Richinsová by nebola prvou spisovateľkou, ktorá vraždila. Anne Perryová zabila svoju matku tehlou v pančuche

Nedávno vyplávala na povrch šokujúca informácia. Kouri Richinsová, ktorá po náhlej smrti svojho manžela napísala knihu pre deti o trúchlení, čelí obvineniu z jeho vraždy. Nešlo by o prvý prípad vrahyne spisovateľky. Minulý mesiac zomrela autorka Anne Perryová, ktorá so svojou priateľkou zavraždila vlastnú matku. Jej príbeh inšpiroval film Nebeské stvorenia.

17.05.2023 06:00
Kouri Richinsová Foto:
Autorka knihy pre deti Si so mnou? Kouri Richinsová.
debata (2)

Manžel vedel, že ho chce zabiť

Eric Richins zomrel minulý rok v marci na predávkovanie fentanylom (syntetický opioid, ktorý pôsobí podobne ako morfín, má analgetický efekt. Je asi 80– až stokrát účinnejší ako morfín a 50-krát silnejší ako heroín, ale pôsobí kratší čas, pozn. red.)

Jeho manželka mu namiešala drink Moscow Mule a o niekoľko hodín neskôr ho našla v bezvedomí. Rozhodla sa preto zavolať políciu, ktorej oznámila, že jej muž je „studený na dotyk“. Pomoc však prišla neskoro, 39-ročný Richins zomrel.

Kouri Richinsová sa svojho manžela pokúsila otráviť už predtým. Políciu na to upozornili Richinsovi príbuzní. „Povedali, že ich varoval, že ak by sa mu niečo stalo, môže za to ona,“ uvádzajú súdne dokumenty.

Ericova sestra úradom povedala, že keď bol s manželkou na dovolenke v Grécku, dala mu nápoj, po ktorom mu bolo príšerne zle. Eric následne zavolal sestre s tým, že ho jeho žena chcela zabiť. Niečo podobné zažil aj počas Valentína v roku 2022, keď mu jeho manželka naservírovala sendvič, po ktorom nemohol dýchať.

Richins sa s ňou napriek tomu rozhodol zostať, čo sa mu – ak sa obvinenie potvrdí – napokon stalo osudným. Dôvodom, prečo ju neopustil, boli ich spoločné deti. „Majú spolu troch chlapcov, troch mladých chlapcov, a myslím si, že Eric, ktorý sa do ich životov zapájal ako futbalový tréner, bejzbalový tréner, basketbalový tréner, chcel udržať rodinu pokope,“ uviedol hovorca rodiny Greg Skordas. „Eric bol dobrým otcom… Bol filantropom. Záležalo mu na mnohých ľuďoch… Chcel mať dobré manželstvo.“

Po jednotlivých incidentoch sa však Richins rozhodol prepísať poslednú vôľu a životnú poistku, ktorej príjemcom sa po novom stala jeho sestra. Podľa Ericových príbuzných sa obával, že ho chce Kouri zavraždiť pre peniaze.

Trier / Polizei / Čítajte viac Ošetrovateľ podal sedatíva pacientom, aby ho nevyrušovali. Dvaja zomreli

Zháňala fentanyl

Informácia o Richinsovej smrti bola pre jeho dlhoročného priateľa Brucea Capesa obrovským šokom. „Nikdy by som si nebol pomyslel, že to príde. Nebol veľmi starý a bol celkom zdravý.“ Podľa Capesa to vyzeralo, že má so svojou rodinou vysnívaný život.

Rok po manželovej smrti vydala Kouri Richinsová knihu s názvom Si so mnou? (Are You With Me?), ktorá mala pomôcť deťom s vyrovnávaním sa so smrťou blízkej osoby. Richinsová publikáciu venovala svojmu „skvelému manželovi a úžasnému otcovi“. „Napísali sme túto knihu s nádejou, že prinesie aspoň nejakú útechu nielen našej rodine, ale aj ďalším rodinám, ktoré sa dostali do rovnakej situácie,“ povedala v rozhovore pre regionálnu rozhlasovú stanicu.

Dva mesiace po tom, čo napísala knihu, bola Richinsová obvinená z vraždy svojho muža. Podľa vyšetrovateľov sa pokúsila poskytnúť mu prvú pomoc, oživiť sa jej ho však nepodarilo. Zároveň zistili niekoľko nezrovnalostí v jej výpovedi – uviedla napríklad, že pri sebe nemala telefón. V tú noc totiž spala v detskej izbe a telefón si zabudla v spálni. Vyšetrovatelia však zistili, že si s niekým v inkriminovanom čase vymenila niekoľko textových správ, ktoré následne zmazala.

Podľa výsledkov toxikológie bola príčinou smrti otrava fentanylom. Eric Richins mal v tele päťnásobok smrteľnej dávky. Jeho manželka bola v kontakte s osobou označovanou ako C. L., od ktorej si chcela zaobstarať práve spomínaný fentanyl. „C. L. sa skontaktoval s dílerom v Ogdene 11. februára 2022 a zaobstaral si od neho 15 až 30 fentanylových tabletiek,“ uviedol vyšetrovateľ. Richinsová bola okrem vraždy obvinená aj z držania drog.

Nipsey Hussle Čítajte viac Vrah rapera Husslea dostal 60 rokov basy. Aj jeho vlastný advokát priznal, urobil to

Tehla v pančuche

Kouri Richinsová by v prípade preukázania viny nebola prvou spisovateľkou, ktorá niekoho zavraždila. V apríli tohto roka zomrela Anne Perryová, britská autorka, ktorá ako 15-ročná spolu s kamarátkou zavraždila svoju matku. Písal sa rok 1954 a Perryová, ktorá vtedy ešte používala svoje rodné meno Juliet Hulmeová, sa nechcela rozlúčiť so svojou najlepšou kamarátkou Pauline Parkerovou. Jej rodičia sa totiž rozvádzali a hrozilo, že ju z Nového Zélandu, kde vtedy žili, pošlú k príbuzným v Južnej Afrike.

Dievčatá preto vymysleli plán, ako tomu zabrániť. Keď sa Hulmeovej matka Honorah Rieperová išla 22. júna 1954 prejsť do parku v Port Hills, jej dcéra nechala na opustenom chodníku okrasný kameň, aby sa poň Rieperová zohla. Predpokladala, že jedna dobre mierená rana polovicou tehly v pančuche ju na mieste zabije, napokon si to vyžiadalo až 20 úderov.

Spisovateľka Anne Perryová. Foto: ČTK / AP / LIZ HAFALIA
Anne Perryová Spisovateľka Anne Perryová.

Keďže boli obe dievčatá neplnoleté, vyhli sa trestu smrti a päť rokov strávili vo väzení. Hulmeová sa následne vrátila do rodného Anglicka, kde začala pracovať ako letuška. V roku 1979 debutovala ako spisovateľka s románom The Cater Street Hangman (Obesenec z Cater Street), ktorý vydala pod pseudonymom Anne Perryová. Nasledovali desiatky ďalších kníh, pričom posledná s názvom The Fourth Enemy (Štvrtý nepriateľ) vyšla týždeň pred jej smrťou.

Ľudia spočiatku netušili, že autorka ich obľúbených románov je vrahyňa. Po tom, čo v roku 1994 vyšla pravda najavo, sa Perryová sťažovala na to, že je to voči nej nefér. Napriek tomu bola jej literárna kariéra úspešná a za svoje dielo získala niekoľko ocenení vrátane Edgar Award v kategórii najlepšia poviedka. Jej knihy sa pravidelne objavovali v rebríčku bestsellerov The New York Times.

Trailer k filmu Nebeské stvorenia.

Perryovej identitu odhalil film Nebeské stvorenia, ktorého dej sa sústredil práve na vraždu jej matky. Kate Winsletová stvárnila Perryovú, respektíve Hulmeovú, a Melanie Lynskeyová jej najlepšiu kamarátku Pauline Parkerovú.

Film, ktorý režíroval slávny Peter Jackson, má na stránke Rotten Tomatoes hodnotenie 93 percent a dostal sa do niekoľkých rebríčkov najlepších filmov roka. Nebeské stvorenia si vyslúžili aj nomináciu na Oscara v kategórii najlepší pôvodný scenár.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #vražda #literatúra #spisovateľka #Kouri Richinsová #Anne Perryová