Knižné tipy Pravdy: majstrovské poviedky, romantické úteky aj revolúcie, čo vždy požierajú svoje deti

Výber majstrovských poviedok Haruki Murakamiho, romantická Chata vo Švajčiarsku, román o praktikách totalitných systémov, príbeh o umelcovi, ktorý mení nielen hudobný svet aj nórska detektívka, čo prekračuje hranice svojho žánru.

05.02.2023 20:59
debata

Haruki Murakami. Slepá vŕba a spiaca žena

Haruki Murakami. Slepá vŕba a spiaca žena Foto: Slovart
kniha slepa vrba a spiaca zena Haruki Murakami. Slepá vŕba a spiaca žena

Dvadsaťštyri majstrovských poviedok z rokov 1979 až 2006 sa odohráva v Japonsku, Taliansku, Grécku či na Havaji. Stierajú hranice medzi možným a nemožným, prechádzajú z každodennosti do snov, balansujú na hrane a odhaľujú pritom temné aj krehké a zraniteľné stránky ľudskej duše.

Julie Caplinová: Chata vo Švajčiarsku

Julie Caplinová: Chata vo Švajčiarsku Foto: Cosmopolis
kniha Chata vo Svajciarsku Julie Caplinová: Chata vo Švajčiarsku

Romantický príbeh zo zasnežených vrcholkov Álp o mimoriadnej láske, ktorá dokáže roztopiť ľady a zahriať srdce. Mína je neriadená strela, priatelia ju preto majú radi, no muž ju pre jej nespútanú povahu opustí. Ona vyrazí za dobrodružstvom do hôr: litre horúcej čokolády sú povolené, muži sú zakázaní. Lenže hlava srdcu nerozkáže.

kniha cista Čítajte viac Knižné novinky vo výbere Pravdy

Arthur Koestler: Tma na poludnie

Arthur Koestler: Tma na poludnie Foto: BRAK
kniha tma na poludnie Arthur Koestler: Tma na poludnie

Jeden z najslávnejších a najvplyvnejších románov o praktikách totalitných systémov autenticky a detailne popisuje súkolesie stalinských čistiek a procesy revolúcie, ktorá nakoniec vždy požiera vlastné deti. Literárne majstrovstvo zaistilo textu miesto v kánone svetovej literatúry. Román vychádza prvýkrát v slovenskom preklade.

kniha manzelsky portret Čítajte viac Kniha týždňa: Manželský portrét

Malcolm Croft: Harry Styles

Malcolm Croft: Harry Styles Foto: IKAR
kniha Harry Styles Malcolm Croft: Harry Styles

Príbeh o umelcovi, ktorý mení nielen hudobný svet. Oceňovaný hudobník, uznávaný herec a módna ikona Harry Styles začínal v roku 2010 v britskej verzii súťaže X – Faktor ako drzý neznámy tínedžer, prerazil v popových rebríčkoch s One Direction a naplno ukázal svoj talent ako sólový umelec. Kniha detailne skúma jeho život a kariéru.

Jørn Lier Horst: Zradca

Jørn Lier Horst: Zradca Foto: Premedia
kniha zradca Jørn Lier Horst: Zradca

Nórska detektívka, ktorá prekračuje hranice žánru. Po týždňoch silných dažďov zosunutá pôda pochová niekoľko domov. Wisting sa pripája k záchrannej akcii. Do východu slnka nasledujúceho dňa sú všetci obyvatelia zapísaní a je jasné, že zosuv pôdy si nevyžiadal žiadne obete. A predsa sa na druhý deň medzi troskami nájde mŕtve telo.

krst knihy sluzka, Hana Lasicová Čítajte viac VIDEO Hana Lasicová: Lásku ženy k žene do filmu navrhol môj otec

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy