Viete, čo je Benovskiana? Nová encyklopédia o grófovi Beňovskom

Rozsiahlu, 500-stranovú encyklopédiu venovanú slávnemu cestovateľovi, dobrodruhovi, vojakovi a kráľovi na Madagaskare Móricovi Beňovskému vydali v jeho rodnom meste Vrbové. Benovskiana je výsledkom dlhoročnej práce autorov Ľubomíra Bosáka a Patrika Kýšku, ktorí sa intenzívne venujú skúmaniu a mapovaniu Beňovského života desiatky rokov. Publikácia je ich príspevkom k pripomenutiu 275. výročia narodenia a 235. výročia smrti Beňovského.

03.02.2023 17:00
Móric Beňovský Foto:
Slávny rodák z Vrbového, ktorý to dotiahol až na kráľa Madagaskaru, Móric Beňovský.
debata

Bohato ilustrovanú knihu vďaka grafickej úprave Barbary Neumannovej predstavili vo štvrtok (2. februára) za účasti zástupcov mesta, kultúrnych inštitúcií i mnohých fanúšikov vrbovského rodáka. Medzi nimi boli aj členovia Združenia Mórica Beňovského, ktorí ukázali čerstvý dokument, akým mapovali Beňovského stopy na Madagaskare.

„Pri práci na publikáciách, ktoré sme v priebehu rokov o Beňovskom pripravovali, vznikol postupne rozsiahly poznámkový aparát, tak sme sa rozhodli zosumarizovať ho do samostatnej publikácie,“ uviedol pre Kýška.

Martin Kellenberger Čítajte viac Beňovský ako komiks bude romantický aj krvavý

Zostavovať lexikón o jednotlivcoch nie je podľa tvorcov na rozdiel od zahraničia v našich končinách zvykom. No Beňovský je, ako uvádzajú, „osobnosť taká mnohostranná, mnohovrstevná i zahalená rúškom tajomstva“, že sa im tento formát zdal vhodný.

„Vznikol a stále vzniká o ňom v mnohých jazykoch rad kníh, fakty v nich sa často nezhodujú. O určitý chaos v informáciách sa pričinil aj on sám. Vo svojom strastiplnom živote neraz taktizoval, neuvádzal správne údaje a tiež veci rád prikrášľoval a zveličoval,“ konštatovali autori Benovskiany.

Zahrnuli do nej heslá týkajúce sa Beňovského, osobností, ktoré s ním boli v kontakte alebo mali vplyv na jeho život, miesta, pamiatky, literatúru, ale dočítať sa možno napríklad aj o vydaných známkach či medailách.

Beliana - encyklopédia Čítajte viac Zážitok z encyklopédie internet nenahradí

Ako prvé heslo pod písmenom A je informácia o znalcovi histórie Lambertovi van der Aalsvoortovi, na prvej strane je aj heslo Jozef Adamovič, herec, ktorý Beňovského stvárnil v seriáli Vivat, Beňovský! a bol tiež predobrazom sochy Beňovského stojacej na vrbovskom námestí.

Čitateľ sa dozvie, že historické bádanie o grófovi má oficiálny názov beňovskológia, rozsiahle heslo je venované jeho národnosti, či to, že prvou slovenskou inscenáciou v roku 1869 v trnavskom divadle bola hra Gróf Beňovský, kde účinkoval aj Svetozár Hurban Vajanský.

Záverečným heslom je Žvanec, ide o ukrajinskú dedinu, kde Beňovský pod menom Hladík krátky čas pôsobil na miestnom hrade. Lexikón je súčasne registrom k slovenskému vydaniu Beňovského pamätí z roku 2006.

Beňovský, muzikál Čítajte viac Móric Beňovský ožíva v muzikáli

„Už teraz vieme, že by neuškodilo aj doplnené vydanie,“ povedal pri uvedení knihy Bosák, ktorého na Slovensku považujú za najlepšieho znalca problematiky.

Bosák i Kýška sú držiteľmi ocenenia Beňovského glóbus, ktoré mesto udeľuje tým, čo sa zaslúžia o propagáciu osobnosti Matúša Mórica Michala Františka Serafína Augusta Beňovského (1746 – 1786) i samotného mesta Vrbové. Vydanie publikácie podporil Trnavský samosprávny kraj.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #kniha #Móric Beňovský #encyklopédia #Vrbové #Benovskiana