Na smrť: V tejto zemi nebude pokoj, kým zradcovia neodvisnú, zareval Hitler

Prečítajte si štvrtú ukážku s pripravovaného románu majstra napätia a drsných scén Jozefa Kariku - Na smrť.

17.10.2012 07:00
debata

Zazneli tóny nemeckej hymny.

Keď skladba skončila a v hale zavládlo posvätné ticho, vošiel Hitler.

Dav vykríkol od nadšenia, všetci vyskočili, pravice mali vystreté v nacistickom pozdrave. Zahrmelo desaťtisícové: „Heil!“

Hitler, drobný chlapík v hnedej uniforme, taktiež držal pravicu vystretú a spolu so sprievodom kráčal uličkou, hľadiac priaznivcom do očí.

Karol až fyzicky cítil vlnu energie, ktorá sa prehnala masou a vliala sa do ich vodcu. Zdalo sa, že Hitler každým krokom rastie. Keď došiel k pódiu a za frenetického potlesku vystúpil na tribúnu, bol už obrovský. Chvíľu iba tak stál, čosi z neho vyžarovalo a davy sa tým sýtili.

Potom sa usmial, zamával rukami a priložil si prst k ústam.

Všetko stíchlo, v hale by zadunelo aj spadnutie špendlíka.

Na tribúnu vystúpil pobočník. Podal Hitlerovi džbán s pivom. Hitler, známy vegetarián a abstinent, ho zobral do rúk.

„Na zdravie,“ povedal do mikrofónu a zhlboka sa napil.

Karol v prvej chvíli nepochopil, prečo urobil takéto gesto. Zdalo sa mu nepatričné, nešlo dovedna s monumentálnosťou scény a nástupu.

Dav však zaburácal tak silno, že sa zachveli múry i podlaha.

Napil sa mníchovského piva, Mníchovčania to zbožňujú! svitlo mu.

Hitler sa opäť usmial a naznačil, aby stíchli.

Rev náhle ustal. Spolu s ním zmizol z Hitlerovej tváre náznak úsmevu. Zmenilo sa mu aj držanie tela. Odrazu tam stál ako vytesaný z mramoru.

„Drahí súkmeňovci,“ začal a hlas mu neprirodzene zachrapčal.

Karolom opäť prebehla vlna energie.

„Týmito voľbami sa kruh uzavrel. Otázkou dnešných dní je, aké sú naše politické ciele. Je to boj za ideu. Ako prvý stojí základný princíp,“ prekrížil ruky na hrudi, „človek tu nie je pre štát, ale štát je tu pre človeka. Prvý a najdôležitejší je človek. Štát je organizáciou ľudí a jeho úlohou je pomocou tejto organizácie zlepšovať ich život. Z toho vyplýva potreba nového spôsobu uvažovania a novej politiky!“ Znova zachrapčal, ruka mu vyletela nad hlavu, prst ukazoval do nebies.

Karol sa nad tým gestom uškrnul, no zároveň mu po chrbte prebehli zimomriavky. Rozhliadol sa po ostatných. Sedeli ako očarovaní, viseli na Hitlerových perách, dokázal ich zapojiť do prejavu. Sedeli tu príslušníci všetkých vrstiev – robotníci, učitelia, akademici, umelci aj študenti. Hitler, jeho heslá a emócie, ich všetkých spájali.

Vyslovoval slová ako „nádej“, „nová politika“, „jednota“, „súdržnosť“, „prosperita“ či „práca“. Každé z nich prechádzalo davom a hladilo ho. Po každom z nich mu dav čosi odovzdal a on ešte viac podrástol. Po dvadsiatich minútach sa nad nimi týčil ako obor. Niektoré ženy od dojatia plakali, chlapi sa chveli.

Hitler stíchol, takmer sústrastne sa na nich zahľadel, napokon zabodol pohľad do zeme. Z tváre sa mu dal vyčítať nefalšovaný súcit s ich utrpením a strastiplnými životmi.

„V tejto zemi nebude pokoj, nebude poriadok, kým všetci, čo za to môžu, všetci novembroví zradcovia neodvisnú na lampách!“ zareval odrazu.

Karola tá premena šokovala. Brutalita a nekonečný hnev v chrapľavom hlase ho pribili na stoličku. Rečníkova tvár sa zmenila, vyžarovala čistú nenávisť.

„My nerobíme politiku, nejde nám o novú vládu! Chceme nové Nemecko, národnú jednotu, potrestanie zločincov! Vyprášime ich odtiaľto, vyprášime korupciu, politikárčenie, všetko, čo nie je pre národ a pre Nemecko!“ ziapal nepríčetne s rukami zovretými do pästí.

Hitler prebehol pohľadom po dave, akoby hľadel do mysle a duše každého zúčastneného. Prechádzal po radách sedadiel, prešiel po piatej, šiestej, Karol fyzicky cítil, kam upiera pohľad.

Prešiel cez Ingrid, Jonasa, Beppa a… zastavil sa.

Hitler hľadel priamo naňho! Karol to cítil, vedel, že to nie je možné, no aj napriek vzdialenosti videl jeho modré oči a cítil, ako sa doňho vpíjajú.

Vodca zachytil slabé ohnivko, slabý bod v dave, ktorý mu neodovzdával toľko energie, koľko by mohol.

Zopár sekúnd na ňom zotrval pohľadom.

To, čo sa stalo potom, bol možno sen a možno skutočnosť. Karol nemohol uveriť, že sa to naozaj udialo, no zároveň si to zreteľne pamätal.

Jozef Karika - Na smrť

Prvá časť dvojdielneho románu so strhujúcim dejom

Majster napätia a drsných scén, autor bestsellerov V tieni mafie, V tieni mafie II. Čas dravcov a Nepriateľ štátu ponúka čitateľom nový mrazivý triler o priateľstve a láske, ktoré sa zmenili na smrteľnú nenávisť. Dvaja nerozluční priatelia po tragickej udalosti utečú do zahraničia. Jeden emigruje do New Yorku. Stane sa pešiakom židovského gangu, zažije krvavú vojnu mafiánskych rodín a stúpa v hierarchii podsvetia. Druhý sa ocitne v Mníchove, kde ho zverbujú do nacistickej tajnej služby a mení sa na beštiálneho dôstojníka SS. Po vypuknutí vojny sa opäť stretávajú.

Kniha vychádza koncom októbra vo vydavateľstve I­kar.

Jozef Karika - Na smrť
Jozef Karika - Na smrť Autor: Ikar
Externé odkazy
debata chyba