Knihu britského princa Harryho napísal ghostwriter. Spôsobuje nákupný ošiaľ

Po týždňoch rozhovorov, unikania úryvkov do médií a po početných kontroverzných vyhláseniach sa na predajných pultoch objavila kniha britského princa Harryho s názvom Spare (Náhradník). Publikácia vydavateľstva Penguin Random House vyšla v angličtine a preložená je do 15 ďalších jazykov: slovenčina medzi nimi zatiaľ nie je.

11.01.2023 12:00
debata
Foto: Penguin Random House
Spare princ Harry

V internetovom obchode Amazon je v Británii medzi knihami na prvom mieste v predaji a záujem o ňu prinútil niektoré londýnske kníhkupectvá otvoriť už o polnoci. Harry v knihe prichádza s kritikou britskej kráľovskej rodiny a reklama ju opisuje ako autobiografiu, ktorá prezradí všetko.

Kniha už minulý týždeň vo štvrtok nedopatrením vyšla v predstihu v Španielsku, odborníci z vydavateľskej branže sa však zhodli, že incident predaju nijako neuškodil, ba naopak zaistil mediálnu kampaň už niekoľko dní dopredu.

Tridsaťosemročný syn britského kráľa Karola III. sa v knihe dotýka vážnejších tém, napríklad svojich skúseností z vojny v Afganistane, ale aj dospievania v kráľovskej rodine a svojej mladosti, vrátane toho ako prišiel o panictvo alebo kde si nakupoval oblečenie.

O knihu princa Harryho je enormný záujem. Foto: TV Markíza
Prince Harry - Vlastnými slovami O knihu princa Harryho je enormný záujem.

Hlavnou témou pamätí na 410 stranách je však odhalenie konfliktov a sporov vo vnútri kráľovských palácov. Harry opisuje, ako sa svojho otca prehováral, aby sa po nešťastnej smrti princeznej Diany, svojej matky, druhýkrát neženil a ako mu jej úmrtie spôsobila niekoľko rokov trvajúca trauma, ktorá ho čiastočne priviedla k psychedelickým drogám.

Keď sa vojvoda zo Sussexu sám oženil s americkou herečkou Meghan Markleovou, značne podľa neho utrpel vzťah s jeho bratom Williamom, teraz prvým na zozname následníkov trónu. Harry napríklad opisuje, ako ho William „popadol“ a „zrazil na zem“ pri hádke kvôli jeho novomanželke, ktorú William podľa Harryho nazval „ťažkou“ a „hrubou“. K incidentu vraj došlo, keď ho brat navštívil v londýnskom dome Nottingham Cottage v roku 2019.

Kniha  "Spare" na pultoch... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Britain Prince Harry Kniha "Spare" na pultoch kníhkupectiev.

„Sú veci, ktoré ma stále štvú, ale naštvaný už nie som. Som presne tam, kde mám byť,“ povedal Harry v pondelok v programe Good Morning America. O deň skôr poskytol rozhovor stanicu ITV, kde svoj rozkol s kráľovskou rodinou komentoval tak, že „jeho dvere sú vždy otvorené“ a „lopta je na ich strane ihriska“. „Priepasť medzi mnou a mojou rodinou by nemohla byť pred publikáciou tejto knihy väčšia,“ odpovedal mladý monarcha na otázku, či publikácia zvýši šance na zmierenie.

Harry v knihe tiež uvádza, že o smrti svojej babičky, kráľovnej Alžbety II., sa dozvedel z webovej stránky stanice BBC, namiesto od rodiny. Kráľovná sa pred smrťou zdržiavala na škótskom zámku Balmoral, kam sa po zhoršení jej zdravotného stavu vydal aj Harry, ktorý bol však požiadaný, aby so sebou nebral svoju ženu Meghan. Keď lietadlo pristálo, dozvedel sa správu z obrazovky svojho telefónu. „Moja babička zomrela. Otec sa stal kráľom,“ opisuje Harry v knihe.

Zosnulá kráľovná Alžbeta II. so synom... Foto: SITA/AP, Stefan Wermuth
Alžbeta Zosnulá kráľovná Alžbeta II. so synom Charlesom, z ktorého sa stlal kráľ Karol III. Vpravo korunný princ William.

Buckinghamský palác sa k publikácii zatiaľ nevyjadril. Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu inštitút kráľovskej rodiny opustili už vo februári 2021. Teraz žijú v bohatej komunite na západnom pobreží Spojených štátov, majú syna Archieho av médiách sú hlasnými kritikmi kráľovskej rodiny. Na streamovacej platforme Netflix v decembri vyšiel program „Harry & Meghan“, kde Meghan napríklad popisuje, ako ju tlak zo strany britskej tlače privádzal k samovražedným myšlienkam.

Na písanie knihy si vojvoda zo Sussexu najal ghostwritera, teda profesionálneho spisovateľa, ktorý nie je uvedený na obálke knihy, má však hlavný podiel na forme písania. Je ním držiteľ Pulitzerovej ceny J. R. Moehringer.

alžbeta bafta Čítajte viac Kráľovnú Alžbetu II. ocenili za prínos filmovému priemyslu

Obľúbenosť princa, piateho v poradí následníkov trónu, medzi Britmi podľa spoločnosti YouGov pred vydaním knihy klesla na 26 percent. Záujem o publikáciu to však zrejme neohrozilo.

Medzi prvými, ktorí si knihu dnes v Londýne krátko po polnoci kúpili, bola 59-ročná Caroline Lennonová. „Mám ho rada, mám rada kráľovskú rodinu,“ povedala novinárom agentúry Reuters a dodala, že knihu začne čítať hneď, ako príde domov.

„Ja viem, určite je to tak, že nemal vystupovať a hovoriť tie veci, ktoré hovoril. Ale myslím, že by na to mal dostať príležitosť,“ povedal Reuters Lai Jiang po tom, čo si výtlačok kúpil výtlačok v Singapure.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry