Knihu Kronika komika pokrstili vínom, ktoré sme si mali domyslieť

Piaty diel knihy Kronika komika mal troch výpravcov. Umeleckému šéfovi Radošinského naivného divadla, Stanislavovi Štepkovi, ho do sveta pomohla vypraviť herečka Zuzana Kronerová, režisér dvadsiatich dvoch predstavení RND Juraj Nvota a marketingová manažérka vydavateľstva Ikar, v ktorom vyšlo všetkých päť dielov Kroniky komika mapujúcich päťdesiatročnú históriu RND, Mária Lešková.

20.09.2012 11:25
Kronika komia 5 - uvedenie 5. Foto:
Piaty diel knihy Kronika komika je vypravený do života.
debata

Krstilo sa kvalitným radošinským vínom. „Toto víno mala anglická kráľovná na svadbe a vy si ho môžete domyslieť,“ zasmial sa Stanislav Štepka.

Piaty diel knihy zachytáva obdobie od roku 2000 po dnes. „Pozrite sa, mám tam na sebe ten istý kabát, ktorý som mal dnes na javisku,“ ukázal na obálku knihy Stanislav Štepka. Tých desať rokov, ktoré s divadlom prežil, vníma ako radostné. „Boli veľmi pekné, ale aj smutné. Pretože dvaja naši kmeňoví ľudia tu už nie sú a práve tí by sa asi dnes večer tešili najviac.“ Mal na mysli herečku Katarínu Kolníkovú a hudobného skladateľa Janka Melkoviča – pri jeho klavíri vyrástli najväčšie hviezdy slovenskej pop music, divadiel a muzikálov. Melkoviča po smrti v tomto divadle nahradila hudobná skladateľka Ľubica Malachovská-Čekovská a Juraj Haška.

Mária Lešková knihe zaželala vďačných čitateľov, listovateľov, pretože „to nie je kniha na jeden večer“. Juraj Nvota zas poprial knihe „čo najviac režisérov“, aby si ju každý prečítal po svojom. „Každý nech si urobí svoju predstavu, réžiu a svoje vlastné divadelné predstavenie“. Herečka Zuzana Kronerová knihu do života vypravila slovami: „Milá knižka. Nech je ťa čo najviac kusov a nech sú všetky okamžite vypredané, prípadne by sa zišla ešte nejaká dotlač. Chcem, aby sa dostala k deťom, k starým ľuďom a aby ju všetci čítali. A prosím vás, prerušte ma, lebo som dojatá.“

Knihu ilustroval Svetozár Mydlo. Obsahuje sedem hier a kopec fotografií, zaujímavostí, recenzií – všetkého, čo za desať rokov v divadle prežili. Radošinské naivné divadlo za svojimi divákmi cestuje a pri príležitosti päťdesiateho výročia so sebou prinesie aj výstavu. Fotky k nej mu poskytlo vydavateľstvo Ikar. Čo sa týka ďalších noviniek v RND, pripravuje sa nová hra o 20. storočí s názvom Polooblačno. Zámerom divadla je tiež obnoviť inscenáciu Jánošík, pri príležitosti jeho 300 výročia od popravy. „18. marca 1713 ho popravili a my by sme ho teraz chceli na javisku oživiť,“ povedal s úsmevom Stanislav Štepka.

debata chyba