Aj knihy z druhej ruky potešia

Vášniví čitatelia si už viac ako rok môžu zaobstarať nové knihy za staré. Mnohí vďaka tomu získajú knižky, ktoré boli roky vypredané a nedali sa nikde zohnať.

04.01.2023 09:51
chlapec, čítanie, štúdium, škola Foto:
Nová kniha poteší, ak keď nie je celkom nová.
debata

Kníhkupectvo Martinus cez službu Knihovrátok odkúpilo od svojich zákazníkov vyše 300-tisíc čítaných kníh a za ne si čitatelia formou poukážky kúpili nové knihy v sume viac ako milión eur. Pred Vianocami si viacerí chceli urobiť poriadok vo svojej domácej knižnici a po sviatkoch zas mnohí už stihli darované knižky prečítať alebo ich možno dajú znova do obehu tie, ktoré im nesadli. Internetové kníhkupectvo pri prijímaní čítaných knižiek posudzuje najmä obľúbenosť knižky medzi čitateľmi a jej stav.

Spoluzakladateľ a riaditeľ kníhkupectva Michal Meško vysvetľuje: „Algoritmus Knihovrátku čerpá z našich predchádzajúcich skúseností a dát, ktoré ku knižkám máme, a podľa toho sa snaží odhadnúť, či a koľko daných kníh, ktoré človek ponúka, si bude vedieť nájsť svojich čitateľov. Systém sa aktualizuje po každom výkupe.“ Ako dodáva, 13 percent z doterajších stotisíc zákazníkov si v poukážkach odnieslo po viac ako sto eur a mnohí Knihovrátok využívajú opakovane.

40 podval Dominik Gazdos   zakladatel   a CEO Knihobot 2 zdroj Knihobot Čítajte viac Knihobot a Knihovrátok upracú vašu knižnicu

Knižky vykúpené prostredníctvom Knihovrátka kníhkupectvo predáva ďalej na svojom e-shope ako čítané. Za prvý rok tak získalo nový domov 200-tisíc kníh z druhej ruky. Takmer polovica z týchto titulov je na trhu vypredaná a neplánuje sa ani ich dotlač, Knihovrátok tak mnohým splnil ich knižný sen. Veľký záujem o knihy, ktoré boli na trhu vykúpené, podnietil Knihovrátok zaviesť funkciu sledovania konkrétneho titulu, aby záujemcovi jeho vyhliadnutá knižka neušla, keď sa objaví v ponuke ako čítaná.

„Knihovrátok dal nášmu kníhkupectvu nový rozmer, vďaka nemu spájame ľudí s vypredanými titulmi, ktoré často roky neúspešne zháňajú. Za posledný rok sme dostali veľa ďakovných správ – niektorí sa tak znova dostali ku knižkám, ktoré čítali v detstve, iní si po rokoch skompletizovali svoje knižné série,“ dodáva Michal Meško. Knihovrátok má už aj svoju mobilnú aplikáciu, kde sa vďaka skeneru čiarových kódov človek rýchlo dozvie, ktoré knihy sa vykupujú a ktoré nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha