Favoritom na Nobelovu cenu za literatúru je aj Japonec Murakami

Švédska akadémia vo štvrtok oznámi meno nositeľa tohtoročnej Nobelovej ceny za literatúru. Medzi favoritmi je celý rad literátov. Veľké šance majú dvaja ázijskí prozaici Japonec Haruki Murakami a Číňan Mo Jen. Prísne strážené tajomstvo odhalí porota v Štokholme úderom 13.00 SELČ.

10.10.2012 18:49
Haruki Murakami Foto:
Spisovateľ Haruki Murakami.
debata

Zoznam nominovaných na jednotlivé ceny Nobelov výbor nezverejňuje. Verejnosti však poskytol výbor informáciu, že medzi tohtoročnými kandidátmi je celkovo 210 mien.

Murakami sa ocitol medzi favoritmi už nejeden raz. Mnohé z jeho kníh, ktoré sú prekladané aj do češtiny a slovenčiny, sú inšpirované hudbou. Niektoré prevzali svoje názvy z titulov piesní: Tancuj, tancuj, tancuj je Dance, Dance, Dance od The Beach Boys, Nórske drevo známe i vďaka filmovej adaptácii, odkazuje na Norwegian wood od The Beatles a názov Afterdark si autor vypožičal z jazzového štandardu Five Spot After Dark.

Menej známe meno v našich končinách je Číňan Moa. Jeho romány sa stali podkladom na nakrútenie vojnovej drámy Červené pole z roku 1987.

Medzi ďalšími vážnymi kandidátmi na Nobelovu cenu sa podľa nemeckého magazínu Focus spomína Maďar Péter Nádas. Čitateľom môže byť Nádasovo dielo známe napríklad z prekladu jeho Knihy pamätí. V zahraničí je vysoko oceňovaný tiež jeho rozsialhly román Párhuzamos történetek (Paralelné príbehy).

Podľa niektorých expertov je však málo pravdepodobné, že by Nobelovu cenu za literatúru dostal opäť Európan, čo sa v posledných desiatich rokoch stalo až osemkrát. Aj napriek ich mienke sa v posledných týždňoch často skloňovali mená ako Holanďan Cees Nooteboom a Ír William Trevor. Veľké šance dávajú bookmejkri aj americkému spevákovi Bobovi Dylanovi či minuloročnému favoritovi, sýrskemu básnikovi Adonisovi.

Médiá si všímajú najmä kurzy stávkovej kancelárie Ladbrokes, ktorá minulý rok pomerne presne predpovedala výsledky rozhodnutia Nobelovho výboru, keď na neskoršieho švédského laureáta, básnika Tomase Tranströmera, vypísala druhý najnižší kurz.

Spomínaná kancelária dáva šance taktiež dvom autorom narodeným v bývalom Československu. Na francúzsko-českého spisovateľa Milana Kunderu i britského dramatika narodeného v Zlíne Toma Stopparda vypísala zhodný kurz 17:1. Obaja sa tak radia do dvadsiatky najhorúcejších favoritov. Rovnaký kurz vypísali aj na „večných čakateľov“, medzi ktorých patria Američania Philip Roth a Cormac McCarthy alebo Izraelčan Amos Oz.

Tranströmer si minulý rok polepšil o 10 miliónov švédskych korún, tento rok musela Nobelova nadácia pristúpiť pre pretrvávajúcu krízu k zníženiu výhernej dotácie na 8 miliónov švédskych korún(asi 930 – tisíc eur).

Nositeľov Nobelovej ceny za literatúru vyberá Švédska akadémia. Už od pondelka poznáme mená laureátov Nobelových cien za medicínu, fyziku a chémiu. V piatok sa svet dozvie meno nositeľa Nobelovej ceny za mier, ktoré je vždy najočakávanejším ocenením spomedzi všetkých kategórií. Držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu bude známy až budúci pondelok 15. októbra.

Názov prestížnej ceny nesie meno švédskeho vynálezca dynamitu Alfreda Nobela (1833–1896). Švédsky vynálezca sa na sklonku života rozhodol, že jeho majetok vložia po jeho smrti do fondu, z ktorého každoročne udelia cenu za významné vedecké objavy, literárnu tvorbu a zásluhy o mier vo svete. Prvú Nobelovú cenu udelili v roku 1901. Ceny laureátom slávnostne odovzdajú činovníci nadácie 10. decembra, v deň výročia Nobelovej smrti.

debata chyba