Päť knižných noviniek: krv aj život na hausbóte

Žena, ktorá stála za Churchillom, nový Houellebecq aj Stephen King, slnečné dni aj ospalý žralok ako najlepší darček pre deti. Knižné tipy vo výbere Pravdy.

01.04.2023 14:00
debata

Marie Benedict: Madam Churchill

Marie Benedict: Madam Churchill Foto: Lindeni
kniha madam-churchill Marie Benedict: Madam Churchill

Za každým úspešným mužom hľadaj ženu. Román o žene, ktorá mala obrovský vplyv na jedného z najvýznamnejších ľudí sveta počas prvej a druhej svetovej vojny, Winstona Churchilla. Keď sa Clementine Hozierová vydala za geniálneho politika s progresívnymi názormi, vedela, že je predurčený stať sa veľkým vodcom národa. Stála Winstonovi po boku v rodine aj v politike. Stala sa jeho radcom a strážcom a neraz mu zachránila život.

Michel Houellebecq: Zostať nažive / Lanzarote

Michel Houellebecq: Zostať nažive / Lanzarote Foto: Inaque
kniha Zostat nazive Lanzarote Michel Houellebecq: Zostať nažive / Lanzarote

Zbierka esejí a článkov popredného súčasného francúzskeho autora ponúka chladný, často zábavný, vždy prenikavý pohľad na aspekty modernity. Lanzarote je krátkym rozprávaním o januárovej dovolenke na rovnomennom ostrove. Možno tam stretnúť fascinujúcich ľudí, Pam a Barbaru či policajta Rudiho z Luxemburska, ktorý momentálne žije v Bruseli. A čo má s ostrovom spoločné raëliánska sekta čakajúca na príchod mimozemšťanov?

Agatha Christie Čítajte viac Agatha Christie je ďalšia na odstrel. Jej knihy prepíšu

Carole Matthewsová: Slnečné dni a morský vánok

Carole Matthewsová: Slnečné dni a morský vánok Foto: Grada
kniha slnecne dni a morsky vanok Carole Matthewsová: Slnečné dni a morský vánok

Na trajekte smerujúcom na ostrov Wight opúšťa Jodie svoj londýnsky život, rozbehnutú kariéru aj manžela. Pokoj nájde v krásne zrekonštruovanom hausbóte svojho brata Billa. No od chvíle, ako vstúpi na palubu svojho nového domova, je jasné, že to nebude jednoduché. Keď jej starý život zaťuká na dvere, Jodie je nútená čeliť realite. Podľahne presvedčivým slovám, alebo si vyberie život plný slnečných dní a morského vánku?

kniha ja-som-ni-stato Čítajte viac Kniha týždňa: Farkašov čarovný svet chémie

Stephen King: Ak tečie krv

Stephen King: Ak tečie krv Foto: Ikar
kniha ak tecie krv Stephen King: Ak tečie krv

Holly Gibneyová z detektívnej agentúry Stratení nájdení pracuje na prípade strateného psa – a na zlepšení svojej asertivity –, keď uvidí v televízii zábery z výbuchu bomby na strednej škole. Len čo si však znova naladí nočné správy, uvedomí si, že s reportérom, ktorý bol na mieste činu ako prvý, nie je niečo v poriadku. „Ak tečie krv, ide to na titulku,“ hovorí sa medzi novinármi a reportérmi. Vedia prečo. Mnohé z autorových poviedok sa stali predlohou kultových filmov.

Kiran Millwood Hargrave: Júlia a ospalý žralok

Kiran Millwood Hargrave: Júlia a ospalý žralok Foto: Slovart
kniha Julia a ospaly zralok Kiran Millwood Hargrave: Júlia a ospalý žralok

Príbeh rozpráva desaťročná Júlia. Leto má stráviť s múdrymi a trochu výstrednými rodičmi v majáku pri mori. Otec je človek čísel, má maják zautomatizovať, mama je morská biologička a bude robiť výskum. Júlia svoju veselú mamu obdivuje, pomáha jej pri oprave lode, na ktorej bude hľadať tajomného grónskeho žraloka. Ukrýva sa v hlbinách a mama akoby sa začala strácať v hĺbke svojich predstáv. Kniha o priateľstve, súcite a psychickom zdraví.

kniha krasny svet Čítajte viac Nové knihy vo výbere Pravdy: láska, nádej, exotika, napätie aj sny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy