V pondelok 27. marca sa uskutoční prvý Deň Európskych autoriek a autorov

V pondelok 27. marca sa uskutoční prvý Deň Európskych autoriek a autorov. Opakovať by sa mal každý rok, v posledný marcový pondelok.

26.03.2023 12:00
Knižnica / Kniha / Knihy / Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Ide o novú iniciatívu Európskej komisie, ktorej cieľom je motivovať mladých ľudí, aby viac čítali. Na svojej webstránke o tom informuje Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM).

Iniciatívu oficiálne spustia v Sofii európska komisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Mariya Gabriel a bulharský autor a víťaz európskej ceny za literatúru za rok 2021 Georgi Bardarov.

„Cieľom tohto celoeurópskeho dňa je prepojiť knižný a vzdelávací sektor a pomôcť ľuďom v Európe objaviť jazykovú a kultúrnu rozmanitosť európskej literatúry," uvádza NIVaM. Literatúra môže slúžiť ako nástroj individuálneho posilnenia, ktorý môže žiakom poskytnúť zručnosti potrebné na to, aby participovali na aktuálnych osobných a sociálnych výzvach.

„Tento deň je tiež príležitosťou zdôrazniť význam všetkých programov a iniciatív, ktoré už prebiehajú v jednotlivých krajinách EÚ, s cieľom podporiť čítanie," dodáva NIVaM.

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #čítanie #literatúra #Deň Európskych autoriek a autorov