefanos Xenakis: Dar

Zbierka láskyplných liečivých príbehov sa vracia k samotnej podstate života – k radosti z obyčajného bytia. Ukazuje čaro jednoduchých vecí, ako je skoré vstávanie, smiech či nezištná pomoc blízkym. Učí nás, že radosť často nájdeme na tých najobyčajnejších miestach. Dáva príležitosť znova sa zamilovať do života a prijať krásu našej ľudskosti. Lebo život je vo svojej najhlbšej podstate naozaj veľký dar.

kniha hviezdna brana Čítajte viac Kniha Týždňa: Hviezdna brána

Peter Kropotkin: Vzájomná pomoc: faktor evolúcie

Peter Kropotkin: Vzájomná pomoc: faktor evolúcie Foto: Premedia
kniha vzajomna pomoc faktor evolucie Peter Kropotkin: Vzájomná pomoc: faktor evolúcie

Ruský prírodovedec a anarchistický filozof skúmal úlohu vzájomne prospešnej spolupráce v živočíšnej ríši a v ľudskej spoločnosti. Píše proti sociálnemu darvinizmu, ktorý zdôrazňuje súťaživosť a prežitie silnejších, a proti romantickým predstavám, že spolupráca je motivovaná všeobecnou láskou. Vzájomná pomoc má pragmatické výhody a presadila sa prírodným výberom.

Sheila Heti: Materstvo

Sheila Heti: Materstvo Foto: Inaque
kniha materstvo Sheila Heti: Materstvo

Čo žena získa a stratí, keď sa stane matkou? Odvážny, precítený a drsne originálny román vedie až k úvahám ako – a najmä pre koho – žiť. Rozprávačkou je takmer štyridsiatnička, ktorá zvažuje, či sa vôbec stane matkou. Otvorene a s humorom odstreďuje z premýšľania vplyv rovesníčok, partnera a povinnosti voči rodine. Hľadá usmernenie vo filozofii, vlastnom tele, v mystike a odpoveď objaví oveľa bližšie, ako by čakala.

Sósuke Nacukawa: Mačka, ktorá zachránila knihy

Sósuke Nacukawa: Mačka, ktorá zachránila knihy Foto: Ikar
kniha Macka ktora zachranila knihy Sósuke Nacukawa: Mačka, ktorá zachránila knihy

Rintaró Nacuki je len stredoškolák, no na pleciach mu už leží zodpovednosť za tisíce príbehov. Po starom otcovi zdedil lásku ku knihám a s jeho antikvariátom má viac starostí ako radostí. Keď sa ho rozhodne zavrieť, zjaví sa hovoriaca mačka a požiada ho, aby jej pomohol knihy zachrániť. Mnohé z nich sú opustené a zdá sa, že vyslobodiť ich z rúk nedbanlivých majiteľov dokáže iba táto netradičná dvojica.

Russia Prigozhin Čítajte viac Vie, čo sa varí v Kremli
debata chyba