Kniha týždňa: Dosť bolo o láske

Hneď na začiatku treba povedať, že autor sa rád hrá. Preto je doma vo Francúzsku nielen členom, ale dokonca predsedom legendárnej literárnej skupiny OULIPO (Ouvroir de la litérature potentielle - Dielne potenciálnej literatúry), kam môže vstúpiť iba spisovateľ, ktorý "nestratil detského ducha", teda chuť hrať sa. Hervé Le Tellier zaujal slovenských čitateľov už svojím predchádzajúcim románom Anomália, ktorý bol preložený do štyridsiatich piatich jazykov a bude sa podľa neho nakrúcať seriál. Tentoraz nám pripravil inú lahôdku: láskavý román o láske, ktorá nie vždy býva láskavá.

07.05.2023 07:00
debata
Hervé Le Tellier: Dosť bolo o láske Foto: Inaque
kniha dost bolo o laske Hervé Le Tellier: Dosť bolo o láske

Manželky, milenci a manželia

Hoci názov románu to priamo popiera, jeho hlavnou a vlastne jedinou témou je láska. A to nielen taká hocijaká, ale tá, čo udrie ako blesk z jasného neba. Dve úspešné ženy na prahu štyridsiatky, vyrovnané manželky a matky stretne podobný osud, Annu aj Louise nečakane zasiahne láska na prvý pohľad. Obe za ňu zaplatia svoju cenu. Len každá inak.

Nikto to neplánoval, nečakal, no stalo sa

Anna a Louise majú viac než uspokojivý život, úspešnú kariéru, oddaných manželov a každá dve milované deti. Thomas aj Yves sú zrelí a zaujímaví muži. Nikto to neplánoval, nečakal, no stalo sa a teraz sa klbko vzťahov zamotáva.

Thomas ako psychoanalytik trávi život s klamármi, ktorí vedia, že klamú, aj s úprimnými klamármi, ktorí o tom nevedia. Aj Louise má dobrú klamársku školu, ako advokátka počúva každý deň: ja som neukradol, nezabil, ja som ju neznásilnil. Všetci klamú. Človek nemusí byť rovno kriminálnik, jednoducho v zrelom veku už nikto nie je nepopísaný list. Thomas je Louise očarený, zdá sa mu oslnivá, nádherná.

Tento muž jej nie je nič dlžen. Nečakal na ňu, aby mohol žiť

Yves je spisovateľ a „podľa niektorých evolucionistov jazyk predstavuje výhodu aj v sexuálnej oblasti: samica uprednostňuje samca, ktorý ho ovláda, pred samcom s pôsobivejšou stavbou tela: skôr Rimbaud než Rambo“. Anna je psychiatrička, vydala sa za chirurga. Z nostalgie za bohémou v dvadsiatke si zachovala „istú nerozvážnosť v správaní a svetlo v úsmeve“. páči sa jej Yvesova intonácia, zafarbenie hlasu, vetné zvraty, takmer ako napísané. „Tento muž jej nie je nič dlžen. Nečakal na ňu, aby mohol žiť.“ Jej život s úspešným manželom je „ako cesta zaoceánskym parníkom prvou triedou“, no čo ak práve stretla muža svojho života? Keď na stôl pred milenca vykladá svoje staré rodinné fotografie, akoby vravela: toto je môj život, ktorého sa mám vzdať kvôli tebe. Čo mi zaň ponúkaš?

Manželia a manželky, manželky a ich milenci, množiny sa navzájom čoraz viac prekrývajú

Štyri hlavné postavy a dva páry, ale aj dve manželstvá – Annino aj Louisino, teda ďalšie dva páry. Manželia a manželky, manželky a ich milenci, množiny sa navzájom čoraz viac prekrývajú s pôvabom, aký im prisúdil francúzsky autor, čo nestratil hravého ducha. A zároveň celkom presne, ako vyrátal autor, ktorý má tiež doktorát z matematiky. Ale skupina je ešte väčšia, lebo sú tu dokopy štyri deti. Do ktorej množiny patria?

Yves o svojom románe povie: zle sa to skončí a je to veľmi krátke. Niekomu to znie to ako definícia života…

kniha profesorova rovnica Čítajte viac Kniha týždňa: Profesorova rovnica

Súboj sokov:Manželia a milenci bojujú

Ako to už býva, keď sú karty rozdané, nie každý má v rukách eso. Obe ženy by stratili priveľa. Aj obaja ich manželia. A keby sa rozhodli inak, stratili by ich milenci. A čo ony samotné? Ako to už býva, napokon príde ku konfrontácii sokov, no pre každú dvojicu je napísaný iný part. Tieto scény sa Hervé Le Tellierovi mimoriadne vydarili, lebo, ako sme už vraveli, rád sa s čitateľom pohráva. Vtipný je výstup, v ktorom sa jeden z manželov (lekár Stan) inkognito vlúdi na verejnú prezentáciu, aby si vypočul svojho soka a v duchu komentuje všetko, čo práve číta z pódia. Je napísaná paralelne v dvoch vedľa seba ležiacich stĺpcoch, takže čitateľ môže myšlienky dvoch sokov sledovať takmer súčasne. K súboju dôjde aj v druhom páre a aj ten má zaujímavý priebeh. Dokáže manžel vypudiť milenca alebo to bude naopak?

Zle sa to skončí a je to veľmi krátke. Niekomu to znie to ako definícia života…

Hervé Le Tellier je vtipný až ironický a pritom láskavý. Nemá silný sarkazmus Kunderových Smiešnych lások, zachytí tú „ľahkosť bytia“ láskavejším pohľadom, no svojim postavám aj tak nič neodpustí. Obaja mužskí hrdinovia môžu byť jeho alter ego. Má doktorát z matematiky, astrofyziky aj z lingvistiky, vyštudoval aj žurnalistiku a pôsobil ako novinár. Ale najmä má šarm a vtip, ktorý čitatelia ocenia.

kniha spina Čítajte viac Kniha týždňa: Špina. Autorka je nová Elena Ferrante

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy