Poznáte najkrajšie knihy Slovenska?

Každá kniha musí upútať svojho čitateľa nielen obsahom, ale aj spracovaním. Príťažlivou grafikou, zaujímavou typografiou, peknou ilustráciou, pozoruhodnou väzbou či formátom. Porota spomedzi 184 prihlásených kníh vybrala a ocenila sedem.

02.05.2023 07:00
Najkrajšie knihy Slovenska 2022 Foto:
debata
Video
Predseda poroty Ľuboslav Paľo hodnotá tohtoročnú súťaž

BIBIANA, medzinárodný dom umenia pre deti každoročne oceňuje najkrajšie knihy, ktoré boli vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku na Slovensku, alebo sa na nich väčšinovo podieľali slovenskí autori (v prípade koprodukcie so zahraničím).

Ocennia Najkrajšie knihy Slovenska 2022 slávnostne odovzdali v Dvorane Ministerstva kultúry SR. Zároveň v Galérii Dušana Rolla v BIBIANE otvorili výstavu víťazných diel Najkrajšie knihy Slovenska 2022, ktorá potrvá do 11. júna.

Poznáte najkrajšie knihy SLovenska?

Pozrite si kolekciu najkrajších kníh

Fotogaléria
Najkrajšia kniha Slovenska 2022 v kategórii...
Najkrajšia kniha Slovenska 2022 v kategórii...
+21Najkrajšia kniha Slovenska 2022 v kategórii...

„Novinkou tohto ročníka je odborná diskusia Najkrajšie knihy Slovenska 2022 – Prečo práve tieto? s členmi poroty o uplynulom ročníku súťaže, ktorá sa konala v Dvorane ministerstva kultúry. O kvalite knižného dizajnu a kritériách výberu 20 víťazných knižných titulov hovorili doc. Mgr. art. Ľuboslav Paľo, ArtD. vedúci Ateliéru ilustrácie a grafiky na Katedre grafiky a iných médií VŠVU, dipl. Ing. Hana Križanová, MA, vedúca sekretariátu Bienále ilustrácií Bratislava v BIBIANE a grafický dizajnér Mgr. art. Martin Mistrík, ktorí sa na výbere víťazov podieľali,“ informovala za organizátorov Natália Cehláríková.

Ako dodala, cieľom súťaže Najkrajšie knihy Slovenska je zvyšovanie úrovne knižnej kultúry na Slovensku, najmä z hľadiska jej vizuálneho spracovania a propagovať najkvalitnejšie tituly doma i v zahraničí. Spoluorganizátormi súťaže sú ministerstvá kultúry a školstva, vedy, výskumu a športu Slovenská národná knižnica a Zväz polygrafie na Slovensku.

Do aktuálneho ročníka súťaže sa prihlásilo 169 knižných titulov rôznych žánrových kategórií. 15 členov poroty tvorili odborníci zo širokého spektra knižnej kultúry – ilustrátori, dizajnéri, teoretici knihy, polygrafi a zástupcovia spolupracujúcich inštitúcií. Predsedom poroty bol Ľuboslav Paľo.

Odborná porota posudzovala knihy podľa výtvarných a polygrafických kritérií pre kvalitný knižný dizajn. Hodnotila formát knihy, použitý papier, písmo, väzbu, farebné riešenie tlače, ilustrácie a pod., pričom prihliadala aj na súlad so žánrom/textom knihy. Výsledkom výberu poroty je kolekcia 20 kníh, ktoré spĺňajú náročné výtvarné a technické kritériá a sú vyhlásené za Najkrajšie knihy Slovenska 2022.

Najkrajšie knihy Slovenska 2022 so špeciálnou cenou

  • CENA MK SR VYDAVATEĽSTVU ZA CELKOVÚ VÝTVARNÚ A TECHNICKÚ KVALITU KNIHY

    Čierne diery, o. z., Bratislava a The Július Koller Society, o.z., Bratislava

    za knihu **Juraj Gavula: Liečba sochami

  • CENA MINISTERSTVA KULTÚRY SR AUTOROVI ZA VYNIKAJÚCE ILUSTRÁCIE

    Dávid Soboň za knihu Dávid Soboň: Káva. Ilustrované dejiny dúšok po dúšku.

  • CENA MINISTERSTVA KULTÚRY SR AUTOROVI ZA VYNIKAJÚCU GRAFICKÚ ÚPRAVU

    Ester Mládenková za knihu Anna Grusková: Tichý pobyt na ulici Gwerkovej-Göllnerovej

  • CENA MINISTERSTVA KULTÚRY SR VYDAVATEĽSTVU ZA BIBLIOFILSKÉ VYDANIE

    VITAJA, Bratislava za dielo Márius Maták: Snežný morbidiár

  • CENA ZVÄZU POLYGRAFIE NA SLOVENSKU TLAČIARNI ZA MIMORIADNE POLYGRAFICKÉ SPRACOVANIE

    TBB, a. s., Banská Bystrica za knihu Igor Piačka

  • CENA BIBIANY VYDAVATEĽSTVU ZA NAJKRAJŠIU DETSKÚ KNIHU

    Literárne informačné centrum, Bratislava za knihu Michal Hvorecký: Lebopreto

  • CENA SLOVENSKEJ NÁRODNEJ KNIŽNICE ZA ŠTUDENTSKÚ PRÁCU

    Dávid Pogran za prácu Priatelia

V snahe reagovať na zmeny v spoločnosti a novým formátom pritiahnuť pozornosť verejnosti ku krásnym knihám, bude súťaž NKS od budúceho roka v podstatnej miere inovovaná. Tento ročník súťaže bol posledný, v ktorom boli prihlásené knihy hodnotené v 7 kategóriách: vedecká a odborná literatúra, krásna literatúra, literatúra pre deti a mládež, učebnice, knihy o výtvarnom umení a obrazové publikácie, bibliofilské tlače, študijné práce poslucháčov výtvarných a polygrafických škôl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #najkrajšie knihy Slovenska