Autorka ľúbostných bestsellerov Vi Keelandová: Kto už by sníval o malom škaredom chlapovi s malým penisom?

Americká spisovateľka Vi Keelandová bola právničkou a stala sa autorkou bestsellerových kníh. Jej romantické ľúbostné romány oslovujú najmä čitateľky, vo svete sa predávajú v miliónoch. Doteraz ich napísala vyše štyridsať a vyšli vo viac ako dvadsiatich jazykoch. Za svoj obchodný úspech vďačí snom.

21.05.2023 09:00
vi keeland Foto:
Spisovateľka Vi Keelandová vďačí za svoj obchodný úspech schopnosti snívať a predstavovať si.
debata (7)

Píšete romantické ľúbostné príbehy, ktoré majú veľký úspech v rôznych krajinách. Páčia sa ľuďom preto, že radi snívajú?

Áno, ľudia radi snívajú, lebo život je niekedy ťažký, nehrá sa s nami, a preto radi unikáme do kníh. Aj sa veľmi rada stratím v príbehu… Okrem toho – v knihe môžu prežiť aj svoj ľúbostný príbeh.

Hrdinkami vašich románov sú ženy oddané svojej vysnívanej kariére, no napriek tomu vo vzťahoch akoby boli neisté. Je to obvyklý model, že žena sebaistá vo svojej práci vo vzťahoch tápa?

Nie sú ani tak neisté, skôr sú opatrné. Nesú si so sebou svoj batôžtek z minulosti, preto váhajú, či sa majú spoľahnúť na niekoho iného okrem seba.

V práci idú do rizika, napríklad si založia vlastnú firmu, no vo vzťahu akoby nechceli podstúpiť to riziko. Nie je v tom kontrast v povahe hrdiniek? Alebo to bol autorský zámer?

Neviem, či to robím zámerne, jednoducho to tak vyšlo a nielen pri hrdinkách, ale aj pri hrdinoch mojich kníh. Aj tí pôsobia sebaisto, no po emočnej stránke sú viac zraniteľní, znova sa odvážia veriť, až keď nájdu toho pravého človeka.

Naozaj tu dostávajú slovo aj muži v prvej osobe, niektoré kapitoly píšete akoby z ich pohľadu – prečo?

Veľmi rada som v hlavách mužských hrdinov, dokonca ešte radšej! Rozmýšľajú o sebe inak ako ženské hrdinky, aj inak konajú. A to je pre mňa zaujímavé.

Foto: Ikar
vi keeland

Máte časté ohlasy aj od mužských čitateľov?

Mám, hoci väčšinou mi píšu menej ako ženy, ale prídu osobne napríklad na autogramiádu alebo na besedu, označia ma v príspevkoch na sociálnych sieťach… Teší ma, že v poslednom čase mám veľa čitateľských párov, ktorým sa moje knihy páčia – ženám aj mužom.

Muž vo vašich románoch býva úspešný – finančník alebo celebritný prvoligový hokejista, dobre zabezpečený a k tomu ešte aj mimoriadne príťažlivý. O takom mužovi ženy snívajú?

Román je fantázia a kto už by sníval o malom škaredom chlapovi s malým penisom? Rada však píšem aj o mužoch, ktorí zvonka pôsobia tvrdí ako skala, ale keď ich žena lúpe vrstvu po vrstve ako cibuľu, dostane sa k ich mäkkému jadru.

V románoch je veľa nezvyčajných náhod: niekto sa votrie na cudziu svadbu a je z toho láska, niekto si vymení na letisku kufre a je z toho vzťah… Odkiaľ čerpáte inšpiráciu pre svoje príbehy?

Zaujíma ma všetko, čo čítam, vidím a počujem. Niekedy si vypočujem kamarátov, ktorí chodia na rande, niekedy si nájdem zaujímavú správu z novín a aj keď nie je veľmi romantická, pretvorím ju do svojho príbehu. Všetky možnosti sú otvorené.

krst knihy Kamila Peteraja a Martina Augustína Čítajte viac Básnik a textár Kamil Peteraj: Náš tandem s Martinom Augustínom vznikol umelým oplodnením

Píšete o osudových náhodách, no s vlastným manželom sa vraj poznáte od šiestich rokov. Veríte teda na náhodné stretnutia?

Áno, verím. Hoci sa s mojím mužom poznáme od nevidím, už veky vekov, v tínedžerských rokoch sme neboli v kontakte. Až keď sme mali po dvadsiatke, náhodou sme sa stretli v bare… Čím som staršia, tým viac verím, že veci sa dejú z nejakého dôvodu. To sú tie „osudové náhody“.

Vraví sa, že šťastie praje pripraveným.

Áno, človek má na začiatku určitú predstavu o svojom živote, ale aj ja čím som staršia, tým viac som ochotná akceptovať veci také, aké sú. Treba byť v správnej chvíli na správnom mieste.

V jednom príbehu hrajú dôležitú úlohu kvety, v ďalšom parfumy – máte osobitý vzťah k vôňam?

Narážate na hrdinku, ktorá začala vyvíjať parfumy na mieru, pre každého zákazníka či zákazníčku iný, podľa ich osobnosti. Mám rada vône, ale ešte radšej mám príbehy, v ktorých žena príde s nejakým skvelým nápadom a podarí sa jej z vlastnej idey spraviť úspešný biznis.

Vám sa to očividne podarilo. V akom celkovom náklade vychádzajú vaše knihy vo svete?

Je to spolu desať a pol milióna kníh.

Obrovské číslo! Na Slovensku zatiaľ vyšlo jedenásť vašich románov, koľko ste ich napísali v origináli?

Štyridsaťdva v angličtine. Na niektorých knihách však spolupracujem s Penelope Wardovou, poznáme sa už desať rokov, píše sa nám spolu dobre. Napísali sme spolu pätnásť kníh, poznáme začiatok, zápletku aj koniec a podávame si príbeh medzi sebou. Je to oveľa zábavnejšie, keď môžete byť s niekým v kontakte a podeliť sa o tú prácu, než písať sama a byť celý deň zatvorená len sama so sebou.

HEX royal oak Robert Viglasky Čítajte viac ROZHOVOR: Odpoveďou na všetko je láska. Aspoň podľa skupiny Hex

Ako ste sa vlastne dostali k písaniu?

Vyštudovala som právo a pätnásť rokov som pracovala ako právnička. Napísala som jednu poviedku, neplánovala som byť spisovateľkou ani ju vydať, ale život napísal iný príbeh. Poviedka vyšla a ja som jedného dňa zavesila právo na klinec.

Keď sa z právničky stane spisovateľka, okrem talentu to chce aj určitý remeselný cvik. Získali ste ho v nejakom kurze?

Najviac som sa naučila od mojich editorov, učila som sa „za pochodu“, počas písania. Som však vášnivá čitateľka, romantickú literatúru som hltala a vedela som, akú štruktúru má mať taký príbeh, takže to bolo pre mňa celkom prirodzené aj bez kurzu či školy.

Ktorý jazyk či krajina, kde vaše knihy vychádzajú, sú pre vás zaujímavé?

Ťažko povedať, z marketingového hľadiska sú dôležité krajiny Nemecko a Francúzsko s veľkým dosahom, hneď po USA. No objavia sa aj krajiny, o ktorých som pre moje knihy ani nesnívala: Izrael, Kórea, kde majú hádam iba dve vydavateľstvá romantickej literatúry, alebo Macedónsko, to ma teší.

Dostali ste aj ohlasy z niektorej nečakanej vzdialenej časti sveta?

Nesúvisí to ani tak s krajinami ako s témami. Keď sa dotknete niektorých tém ako napríklad nevera, vyvolá to veľa rôznych ohlasov: niektorí tú tému nenávidia a iní ju zas milujú. O nevere píšem nerada, iba ak v spolupráci s Penelope Wardovou.

Vi Keelandová predsa pozná v láske hranicu, za... Foto: Ikar
vi keeland Vi Keelandová predsa pozná v láske hranicu, za ktorú by pri písaní nešla.

Je pre vás nejaká téma vo vzťahoch tabu?

Asi sexuálny vzťah v príbuzenstve, medzi nevlastnými súrodencami. O tom som nepísala možno preto, že ja sama mám nevlastných bratov a tá predstava ma absolútne desí.

Stáva sa, že si čitatelia príbehy či postavy z vašich kníh stotožňujú s vami?

Áno, niekedy na autogramiáde za mnou prídu a pýtajú sa: A čo sa stalo ďalej? Ako by som mala vedieť, aký osud čakal hrdinov mimo stránok knihy…

Stáva sa, že niekomu vaším príbehom nejako pomôžete?

Keď som písala o neplodnosti, dostala som veľa ohlasov od žien, ktoré sa so mnou chceli podeliť o svoj príbeh. V inom príbehu mal hrdina cukrovku, používal injekčnú pumpu a čitatelia kvitovali, že píšem o ľuďoch z reálneho života.

kniha spina Čítajte viac Kniha týždňa: Špina. Autorka je nová Elena Ferrante

Inšpirujú vás ohlasy k ďalším románom?

Pripomínate mi, že by som to mala robiť, že moje postavy by mohli byť reálnejšie. Nikto z nás nemá dokonalý život, všetci máme nejaké strachy alebo zdravotné ťažkosti. Hoci len problémy s nadváhou…

O čom budete písať najbližšie?

V júli vyjde v USA moja nová kniha, ktorá je trocha iná ako tie predchádzajúce. Hrdinkou je stará mama, ktorá žije v bytovom dome s tridsaťročnou susedou. Stará pani si pred smrťou urobí zoznam nesplnených želaní a s pomocou mladej susedy si ich začína plniť. Z pohľadu jej vnuka však robia samé bláznovstvá a vôbec sa mu to nepáči…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bestseller #romantika #Vi Keelandová