Ja, Mona Lisa. Úžasný príbeh o žene uväznenej v obraze

„Ja, Mona Lisa je o živote, časoch a dobrodružstvách Mony Lisy. Nie Lisy del Giocondo, umelcovej modelky, ale o samotnej maľbe, od okamihu, keď dostala podobu vďaka štetcu Leonarda da Vinciho,“ približuje knihu autorka Natasha Solomons.

26.05.2023 09:00
debata
Natasha Solomons - Ja, Mona Lisa Foto: IKAR
Natasha Solomons, Ja Mona Lisa Natasha Solomons - Ja, Mona Lisa

Leonardo ma maľoval – dával tvar mojim pleciam, perám, tvoril kaskády mojich vlasov aj priesvitné vlákna môjho závoja – a pritom sa so mnou zhováral. „Maľba je niečo viac než hudba, lebo nezanikne hneď po svojom stvorení. Pieseň, čo vyšla zo strún lutny, akokoľvek sladká, už doznela a ty si tu.“

V dielni Leonarda da Vinci, priam prekypujúcej umelcovými geniálnymi nápadmi a haldami objednávok, kde si podávali kľučku nahnevaní mecenáši, nespokojné múzy, priatelia aj rivali, sa zrodil obraz Mony Lisy. Počas piatich turbulentných storočí, vo víre moci, peňazí a intríg, si tento majstrovský portrét nezískal len nevídaný obdiv a slávu, no stal sa aj predmetom krádeže.

Leonardo da Vinci začuje hlas Mony Lisy a vznikne tak láskavé puto, ktoré trvá až do smrti veľkého umelca. Mona Lisa s ním prežíva jeho úspechy aj neúspechy a vytvorí si zvláštny vzťah so skutočnou ženou na obraze, s Monou del Giocondo. Rozpovie čitateľovi svoj príbeh, odhalí pravdu o rivalite, vražde aj o zlomenom srdci. Zavedie čitateľa do očarujúceho sveta Leonardovej dielne vo Florencii, bude ho sprevádzať dianím na francúzskom dvore vo Fontainebleau a vo Versailles a odkryje mu sled turbulentných udalostí v dvadsiatom storočí. Leonardo však nie je jediný, kto počuje jej hlas, začujú ho aj iní mimoriadne nadaní géniovia.

Pozrite si video s autorkou Natashou Solomons:

Ja, Mona Lisa je nevšedne živý, strhujúci a pútavý príbeh o žene nadlho stratenej a zabudnutej vo víre histórie. „Takmer celý tento príbeh je pravdivý,“ tvrdí autorka Natasha Solomons. „Dátumy som trochu šibovala sem a tam a udalosti mierne prispôsobila fikcii, ale príbeh je založený na faktoch.“

Krásny Salaì naozaj bol Leonardovým „malým diablikom“ a s Francescom Melzim spolu nenávistne súperili. Salaì zomrel v roku 1524 v ruvačke, zabila ho strela z arkebúzy, ktorú vystrelil nejaký žoldnier za pochybných okolností. Stalo sa to krátko nato, čo obrazy Mona Lisa, Léda a Svätý Ján kúpil francúzsky kráľ František I.

Natasha Solomons je autorkou piatich medzinárodných bestsellerov vrátane Zoznamu pána Rosenbluma (IKAR, 2010), The Novel in the Viola (Román ukrytý vo viole) a The Gallery of Vanished Husbands (Galéria zmiznutých manželov).

Spolu s manželom Davidom Solomonsom, autorom kníh pre deti, sú autormi filmových scenárov. Romány tejto autorky boli preložené do sedemnástich jazykov. Voľný čas rada trávi v záhrade.

Knihu Ja, Mona Lisa vydal IKAR zistiť viac

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #knižná novinka #Ikar #Mona Lisa