Päť nových kníh v novom roku

Príbehy o tom, že život je často iný, ako sme si ho predstavovali, príbehy zo psychoterapie, príbeh bohémky, lekárky, milenky, matky... a jej manžela, okružný let našou Galaxiou v knihe Vesmír aj trinásť originálnych poviedok.

08.01.2023 08:00
debata

Pavel Sibyla: Na prelome apríla a mája

Pavel Sibyla: Na prelome apríla a mája Foto: Literárna bašta
kniha Pavel Sibyla Na prelome apríla a mája Pavel Sibyla: Na prelome apríla a mája

Život je často iný, ako sme si ho predstavovali, a iba niektorí majú odvahu predstaviť si ho nanovo. Milovi ťahá na štyridsať a cíti nutkanie svoj život manžela a otca obrátiť naruby. Do cesty sa mu pripletie dávna priateľka Žaneta, ktorá si nevie dať rady s vyšetrovaním jednej nepravdepodobnej vraždy. Z minulosti všetko pozorujú dvaja významní muži slovenských dejín, ktorí aj bez predstavivosti zažili dosť životných zvratov.

Anton Heretik: Dobro

Anton Heretik: Dobro Foto: Ikar
kniha Anton Heretik Dobro Anton Heretik: Dobro

Kniha s podtitulom Príbehy zo psychoterapie približuje osudy trinástich klientov, ktorých autor sprevádzal počas psychoterapie pri hľadaní dobra – ich vlastnej múdrosti, ktorá im môže pomôcť zvládať duševné ťažkosti, životné problémy či zložité vzťahy. Sú to spomienky súdneho znalca, skúsenosti zo stretnutí s páchateľmi brutálnych zločinov, no o svojich klientoch a práci terapeuta píše s rešpektom a pokorou.

kniha hviezdna brana Čítajte viac Kniha Týždňa: Hviezdna brána

Jana Bodnárová: Patchwork v bielej

Jana Bodnárová: Patchwork v bielej Foto: Aspekt
kniha patchwork v bielej Jana Bodnárová: Patchwork v bielej

Autorkin hlas je jemne poetický a drsne krutý zároveň. Zošíva útržky príbehov ľudí, ktorí sa napriek (či vďaka) svojej rôznorodosti stretávajú v blízkych vzťahoch vsadených do spoločného života v Československu druhej polovice 20. storočia. Dotýkame sa ich v spomienkach Oty, bohémky, lekárky, milenky, matky… a jej manžela Andreja. Text sprevádzajú ukážky z tvorby Evy Moflárovej.

Andrew Cohen, Brian Cox: Vesmír

Andrew Cohen, Brian Cox: Vesmír Foto: Tatran
kniha vesmir Andrew Cohen, Brian Cox: Vesmír

Každú noc na nebi žiaria tajomné telesá – hviezdy, ktorých je viac ako zŕn piesku. Vidíme ich z každej planéty v našej slnečnej sústave rovnako ako čierne diery ťažšie ako bilióny sĺnc. Vydajte sa na okružný let našou Galaxiou a pokúste sa nájsť skrytý kľúč k osudu vesmíru. Fotografie na kvalitnom papieri a výstižný text prinášajú nezabudnuteľný zážitok pre každého milovníka astronómie.

Michaela Rosová: Nepokojní spáči

Michaela Rosová: Nepokojní spáči Foto: Artforum
kniha Michaela Rosová Nepokojní spáči Michaela Rosová: Nepokojní spáči

Trinásť poviedok a jedna esej. Autorka zväzuje svoje postavy čudnými vzťahmi a následne rozpletá uzlíky. Rozpráva o zrúcanine hradu; o chlapíkovi, čo prišiel kúpiť malému synovi zvieratko; o troch spisovateľoch v jednej bytovke; o Mariene, ktorá šla s krčahom po vodu a prapodivne skončila. V originálnych postrehoch spája subtílnosť so štipľavou iróniou, slzy s úsmevom, hĺbku s ľahkosťou, sivú realitu so surreálnom.

kniha set Slovensko KRIMI  1 Čítajte viac Vianoce na poslednú chvíľu? Dobrú knihu vyberiete raz-dva

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy