Životný príbeh vedkyne Marie Curie-Sklodowskej

Bola presvedčená, že vedecké objavy si vyžadujú obete. Jej hrdinský postoj čiastočne vysvetľuje, že bola ochotná vystaviť vplyvu nebezpečného žiarenia aj sama seba...

13.03.2023 07:00
debata

Reč je o vedkyni, rebelke a milujúcej žene Marie Curie-Sklodowskej. A príbeh o tejto úžasnej osobnosti, ktorá zmenila svet sa volá Marie Curie-Sklodowská a sila snívať.

Píše sa rok 1891, Paríž.

Marie Curie-Sklodowská a sila snívať Foto: IKAR
Marie Curie-Sklodowská a sila snívať Marie Curie-Sklodowská a sila snívať

Marie od detstva snívala, že jedného dňa sa vymaní zo stiesnených pomerov v poľskej vlasti okupovanej cárskym Ruskom. Jej sen sa splní po dvadsiatich rokoch – Marie prichádza študovať na Sorbonu. Ako žena si však miesto na výslní vedy musí tvrdo vybojovať.

Marie vie, čo chce. Nedbá na intrigy mužského sveta, púšťa sa do prelomového výskumu a začína žiť podľa predstáv. Po čase nájde v príťažlivom fyzikovi Pierrovi Curiem životnú lásku, aká nemá páru. S manželom dosiahnu prevratné úspechy, no zaplatia privysokú cenu. Marie ešte netuší, aké tragické rany jej osud prichystal.

Marie Curie-Sklodowská a sila snívať je nesmierne čítavý, pútavý príbeh o jedinečnej žene. O jej detstve a formovaní, o nezlomnej vôli a inteligencii. O jej odhodlaní, vlastenectve. O jej láske k Pierrovi Curiemu, o jej role manželky a matky.

Vo vedeckej línii sledujeme jej štúdium na Sorbonne, jej diskusie o symetrii, magnetizme, kryštálových štruktúrach. O žiarení, rádioaktivite a objavení nových prvkov polónium a rádium. O získaní Nobelových cien…

Popri tejto vedeckej linke je aj silná rodinná. Ukazuje postavenie dievčat a žien v spoločnosti. A skvele približuje ťažký život vo vtedajšom Poľsku, ktoré bolo v područí cárskeho Ruska a ako sa Poliaci snažili odolať útlaku Rusov. Ako sa usilovali udržať poľské tradície, zvyky, svoju reč… Vypočujte si úryvok v podaní Zuzany Porubjakovej z časti, kde Marie Sklodowvska študuje na poľskej škole, no cárske Rusko ich núti učiť sa po rusky, dokonca odriekať Otčenáš v ruštine. A práve do školy prišiel ruský školský inšpektor.

Knihu Marie Curie-Sklodowská a sila snívať vyšla vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar