Kniha týždňa: Športový gén

V septembri 2013 sa bežal v Berlíne maratón a štátna príslušnosť prvých piatich mužov bola nasledujúca: Keňa, Keňa, Keňa, Keňa, Keňa. Takto začal David Epstein doslov k druhému vydaniu svojej knihy Športový gén. Vzbudila veľkú pozornosť.

23.01.2023 07:00
debata
David Epstein, Športový gén Foto: Vydavateľstvo Premedia
kniha sportovy gen David Epstein, Športový gén

Epstein uvádza, že piati Keňania pochádzajú z kmeňa Kalendžinov, ktorých je dokopy päť miliónov. Viete si predstaviť, že by piati slovenskí maratónci skončili na prvých piatich miestach prestížneho svetového behu?

Autor publikácie zdôrazňuje, že výkonnosť Kalendžinov je dokladom ich jedinečnej fyziológie, tréningového prostredia i mentálneho nastavenia. Čo teda všetko rozhoduje o tom, že sa niekto stane mimoriadne úspešným športovcom, ba dokonca prekonáva hranice ľudských možností? Ako na jeho výkonnosť vplýva genetika? A ako tvrdý, mnohoročný tréning? Tieto a podobné otázky si mnohí experti kladú čoraz častejšie.

ufo-nad-bratislavou Čítajte viac Nad Bratislavou lieta ufo. A odtiaľ vidno veci inak

DNA pre šport

Epstein napísal knihu na základe stoviek rozhovorov s ľuďmi z praxe, vychádzal zo skúseností odborníkov i špičkových športovcov. Venuje sa pravidlu 10-tisíc hodín, podľa ktorého po istom období a vynaloženom úsilí získa človek dostatočnú zručnosť prakticky v čomkoľvek. V športe to podľa neho neplatí, pretože je množstvo iných okolností, ktoré vplývajú na jeho majstrovstvo, vysokú výkonnosť. Napríklad aj dĺžka rúk či nôh alebo nadmorská výška, v ktorej sa športovec pripravuje.

Z príbehov uvádza aj cestu fínskeho bežca na lyžiach Eera Mäntyranta, držiteľa troch zlatých olympijských medailí. On spĺňal pravidlo o desaťtisíc hodinách. Za jeho výkonnosťou bol skrytý tvrdý tréning. Samozrejme, vedci potvrdili, že za mimoriadnymi úspechmi bol aj veľký talent, genetická predispozícia.

„Je zložité povedať, čo všetko a v akej miere ovplyvňuje výkonnosť športovca. Faktorov je veľmi veľa. Môžu talentovanému športovcovi zistiť, že má DNA pre šport, to sa totiž zistiť dá, ale to neznamená, že musí dosiahnuť vrcholné výkony. Zostáva veľa oblastí, dôležitá je aj psychologická stránka tohto procesu,“ pripomína profesor Rudolf Horváth, ktorý sa s početným tímom odborníkov takisto zaoberal otázkami, ako odhaľovať športové talenty.

Federer poprel mýty

Epstein spochybňuje aj častý trend príliš skorej špecializácie. Kedy by malo dieťa začať so špeciálnym tréningom? Ak by hromadenie tréningových hodín bolo jediným určujúcim činiteľom úspechu, potom by odpoveď znela – čo najskôr, tvrdí. Príklady mnohých výnimočných športovcov dokazujú, že dôležitá bola v ich prípade aj všestrannosť. Legendárny tenista Roger Federer sa venoval najskôr bedmintonu, futbalu i basketbalu a jeho tenisovému vývoju to neuškodilo.

Podľa Horvátha, majstra sveta v hádzanej, niet pochýb o tom, že niektorí športovci sú predurčení na nadľudské výkony vďaka svojej genetickej výbave. Ale niekto sa môže stať aj olympijským šampiónom, hoci mu športový gén chýba. „O tom vieme stále veľmi málo. Existuje viac ako sto génov, ktoré dokázateľne ovplyvňujú športovo-fyzickú výkonnosť. Zatiaľ poznáme spoľahlivo tri genotypy, na rýchlosť, vytrvalosť a silu.“

Aj v susednom Česku existujú súkromné firmy, ktoré vyzývajú rodičov, aby podrobili deti genetickému testovaniu. Za poplatok vedia vraj povedať, na čo majú talent.

„To je len marketing. Na to jednoznačne nevieme odpovedať. Existuje množstvo faktorov a determinantov. Kedysi sme hľadali talenty intuitívne a empiricky. Tieto metódy platia aj naďalej. Robíme rôzne testy všeobecného i špecifického charakteru, podľa ktorých vieme povedať, akú úroveň dosahuje basketbalista či hádzanár v rôznych kritériách – v rýchlosti, vytrvalosti, obratnosti. To všetko je výborné, ale nestačí to. Hľadáme odpovede na otázku, čo je dôležité: hardvér, to sú predpoklady dané geneticky, alebo softvér, to je tréningový program. Isté je, že v budúcnosti sa nebude dať odhaliť talent len intuitívne,“ domnieva sa Horváth.

Russia Prigozhin Čítajte viac Vie, čo sa varí v Kremli

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa