Knižné tipy Pravdy: poviedky od ôsmich autorov, počasie, ako ho nepoznáte či príbeh slovenskej slúžky

Príbehy Slovákov, ktorí sa nebáli vzoprieť zlu. Príručka mladého meteorológa v čase klimatickej krízy. Odhalenie záhadných pomenovaní jogových pozícií. Príbeh slúžky z čias rakúsko-uhorskej monarchie od Hany Lasicovej a eseje Petra Weissa o Slovensku, ktoré publikoval v denníku Pravda.

15.01.2023 05:00
debata

Kolektív autorov: Proti besom

Kolektív autorov: proti besom Foto: Slovart
kniha Proti besom Kolektív autorov: proti besom

Poviedky od ôsmich autorov zachytávajú skutky skutočných ľudí, Slovákov, ktorí sa nebáli vzoprieť sa zlu. V dramatických príbehoch čelia rozbesnenej vode, vojne či chudobe a nabádajú nás, aby sme neboli pasívni. Záleží na skutkoch každého z nás, aj obyčajný človek je schopný hrdinstva.

Gabriela Ivaňáková, Pavel Faško, Jozef Pecho: Počasie, ako ho nepoznáš

Gabriela Ivaňáková, Pavel Faško, Jozef Pecho:... Foto: Tatran
kniha pocasie ako ho nepoznas Gabriela Ivaňáková, Pavel Faško, Jozef Pecho: Počasie, ako ho nepoznáš

Mladí ľudia sa budú musieť vyrovnať so zmenou klímy. Pre hlbšie poznanie problému vznikla v spolupráci s pracovníkmi SHMÚ interaktívna príručka mladého meteorológa, v ktorej autori hovoria nielen o počasí, vysvetľujú poveternostné javy a nebezpečenstvá aj vplyv človeka na klímu. Ako môžeš pomôcť Zemi?

ufo-nad-bratislavou Čítajte viac Nad Bratislavou lieta ufo. A odtiaľ vidno veci inak

Hana Lasicová: Slúžka

Hana Lasicová: Slúžka Foto: Ikar
kniha Sluzka Hana Lasicová: Slúžka

V dobe rozpadu rakúsko-uhorskej monarchie mladé dievčatá (často nedobrovoľne) odchádzali slúžiť do Viedne. Anka, nemanželské dieťa z Banskej Štiavnice, sa dostane do významnej rodiny. Dokáže zvládnuť otrocké povinnosti, stratu domova, menejcenné postavenie aj pokusy zvodcov? (2. vydanie)

Clémentine Erpicum: Pes hlavou dolu

Clémentine Erpicum: Pes hlavou dolu Foto: Premedia
kniha pes hlavou dolu Clémentine Erpicum: Pes hlavou dolu

Ak cvičíte jogu, v knihe odhalíte skrytú tvár pozícií, ktorých záhadné pomenovania vzbudzujú zvedavosť. Opičí boh Hanumánom, škorpión, krava, žeriav, ale aj most, koleso, pluh? S mýtmi spoznáte príbehy mudrcov, božstiev či posvätných zvierat, podľa ktorých sú pozície pomenované.

Peter Weiss: Máme republiku!

Peter Weiss: Máme republiku! Foto: DIXIT
kniha mame republiku Peter Weiss: Máme republiku!

Kniha je zostavená z aktualizovaných esejí, ktoré Peter Weiss publikoval v denníku Pravda pri príležitosti významných výročí Slovenskej republiky. Má tri časti: autor sa venuje udalostiam, ktoré viedli k vzniku SR, samotnej slovenskej štátnosti a vzťahom medzi Slovenskom a Maďarskom.

kniha tajomstvo islandskych zien Čítajte viac Kniha týždňa: Tajomstvo islandských žien

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy