Ako Karol Polák vtipkoval o rozdelení Česko-Slovenska

Výtvarník Milan Stano zbiera drobné epizódy a obrázky zo života slávnych, príbehy, ktoré sa stali vo chvíľach najveselších. Práve vydal ďalšiu knihu na túto tému Slávni v anekdotách. V publikácii je 842 anekdot a 446 karikatúr. Zbierka je už 12. dielom encyklopédie anekdot a vydalo ju Štúdio humoru, satiry atď. Milan Stano, ktorý je autorom, ale aj zberateľom kreslených aj slovných vtipov, neprestáva tento materiál vyhľadávať a sústreďovať. Má exempláre zo svetových zdrojov, ale najvzácnejšie sú čriepky humoru z domácej produkcie. V knihe sú výroky a komické situácie hercov, spisovateľov, hudobníkov, a to z rôznych období. Je to malá galéria velikánov, lebo v knihe je aj Salvádor Dalí, Karel Čapek, Niccolo Paganini, Július Pántik, Immanuel Kant, Robert Koch, Karol I. a mnohí ďalší. Cez tieto okamžiky humoru sa aj veľké dejiny zdajú pôvabné a pohodové.

23.03.2023 08:00
Milan Stano Foto: ,
Výtvarník Milan Stano.
debata

Aké máte s projektom encyklopédie anekdot ešte plány?

Tento projekt som začal vydaním knihy Slovensko v anekdotách v roku 2011. K 20. výročiu našej republiky som vydal Slovenskú republiku v anekdotách, potom nasledovali tituly Blondínky, Policajti, Socializmus, Spisovatelia, Ženy a muži, Erotika, Židia, Slávni v anekdotách a iné. Teraz pripravujem už trinástu knihu Cigáni – Rómovia v anekdotách. A po nej mám pripravené ďalšie a ďalšie. Chuť a námety mám, len čas a peniaze keby boli!

Milan Stano - Kubal v zrkadle
Milan Stano - Lasica
+3Milan Stano - Čert a anjel

Kde čerpáte materiál na tieto zbierky? Dostávajú sa vám epizódky o našich umelcoch od rôznych pamätníkov, alebo sú v knihe aj vaše vlastné spomienky na niektorých ľudí?

Mám bohatý archív, ktorý som budoval celý život, ako aj archív z humoristického časopisu Kocúrkovo, ktorý nepretržite vydávam od roku 1990 ako zrkadlo vtedajšej i dnešnej doby. Veľa materiálov a podnetov mi posielajú naši čitatelia a spolupracovníci, no čerpám aj z našich novín, časopisov, zbieram historky od priateľov a niektoré som aj zažil.

Aký to má podľa vás najmä význam – vracať sa k smiechu z minulosti?

Je veľmi dôležité nezabúdať na kultúrne osobnosti z našej i svetovej histórie. Maliarov, spisovateľov, hercov, hudobníkov… lebo sú našou kultúrnou pamäťou. Ich bonmoty a historky obohacujú nášho ducha. Vtedy si uvedomujeme, že humor je súčasťou kultúry každého človeka. Viem zo skúsenosti vydavateľa, že čitatelia sa radi zasmejú na slávnych ľuďoch a pobavia sa na ich činoch i výčinoch.

Milan Stano - Slávni v anekdotách Foto: Archív Milana Stana
Milan Stano - Slávni v anekdotách Milan Stano - Slávni v anekdotách

Ktoré výroky či príbehy v tejto knihe máte najradšej? Na ktoré ste najpyšnejší, že ste ich objavili a týmto spôsobom ich zachovávate?

Milujem veselé historky z antiky, vtipy o maliaroch a páčia sa mi aj duchaplné výroky osobností. Napríklad: Populárny športový komentátor Karol Polák bol raz na jednej besede so športovými fanúšikmi z Čiech i zo Slovenska. Bolo to v roku 1992, keď sa rozdeľovalo Česko-Slovensko.

Jeden fanúšik sa ho spýtal, čo hovorí na to, že sa Česi a Slováci rozchádzajú. Polák sa zasmial: Mňa do toho neťahajte, ja som Polák. Alebo: Slávna grécka kurtizána bola istý čas milenkou filozofa Aristipa. Jeho priateľ mu dohovára – Veď ťa vôbec neľúbi! Filozof sa usmeje – Víno a ryby ma tiež neľúbia, a predsa z nich mám pôžitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #humor #ilustrácie #Milan Stano