Zomrel Robert Burton Pynsent, veľký propagátor českej a slovenskej literatúry

Vo veku 79 rokov zomrel britský slavista, bohemista a slovakista profesor Robert Burton Pynsent, jeden z najuznávanejších expertov na českú a slovenskú literatúru v anglicky hovoriacich krajinách.

30.12.2022 14:26
debata

Profesor Robert Burton Pynsent zomrel v Colchesterskej nemocnici 28. decembra, len 10 dní po svojich 79. narodeninách, po dlhej chorobe. Na sociálnej sieti Twitter o tom informovala prekladateľka slovenskej literatúry Julia Sherwoodová, rodená Kalinová (narodila sa v Bratislave, po nútenej emigrácii v r. 1978 študovala slovakistiku, žije v Londýne).

„Zomrel jeden z najväčších odborníkov na českú a slovenskú literatúru v anglojazyčnom svete, enfant terrible, pravý anglický excentrik, tvrdý kritik akejkoľvek hlúposti a najlepší priateľ, o ktorom si môže každý snívať. Zanecháva po sebe obrovskú medzeru, ktorá sa nedá vyplniť, svet sa bez neho stal nudnejším a menej farebným miestom,“ napísala Sherwoodová, ktorá sa venuje literárnym prekladom z češtiny a slovenčiny.

„Zomrel Robert Pynsent. Anglický bohemista a neprehliadnuteľná postava, a to nielen svojou telesnou konštrukciou… a dandyovskom šatkou k tomu… Nikto nemal osvojenú českú literatúru tak ako on – poznal ju od začiatku do konca a vo všetkých jej poschodiach,“ napísal v osobnej spomienke na facebooku bohemista Jiří Trávníček.

Pynsent sa narodil v roku 1943, študoval slovanské jazyky na univerzite v Cambridge a potom od roku 1972 sám pôsobil ako pedagóg na Škole slovanských a východoeurópskych štúdií pri londýnskej University College. Je autorom desiatok odborných štúdií a mnohých kníh, v češtine vyšiel napríklad výber z jeho úvah o literatúre pod názvom Ďáblové, ženy a národ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Literát