Kniha týždňa: Škovránkovo tajomstvo

Aj keď vaše korene s najväčšou pravdepodobnosťou nesiahajú ku brehom Škótskej vysočiny, príbeh o znovunájdenom domove je pre ľudí rovnaký všade na svete. Sprevádza ho odchod, nádej, občas aj pád, výčitky a pochybnosti. Román Škovránkovo tajomstvo je príbeh o hľadaní svojho miesta na zemi.

02.04.2023 07:00
debata
Fiona Valpyová: Škovránkovo tajomstvo Foto: Tatran
kniha skovrankovo tajomstvo Fiona Valpyová: Škovránkovo tajomstvo

Škovránkovo tajomstvo odkrýva životy dvoch žien, matky a dcéry, v jednej malej, ale veľmi silnej komunite. Prelínajú sa v ňom štyridsiate roky, keď obyvateľov vtiahla do svojich pazúrov vojna a roky sedemdesiate, keď sa životný cieľ aj úspech meral už celkom inak. V rukách dobrej rozprávačky sa rozvinie príbeh plný láskavej starostlivosti aj nenahraditeľných strát, o ľuďoch, ktorí sú vždy poruke, aby nám ponúkli svoje hrejivé objatie. Pretože domov je tam, kde ste vítaní.

kniha materstvo Čítajte viac Kniha týždňa: Materstvo celkom inak

Stratená dcéra

Do malej dedinky Loch Ewe na Škótskej vysočine sa po rokoch strávených v Londýne vracia Lexie Gordonová, tridsiatnička, ktorá mala pred sebou úspešnú spevácku kariéru. Zradili ju však hlasivky – a ešte niekto. Do svojho rodiska prichádza s malou dcérou a s pocitom životnej prehry. Nemá sa kam inam podieť, keď o ňu už muzikálové divadlá nestoja. Mama, ktorá jej vždy priala, už nežije – a to je pre Lexie ďalší dôvod, aby sa v nej ozvali výčitky, že si ju nevšímala viac. Nemá inú možnosť, než vrátiť sa domov, do starej Hájovne, a bojí sa, že ostatní ju odsúdia. Namiesto nepriateľov však stretne priateľov, susedia aj kamaráti z detstva ju srdečne vítajú a postupne vťahujú mladú ženu do života komunity. Nikto si už nepamätá toľko starých miestnych piesní ako Lexie. Tu o jej hlas stále stoja, a niekto obzvlášť.

Stratená dcéra, ktorá sa vrátila, túži dozvedieť sa viac o živote svojej mamy Flory. Otca nepoznala, zomrel za vojny ako námorník ešte pred jej narodením. A tak sa pokúša vytiahnuť čo najviac informácií od maminej kamarátky, ktorá stále žije v dedine a ochotne jej pomáha. O poznanie menej ochotne však odkrýva tajomstvá jej mamy…

Škovránkovo tajomstvo je román o hľadaní svojich koreňov a miesta, kde ste vítaní

Hájnikova dcéra

Pokojný život v malej dedinke Loch Ewe vojna prudko zmení. Z miesta, kde každý každého pozná, sa zo dňa na deň stane vojenská základňa, z ktorej vyrážajú na svoju nebezpečnú plavbu arktické konvoje Kráľovského námorníctva. Odrazu je v Loch Ewe o tritisíc duší viac a miestni námorníkom pomáhajú, ako vedia. Vojna zmení aj život mladej Flory a jej priateliek. Starať sa o dom a hospodárstvo zrazu nestačí, potrebná je každá pomocná ruka. A tak z domov v Loch Ewe odchádajú synovia a bratia do boja a dievčatá si sadnú za volant do sanitiek a dodávok, pracujú pre námorníctvo na súši.

Mladý pár má silného súpera: vojnu

Hájnikova dcéra Flora je pekná, pracovitá a veľmi empatická. Alec je dedičom miestneho panstva, no aj z neho vojna urobila námorníka. Už od detstva majú k sebe blízko. Hoci vzdušnou čiarou je vzdialenosť medzi Ardthuathovským sídlom a Hájovňou krátka, pre jeho otca je táto spoločenská bariéra neprekonateľná. Keď sa jeho syn zaľúbi do osoby „nehodnej jeho postavenia“, snaží sa Alecovu vyvolenú vykázať tam, kde je jej miesto. Mladá láska odoláva prekážkam, no okrem popudlivého a nekompromisného sira Charlesa má pred sebou ďalšieho silného súpera: vojnu.

Jasmína Houdek Pavel Houdek moderna sebaobrana Čítajte viac Kniha ako zbraň alebo moderná sebaobrana

Po rokoch dcéra po kúskoch odhaľuje tajomstvá vzťahu svojich rodičov a snaží sa pochopiť dobu, ktorú sama nezažila. Vojna urobila z jej otca Aleca iného človeka, ľadový oceán, ktorým sa plavil a všetky tragédie, ktorých bol svedkom, si na ňom vybrali svoju daň. Tvrdé pomery však zmenili aj Floru, no z empatie neubrali. Aké tajomstvá pred dcérou skryla? Škovránkovo tajomstvo je román o hľadaní svojich koreňov a miesta, kde ste vítaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy