John Boyne z čias koncetráku preskočil do éry mobilov, sietí a celebrít.Čo píše o zákulisí britskej televízie?

Írsky spisovateľ John Boyne (1971) patrí k autorom, na ktorého knihy sa čaká. Preslávil sa románom Chlapec v pásikavom pyžame. Vyberie si vždy aktuálnu a zaujímavú tému a vysloví sa k nej originálnym príbehom. Jeho texty sa dobre čítajú, lebo sú plné dialógov, prekvapení a poznania. V novej knihe Komnata ozvien (Slovart) píše o tom, ako sa ľudia menia pod vplyvom sociálnych sietí, ako sa mobilný telefón a počítač stávajú súčasťou rodín, zdrojom šťastia, ale aj časovanými bombami.

14.05.2023 08:00
debata
John Boyne: Komnata ozvien Foto: Slovart
kniha Komnata ozvien John Boyne: Komnata ozvien

Na obálke knihy je kresba korytnačky, ktorá nesie na chrbte mobilný telefón (paradox rýchlosti) a obrázok sprevádza motto: Britká satira o tom, čo je „v pohode“ a čo je totálne „cez čiaru“. John Boyne si v texte uťahuje aj z dobových slovíčok, aj z ich obsahu. Ponúka svedectvo o tom, na akej úrovni sú vzťahy medzi ľuďmi, o čom sa bavia, ako si zarábajú, ako sa milujú, čo im dáva silu a kedy sa rúcajú – aj vtedy, keď zrazu nemajú poruke svoj mobilný telefón a stratia „istotu“.

kniha atlas Čítajte viac Knižné novinky: napätie, toxické vzťahy aj romantika

Priestor pre hlúposti

John Boyne si vybral, ako model pre výskumy aktuálnej ľudskej duchovnej a telesnej úrovne, bohatú britskú rodinu Cleverleyovcov. Tvoria ju rodičia a tri dospelé deti. Všetci sú poznačení blahobytom, čo ich v konečnom dôsledku oslabuje. Strácajú ostražitosť aj pokoru. Bývajú stále spolu, lebo potomkovia sa nevedia odpútať, najlepšie im je doma, kde majú pohodlie aj peniaze. Pracovať nemusia, zaoberajú sa teda hlúposťami. Dnes ich poskytuje najmä internet. Môžu tam získavať priateľov, sebavedomie, vplyv aj zážitky. Samozrejme, internet je dôležitý aj pre rodičov, ktorí patria k celebritám. Kliky potvrdzujú ich popularitu a úspech. Otec je obľúbený televízny moderátor a mama milovaná autorka románov o láske. Na ich postavách si autor zgustol, privádza čitateľa do zákulisia britskej televízie, tvorby knižných bestselerov a popisuje bizarný spôsob života elít.

kniha dost bolo o laske Čítajte viac Kniha týždňa: Dosť bolo o láske

Nové mravy, nové hriechy

Dej nadobúda grády, keď sa život rodiny začne komplikovať a rodičov aj deti doháňajú tajné osobné hriechy. Sú vyhnaní z raja sietí, dostanú sa na políciu, prídu o prestíž. Aj hlava rodiny, obľúbený moderátor, priam národný poklad, stráca pozíciu – dopustil sa prehrešku voči korektnosti. Nechtiac sa zle vyjadril, ale nevedomosť neospravedlňuje a už sa vezie dole kopcom. John Boyne odhaľuje spoločenské mechanizmy dnešnej doby, nové pravidlá správania, ich logiku, opodstatnenosť aj bizarnosť. Celá família Cleverleyovcov sa dostáva z vrcholkov blaženosti do krízy. Prenasledujú ju trampoty a drámy, ktoré v čase sociálnych sietí nezostávajú v rodine, ale riešia sa na verejnosti. Všetko je hneď v novinách, a najmä na internete, obete sú verejne opekané ako na ražni. Celebritná rodinka je chutným kúskom. Autor jej členom spočíta všetky chybné kroky, ale zároveň s nimi cíti. Nemoralizuje, ide o satiru. Do príbehu vsadil zaujímavé postavy, ktoré rozvetvujú príbeh a odhaľujú rôzne pikantérie, čudné aj nebezpečné javy doby. Napríklad spolupracovníčka pani Cleverleyovej, ktorá s ňou píše knihy, alebo postava milenca z Ukrajiny. Práve on je majiteľom korytnačky, ktorá symbolizuje pretrvávanie, ale odštartuje aj kriminálnu zápletku.

Pálenie kníh Čítajte viac Očista ohňom. Ako sa nacisti vyvŕšili na knihách

Čitateľ sa pri knihe nudiť nebude, bude ju priam hltať – obsahuje veľa informácií aj tajomstva. Druhá časť prináša odhalenia a rozuzlenia, ale Boyne si nechal na koniec ešte jedno prekvapenie.

kniha spina Čítajte viac Kniha týždňa: Špina. Autorka je nová Elena Ferrante

Na Boyneových knihách je zaujímavý práve ten druhý a tretí plán, ktorý čitateľ postupne odhaľuje. Tu je to napríklad správa o vedcovi a vynálezcovi Alexandrovi Grahamovi Bellovi, ktorý stál aj pri zrode telefónu. Tento vedec je, podobne ako korytnačka, stále tajomne prítomný aj v Komnate ozvien. Však spolu s ďalšími vynálezcami dosiahol, aby sa človek zhováral a nemusel ani vyjsť z domu. Ktovie, čo by Bell povedal na to, ako sa jeho vynález vyvinul a čo priniesol? Boyneov román napomáha, aby ľudstvo ťarchu svojich vynálezov unieslo.

kniha profesorova rovnica Čítajte viac Kniha týždňa: Profesorova rovnica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #kniha týždňa #knižné tipy