Viera Brunovská & Peter Kľúčik: Medzi nami zvieratami

Peter Kľúčik, známy slovenský grafik, maliar a ilustrátor, namaľoval obrazy vybájených zvierat. Viera Brunovská, známa slovenská výtvarníčka - šperkárka a teraz už aj spisovateľka k nim napísala rozprávky.

20.10.2012 05:00
debata

Príbehy o zvieratách a ľuďoch hovoria o tom zvieracom v človeku a tom človečom v zvierati. Hrochy, tigre, leopardy, krokodíly a iné zvery sa na stránkach knihy predstavujú v žiarivých aj temných farbách, obrazne aj doslova.

Viera Brunovská & Peter Kľúčik: Medzi... Foto: Virvar
zvieratami Viera Brunovská & Peter Kľúčik: Medzi nami zvieratami Viera Brunovská & Peter Kľúčik: Medzi nami zvieratami

„S pôžitkom som si prečítal tie rozprávky, ktoré sú dobré nielen jednotlivo, ale i ako kolekcia: pevne ich drží pohromade jednotiaci ,,zvierací“ nápad, i jednotný typ názvov (…). Spôsobov, ako narábať so zvieracím námetom, je niekoľko. Buď čítame (ako u Felixa Saltena) o zvieratách a vieme, že je to o zvieratách, alebo (ako u Ezopa) čítame síce o zvieratách, ale vieme, že je to o ľuďoch.

Metóda, ktorú si zvolila Viera Brunovská, je zlatá stredná cesta medzi týmito krajnosťami: je to o zvieratách a zároveň o ľuďoch. (…) Do slovenskej literatúry pre deti vstupuje nesporný talent – a s maľbami Petra Kľúčika to je nádherná kniha," myslí si o knihe Ľubomír Feldek.

debata chyba