Marian Plavec má fujaru v srdci

Fujara, vďaka svojmu neobyčajnému zvukofarebnému prejavu je jedinečný slovenský ľudový hudobný nástroj, ktorý patrí ku kultúrnemu dedičstvu Slovenska. Medzi ostatnými ľudovými nástrojmi má výnimočné postavenie, preto sa označuje aj ako „kráľovná“.

14.03.2023 10:00
debata
Marian Plavec : Fujary a píšťaly Foto: Eurolitera
kniha fujary a pistaly Marian Plavec : Fujary a píšťaly

Existencia fujary na Slovensku je v celosvetovom meradle jedinečná a unikátna. Z týchto dôvodov môžeme fujaru považovať za klenot slovenského nielen inštrumentálneho prejavu, ale aj celého slovenského ľudového umenia.

Milovníkov a obdivovateľov fujary, ako aj ostatných, ktorí sa chcú dozvedieť viac o slovenskej fujare, iste zaujme kniha Fujary a píšťaly, 1. diel, ktorú vydalo vydavateľstvo Eurolitera na jeseň v roku 2022. Autorom knihy je Marian Plavec, známy protagonista ľudovej hudobnej kultúry na Slovensku, novinár, fotograf, inštrumentalista a výrobca aerofónnych slovenských ľudových hudobných nástrojov.

Marian Plavec, autor publikácie Foto: Reuters, archív autora
Marian Plavec autor publikacie fujary Marian Plavec, autor publikácie

Za tajomstvami starých majstrov

V úvodnej knihe plánovanej trilógie, ktorá má podtitul Za tajomstvami starých majstrov, sa na 544 stranách nachádza bohatý faktografický, dokumentačný a fotografický materiál, ktorý Marian Plavec zozbieral počas viac ako štyridsiatich ro­kov.

Veľkým prínosom a obohatením sú vyznania a osobné výpovede najstarších, ale aj mladších výrobcov fujár a fujarových inštrumentalistov, ale i myšlienky význačných súčasných nositeľov fujarových tradícií. Zvláštnu pozornosť venuje Marian Plavec tým majstrom fujary, ktorí už nie sú medzi nami, v časti Boli medzi nami. Ako hold a vďaku tým, ktorí dnešným súčasníkom odhaľovali tajomstvá fujary a boli pre nich často nezištnými učiteľmi.

Starí výrobcovia a inštrumentalisti na pastierskych hudobných nástrojoch bývali často vzorom aj pre svojich potomkov, ktorí nasledovali svojich otcov. Autor v kapitole Rodové spoločenstvá fujaristov a píšťalkárov uvádza niekoľko najvýznamnejších rodových „klanov“, kde sa tradícia hudobného remesla prenášala, prípadne ešte aj prenáša z generácie na generáciu.

Terchovska hudba, muzika, kapela, husle, ľudové Čítajte viac Ľubozvučná fujara a terchovská muzika sú svetové

V ďalších častiach knihy sa autor venuje zobrazeniu a opisu slovenskej fujary a rôznych pastierskych píšťal v kontexte historických a geografických súvislostí vzniku, vývoja používania a výskytu v ich prirodzenom prostredí.

Poslednú, dvanástu kapitolu predstavuje CD nosič, na ktorom sú nahrané pôvodné fujarové a píšťalkové pastierske piesne a ukážky v podaní interpretov z 2. polovice 20. storočia. Tým sa zachováva pre budúce generácie nielen pamiatka bývalých fujarových majstrov, ale aj ich pôvodné originálne interpretačné majstrovstvo.

Výrobca fujár Jozef Svoreň. Čítajte viac Fujara je zázrak z dreva

Skvost našej kultúry

Ak si Marian Plavec, nositeľ Ceny Dr. L. Lenga za fujary, pastierske píšťaly, gajdy, kostené píšťalky handrárov a bačovské trúby, dáva v príhovore cieľ a uvádza pohnútky, ktoré ho priviedli k vytvoreniu tohto vynikajúceho diela „… zaznamenať čo najviac z existujúceho viacgeneračného posolstva, interpretačného umenia, ornamentálneho bohatstva a uložiť tieto skvosty našej národnej kultúry“, tak sa mu to v plnej miere podarilo. To možno konštatovať aj napriek tomu, že na svete je zatiaľ len prvý diel trilógie. Kniha nie je len „suchou“ zbierkou informácií, ale nadobúda výnimočný kolorit zobrazenia danej témy.

Zároveň potvrdzuje autenticitu prezentovaných poznatkov a prináša ešte niečo výnimočné a veľmi dôležité: emócie. A to bol tiež jeden z cieľov autora. Pretože čítanie knihy, v tomto prípade by bolo možno lepšie použiť výraz „nasávanie“, je naozaj estetickým a emočným zážitkom.

fujara Čítajte viac Podpolianske múzeum má novú expozíciu s fujarami, píšťalkami aj gajdami

Reprezentačná publikácia Fujary a píšťaly nie je autorova prvotina. Známe sú jeho dve predchádzajúce publikácie: Majstri, Výrobcovia ľudových hudobných nástrojov Slovenska a Svetozár Stračina – Spomienky na hudobného skladateľa.

Vytvorenie kompletného diela Fujary a píšťaly je vyvrcholením tvorivej činnosti Mariana Plavca. Vyjadrením hlbokého vzťahu a lásky k umeniu nášho ľudu, špeciálne k jeho klenotu – fujare. Na záver si autor týchto riadkov dovoľuje vysloviť nasledovné: Marian Plavec bol predurčený a „musel“ vytvoriť toto reprezentačné dielo, pretože Marian má fujaru naozaj v srdci.

Kyjatické hračky Čítajte viac Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska pribudli i kyjatické hračky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fujara #Ľudová kultúra