Aj Krista Bendová prežila dramatickú lásku

Spisovateľka Krista Bendová by sa tento rok 27. januára dožila stovky. Je to neuveriteľné, myslím na ňu stále ako na mladú. Odišla však už dávno, v roku 1988, a to ako 65-ročná. Zaujímavé je, že zomrela v deň svojich narodenín, tiež 27. januára. Problémy mala s pľúcami, ale aj jej srdce bolo ťažko skúšané: lásky prežívala intenzívne, no nemala v nich veľké šťastie. O to krajšie boli jej ľúbostné verše.

27.01.2023 11:37
Krista Bendová Foto: ,
Spisovateľka Krista Bendová.
debata (2)

Báseň Ukrutnica

Dnes sa s menom Kristy Bendovej spájajú najmä milé názvy ako Opice z našej police, Osmijanko, Jožko Pletko, Samko Klamko, Čačky hračky a podobne. To sú veľmi známe pojmy a už len ich výpočet by stačil na pripomenutie výnimočnej autorky. Krista Bendová však znamená oveľa viac. Pre mňa je to priam femme fatale slovenskej literatúry.

Však s jej veršami na perách prežívali dievčence z nasledujúcich generácií svoje prvé vzplanutia a ako vidím na internete, ešte aj dnes sa v éteri potulujú jej verše o láske. Stále sú živé, vychádzajú v nových vydaniach a zamilované devy ich zverejňujú a dávajú do pozornosti.

Krista Bendová Čítajte viac Krista Bendová – živiteľka (nielen) detskej fantázie

Prekvapená zisťujem, že aj ja viem spamäti niektoré jej ľúbostné básne a dobre mi padne si ich zašeptať: „Keby som ja nevedela, čo je láska, ako ľahko, ľahko bolo by, bezstarostne ako modrá vážka, dotkla bych sa krídlom oblohy, ale ona, ukrutnica, trýzni, k zemi ťahá, ta, kde chodíš ty. Poradí mi dáky dobrý blížny, jak sa zbaviť chvíľok clivoty?“ Básne to boli priezračné, jednoduché, ale chytľavé. Krista Bendová bola veľká poetka lásky, rozumela jej a aj si kvôli nej dosť vytrpela.

Urastená fešanda

Pozerám si spisovateľku Kristu Bendovú na fotkách, ktoré sú v knihe Františka Hečka a Márie Jančovej Denníky 1938 – 1960 a ktoré ma vracajú do jej čias. Vidím ju v prostredí priateľov spisovateľov, v ktorom sa pohybovala. V Hečkových spomienkach sa často vyskytuje, lebo sa kamarátili. Bendová sa často s Hečkovcami stretala ešte aj s manželom básnikom Jánom Kostrom, ktorý ju však opustil, lebo sa zblížil so spisovateľkou Hanou Ponickou.

Bendová mala u Hečkovcov i naďalej azyl a chodievala tam ďalej so svojimi synmi. Všetko predebatovávali, boli si blízki ako rodina a viaceré záznamy v denníku sa začínajú slovami „Bola tu Krista Bendová.“ Napríklad aj 5. júna 1956 si František Hečko zapísal: „Bola u nás popoludní Krista Bendová s deťmi. Ferko im (tým deťom) predložil misu s čerešňami. Krista si zapálila, izba ešte smrdí dymom.“

Krista Bendová Čítajte viac Bibiana oslávi 100. výročie narodenia Kristy Bendovej

Pôvabný záznam, v ktorom rodinu uhostil čerešňami syn Hečkovcov, potvrdzuje moju predstavu o bohémskej duši tejto autorky. Snímky to potvrdzujú tiež – vidno, že to bola vysoká, urastená, fešná žena, veľmi výrazná svojská osobnosť. Fotografie svedčia aj o tom, že v spisovateľskej obci mala veľa priateľov a bola aktívna. Na jednej snímke odovzdáva so spisovateľom Ľudom Zúbkom literárnu cenu Márii Jančovej, inde je s Hanou Zelinovou, so Zuzkou Zguriškou či s inými zaujímavými ľuďmi.

Okrem písania kníh pracovala Krista Bendová aj ako redaktorka. Pôsobila v Ohníku, v Roháči a aj v Pravde. Pri novinárskej práci sa zoznámila aj s výtvarníčkou Boženou Plocháňovou Hajdučíkovou a vytvorili dokonalý tandem. Jedna písala, druhá kreslila, mali podobný humor aj názory. Však len nedávno sme si to pripomenuli na výstave Plocháňovej diela v Danubiane.

Vzťah s mladším básnikom

Samotný život bol však smutnejší a kostrbatejší než umelecká fantázia. Aj Krista Bendová prechádzala, ako každý smrteľník, úskaliami života, či už v práci, alebo v súkromí. Podarilo sa jej však vytvoriť jedinečné dielo, na ktoré sa nezabúda.

A hrdí sú na ňu aj v rodnej Kráľovej Lehote, kde sa narodila a kde bol jej otec váženým pracovníkom železnice. Ona sama študovala jazyky a istý čas chodila aj na dramatickú školu. Jej duša bola umelecká. Niet sa teda čo čudovať, že v zrelom veku prežila Krista Bendová ešte veľmi dramatickú lásku, ktorou akoby zaplatila daň za šťastie z tvorby.

elise-cowen jack kerouac Čítajte viac Bítnici zo svojich frajeriek urobili bítničky

Krista Bendová nadviazala vzťah s básnikom Mojmírom Plevkom, ktorý bol od nej o desať rokov mladší, čo bolo vtedy spoločensky neprijateľné. Ľudia sa nad takým vekovým rozdielom pozastavovali a o hriešnej láske klebetili.

Pre spisovateľku to však bol dôležitý vzťah, s mladým partnerom mali aj pracovné plány, tie sa však neuskutočnili, lebo jedného dňa sa rozchýrilo, že Mojmír Plevka sa zabil na tvorivom spisovateľskom pobyte v kaštieli v Budmericiach po páde z okna. Ukrutnica láska teda Bendovú dostihla v podobe tragédie, ale v jej odkaze dominuje skôr tá modrá vážka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #literatúra #Krista Bendová