Kniha týždňa: Manželský portrét

Vie, že manžel sa ju chystá zabiť. Niet pohýb, chce sa jej zbaviť. Ako to spraví? Môže sa mu nejako brániť, keď ju drží v podstate pod zámkom? Napínavý príbeh, v ktorom sa strieda nádej s beznádejou, láskavosť s bezcitnosťou a všetkourčujúce spoločenské pravidlá nás zavedú do renesančného Talianska, do paláca vládcov Florencie.

05.02.2023 14:40
debata
Maggie O'Farrellová: Manželský portrét Foto: Tatran
kniha manzelsky portret Maggie O'Farrellová: Manželský portrét

Spisovateľka Maggie O'Farrellová pochádza zo Severného Írska a pozornosť slovenských čitateľov získala už románom Hamnet, variáciou na život Williama Shakespeara o tom, ako sa zo života rodí literatúra. V novom románe Manželský portrét znova siahla do histórie, do 16. storočia, a tentoraz nás prenesie do talianskej Florencie. No ako sa dozvieme, život v renesančnej spoločnosti nebol ani zďaleka iba plný lásky k umeniu – v prvom rade sa podriaďoval prísnej spoločenskej a mocenskej hierarchii. Paláce boli plné hudby, obrazov, sôch a záhrad s fontánami, no za ich stenami sa často diali veľmi kruté udalosti, pred ktorými nebolo úniku.

hamnet Čítajte viac Knižný tip Pravdy: Hamlet ako ho nepoznáte

Vládca a neskrotná

Maggie O'Farrellová nás prevedie životom v šľachtickom paláci v rodine vládcu Florencie Cosima de'Medici a jeho španielskej manželky Eleonory, ktorá vďaka početnému potomstvu získala prezývku Plodná. Plodnosť sa očakáva aj od jej tretej dcéry Lukrécie, ktorú v pätnástich rokoch z politických dôvodov vydajú za Alfonsa dʼEste, vojvodu z Ferrary. Hlavným cieľom dohodnutého sobáša je upevnenie moci spojením oboch rodov.

Na to ju koniec koncov vychovali – vydať ju, využiť ako ohnivko v reťazi moci, nechať ju porodiť dedičov

Lukrécia bola odmalička zvláštne dieťa, iné než ostatné v rodine. Vnímavá, citlivá, no zároveň neskrotná povaha s láskou k maľovaniu aj k divej prírode jej vyslúžila od súrodencov posmešky a ústrky. V rodine bola prehliadaná, u rodičov menej obľúbená, no nie nemilovaná. Matka riadila výchovu a vzdelávanie detí pevnou rukou, rovnako ako otec riadil život v celej provincii. Lukrécia si podľa vzoru rodičov z domu niesla obraz manželského zväzku ako rovnocenného vzťahu plného harmónie a lásky. Vo svojom mladom veku verila, že také bude aj jej dohodnuté manželstvo. Vo svadobný deň, hneď za úsvitu po hostine, sa s novým manželom vybrala v ústrety neznámej budúcnosti.

V Manželskom portréte sa črtá obraz renesančnej rebelantky a na pozadí príbehu mladej ženy, ktorá nevládne svojím osudom, vynára sa obraz spoločnosti, v ktorej žena nemá žiadne práva

„Medové týždne“ strávili vo vidieckom sídle a Lukrécia si užívala sviežosť záhrad a nebývalú voľnosť. Rodičovské prísne pravidlá ostali vo Florencii, a nové zákony dvora z Ferrary boli ešte ďaleko, hoci čoskoro sa im bude musieť podriadiť. Od mladej vojvodkyne sa očakávalo jediné: dať mužovi dediča. „Na to ju koniec koncov vychovali – vydať ju, využiť ako ohnivko v reťazi moci, nechať ju porodiť dedičov mužom ako Alfonso. Jej bratov, naopak, vychovávajú ako vládcov – učia ich bojovať, argumentovať, polemizovať, vyjednávať, švindľovať, zavádzať, vyčkávať, postrehnúť príležitosť, intrigovať a manipulovať, upevňovať si moc.“

kniha peggy-guggenheim-a-sen-o-stasti Čítajte viac Umenie bolo jej vášňou, láska osudom. Kto bola Peggy Guggenheim?
Čo sa skrýva v spodnej vrstve jej manželského portrétu, prekrytej formálnou ohľaduplnosťou?

Renesančná rebelantka

Čím viac Lukrécia Alfonsa spoznáva, tým viac sa zmieta medzi láskou a oddanosťou, akú vyžadovali spoločenské konvencie, a pochybnosťami a vzdorom. Jej muž mal viacero tvárí: jednu pozornú a láskavú, inú prísnu až krutú. Ako vladár nestrpel žiadny odpor. Aj manželka vojvodu sa musela manželovi plne podriadiť, no Lukréciu spaľoval vzdor. Chvíle odcudzenia si lieči maľovaním miniatúr. Maľuje odmala a na drobné drevené doštičky zachytáva nespútanú silu a krásu prírody aj ľudských vzťahov. Niektoré podobizne sú však príliš živé a pravdivé, tie prekryje nevinným zátiším, aby dvere do jej vnútra neostali otvorené. Čo sa skrýva v spodnej vrstve jej manželského portrétu, prekrytej formálnou ohľaduplnosťou? Trúfne si to odhaliť?

Maggie O'Farrellová je talentovaná rozprávačka so zmyslom pre hĺbku ľudských vzťahov a zároveň majsterka napätia. V jej Manželskom portréte sa črtá obraz renesančnej rebelantky a na pozadí príbehu mladej ženy, ktorá nevládne svojím osudom, kreslí obraz spoločnosti, v ktorej žena nemá žiadne práva. Postavy a udalosti v tomto románe sú skutočné, pripomína autorka, hoci mnohé sa odohralo trocha inak, v rodine de'Medici ostali nepotrestané vraždy dvoch manželiek, s tichým súhlasom rodín. Dobový obraz násilníckych rodinných vzťahov nie je až taký vzdialený – koľko je takých neústupných rodičov a mužov vladárov aj dnes? „Lukrécii je jasné, že akási životne dôležitá časť jej vnútra sa nikdy neohne, nikdy sa nepoddá.“ Môže prežiť?

krst knihy sluzka, Hana Lasicová Čítajte viac VIDEO Hana Lasicová: Lásku ženy k žene do filmu navrhol môj otec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy