Pútavé knihy o vzťahoch: Neapolská sága, temný román aj čarovný svet zábudlivého profesora

Fascinujúci známy príbeh dvoch priateliek od Eleny Ferrante, ťažké témy násilia v rodine, majstrovksé poviedky Haruki Murakamiho, čarovný svet zábudlivého profesora a ďalšie tipy vo výbere Pravdy.

02.04.2023 16:00
debata

Karin Smirnoff: Môj brat

Karin Smirnoff: Môj brat Foto: Lindeni
kniha môj brat Karin Smirnoff: Môj brat

Temný román Môj brat predstavuje prvú časť trilógie o Jane Kippovej a vyslúžil si nomináciu na prestížnu Augustovu cenu. V rodinnej dráme, drsnom príbehu odohrávajúcom sa na studenom severe, autorka rozbíja nielen tradičnú štylistiku a syntax, ale aj ilúzie o láske, rodine a medziľudských vzťahoch. Prináša ťažké témy násilia v rodine, alkoholizmu, incestu, otcovraždy, nevyliečiteľnej choroby, hľadania ľudského tepla, porozumenia a pokoja v duši.

Elena Ferrante: Neapolská sága

Elena Ferrante: Príbeh stratenej dcéry,... Foto: Inaque
kniha PRIBEH STRATENEj DCERY neapolska saga Elena Ferrante: Príbeh stratenej dcéry, Neapolská sága 4

Neapol na konci päťdesiatych rokov. Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby a násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom je nutné prispôsobiť sa, dodržiavať pravidlá a zvyky, byť ako ostatní. Dve dievčatá, od začiatku iné, k sebe nachádzajú cestu, až sa stanú neoddeliteľnými. Nezabudnuteľný príbeh ich priateľstva s vášňou a nehou siaha až na dno ich duše. Fascinujúci román, freska z hluku, obrazov a farieb, poodchýlené okno do druhého sveta, do inej doby. Neapolská sága v štyroch častiach v novom vydaní.

klamarsky-zivot-dospelych-25093 Čítajte viac Elena Ferrante: Klamársky život dospelých

Haruki Murakami: Slepá vŕba a spiaca žena

Haruki Murakami. Slepá vŕba a spiaca žena Foto: Slovart
kniha slepa vrba a spiaca zena Haruki Murakami. Slepá vŕba a spiaca žena

Dvadsaťštyri majstrovských poviedok z rokov 1979 až 2006 je ukážkou podmanivosti autorových krátkych próz. V príbehoch, ktoré sa odohrávajú v Japonsku, Taliansku, Grécku či na Havaji, opäť provokuje fascinujúcim a nekompromisným stieraním hranice medzi možným a nemožným, presvedčivo zachováva rovnováhu medzi oboma týmito svetmi, plynulo prechádza zo sveta každodennosti do sveta snov, a práve v tom balansovaní na hrane nemilosrdne odhaľuje temné aj krehké stránky nás všetkých a zraniteľnosť našej duše.

kniha slepa vrba a spiaca zena Čítajte viac Kniha týždňa: Slepá vŕba a spiaca žena

Fiona Valpyová: Škovránkovo tajomstvo

Fiona Valpyová: Škovránkovo tajomstvo Foto: Tatran
kniha skovrankovo tajomstvo Fiona Valpyová: Škovránkovo tajomstvo

Pútavý dvojgeneračný román o matkách a dcérach, o láskach a priateľoch, o vojne a živote odohrávajúci sa v čarovnej Škótskej vysočine. Počas druhej svetovej vojny sa Flora Gordonová zamiluje do syna majiteľa ardtuathovského panstva. Zakázaná láska je stále náročná a počas vojny dvojnásobne. O tridsať rokov neskôr prichádza na panstvo Florina dcéra Lexie so svojím dieťaťom a postupne rozpletá klbko záhadných rodinných tajomstiev.

kniha skovrankovo tajomstvo Čítajte viac Kniha týždňa: Škovránkovo tajomstvo

Yoko Ogawa: Profesorova rovnica

Yoko Ogawa: Profesorova rovnica Foto: Lindeni
kniha profesorova rovnica Yoko Ogawa: Profesorova rovnica

Profesorova rovnica je čarovný príbeh o tom, čo znamená žiť v prítomnosti, a o zvláštnej rovnici, ktorej výsledkom je neobyčajná, no úžasná rodina. On je Profesor s brilantnou mysľou a nezvyčajným problémom – pri dopravnej nehode utrpel vážne zranenie a odvtedy má jeho krátkodobá pamäť kapacitu iba osemdesiat minút. Hoci Profesor nemá kapacitu na to, aby si uchoval spomienky (jeho mozog je ako páska, ktorá sa každých osemdesiat minút vymaže), jeho myseľ je stále živá a neprestáva žasnúť nad číslami a ich obdivuhodným poriadkom, vďaka čomu sa aj pre ostatných členov tejto veľmi nezvyčajnej domácnosti otvára nádherný a poetický nový svet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #knižné tipy