Na smrť: Pochopil, že sem prišli naozaj vraždiť

Majster napätia a drsných scén, autor bestselleru V tieni mafie ponúka nový mrazivý triler. Ukážky z novinky Jozefa Kariku môžete čítať len na Pravda.sk - tu je piata.

19.10.2012 07:00
debata

Reles spomalil, odtiahol auto do tieňa a zabrzdil. Všetci traja si prekontrolovali zbrane. Viktor netušil, čo od neho budú chcieť. Bugsy ani George nič nevraveli. Reles zatočil bubienkom revolvera a skontroloval jeho zvuk.

Potom sa otočil k Viktorovi: „Tam vpredu je pajzel, kde sedia Shapirovci. Ideme to s nimi vybaviť. Ty zostaneš tu. Možno budeme potrebovať únikovú cestu. Dávaj pozor, či sa tu niekto nezačne motať alebo tu nezastane auto. Všímaj si čokoľvek, čo by nás mohlo spomaliť. Ak by sa niečo dialo, dva razy zapískaj, jasné?“

„Samozrejme,“ prikývol.

Keď sa vzdialili, roztriasol sa. Pochopil, že sem prišli naozaj vraždiť.

Trojica sa zakrádala pomedzi kríky. Vpredu videli nízku budovu s rozsvietenými oknami. Vládol tu pokoj a ticho. Iba z dvora najbližšieho domu, vzdialeného asi dvesto metrov, občas zakňučal pes. Prikradli sa na parkovisko pred budovou. Stáli tam dve nákladné autá a zopár sedanov.

„Zostaň tu a kry nás,“ zašepkal Abe Bugsymu. „My sa postaráme, aby neušli.“

Goldsteinovi sa to nepáčilo, túžil byť v prvej línii, no netrúfol si odporovať.

Abe s Georgeom prebehli k autám. Reles zasunul revolver do podpažného puzdra a z vrecka vytiahol ostrý bodec na ľad, ktorý si priniesol z herne. George so slabým šťuknutím obnažil čepeľ vyskakovacieho no­ža.

Pustili sa do pneumatík.

O chvíľu sa od nákladiakov a sedanov ozývalo hlasné syčanie. V dome však stále vládlo ticho. Shapirovci si nič nevšimli. O chvíľu zažijú poriadne prekvapenie.

Reles kumpánom naznačil, že môžu začať s tým, kvôli čomu prišli.

George kráčal zopár krokov pred ním. Blížili sa k dverám. Bugsy sa zaškeril a tiež vykročil k budove.

Zablyslo sa, zapraskal výstrel.

Georgeovi prudko myklo hlavou. Abe, stojaci za ním, uvidel, ako mu cez temeno vyfrkla krv zmiešaná s mozgom. Zrútil sa na zem, nevydal žiadny zvuk. V prstoch stiahnutých kŕčom stále zvieral revolver. Relesovi chvíľu trvalo, kým si uvedomil, čo sa deje.

Spoza sedanu zaparkovaného pri dome vyskočili tri siluety – Shapirovci! Držali pripravené zbrane, okamžite spustili streľbu.

Abe sa vrhol na zem. Presvišťala okolo neho spŕška guliek.

Pasca! Skurvený Joey! preletelo mu hlavou.

Naokolo vybuchovala zemina, do ktorej sa zavŕtavali strely. Nažive bol len vďaka tme a dávke šťastia.

Meyer zúrivo pálil z dvoch browningov, Irving práve prebíjal šesťranový kolt, William zvieral brokovnicu a zvažoval, či z nej má na takú diaľku vystreliť.

Bugsy nezaváhal, aj keď videl, že s dvoma revolvermi proti ich palebnej sile nemajú šancu. Zareval, rozbehol sa šikmo cez parkovisko a strieľal naslepo.

Shapirovci sa prikrčili.

Abe pochopil, že Bugsyho paľba je jeho jedinou šancou. Vyskočil, rozbehol sa naspäť do kríkov.

„Kurva!“ zanadával Meyer a zasypal utekajúcu postavu prívalom guliek z oboch zbraní.

Relesovi chýbali k hradbe kríkov už len tri metre. Práve, keď začal dúfať, že sa mu to podarí, zavŕtal sa mu do chrbta náboj. Bolestivo vykríkol, náraz ho zrazil na kolená. Zacítil tupú bolesť v krížoch. Keď sa pokúsil pohnúť, bolo to, akoby mu do brucha vrazili žeravý kutáč. Trafili ma! uvedomil si v panike.

Pred očami sa mu rozblikali iskry, strácal vedomie. Okolo hlavy mu presvišťal ďalší náboj.

Blížil sa koniec, bola to otázka niekoľkých sekúnd.

Kríky sa rozhrnuli, vybehol z nich Viktor, zdrapil ho za plecia a ťahal preč. Nešlo to ľahko, aj keď bol Abe nevysoký šťúply muž. Ovisol mu v rukách, vôbec mu nepomáhal, upadal do bezvedomia. Viktor ho s vypätím síl odtiahol do húštiny. Zvalil sa od vysilenia, lial sa z neho pot.

Shapirovci prerušili streľbu. Nepotrvá dlho a zaútočia znovu. Takúto príležitosť si nedajú ujsť. Z húštiny obďaleč sa vyhrnul Bugsy. Po líci sa mu tiahol krvavý škrabanec.

„Tu sme!“ zasyčal Viktor.

Goldstein dobehol k nim a prezrel Abeho.

„Doboha!“ zavrčal, keď si všimol zranenie.

Spoločnými silami ho dovliekli až k autu a zhodili na zadné sedadlo.

„Skurvený Joey, zradil nás,“ šepkal blúzniaci Abe. Z rany sa mu valila krv. Viktorovi pripadala hrozivo čierna. Nemal však čas prezerať si ju.

Bugsy skočil za volant.

„Ideme!“ zakričal.

Viktor pribuchol zadné dvere a naskočil k nemu. Vyrazili bez svetiel.

Jozef Karika - Na smrť

Prvá časť dvojdielneho románu so strhujúcim dejom

Majster napätia a drsných scén, autor bestsellerov V tieni mafie, V tieni mafie II. Čas dravcov a Nepriateľ štátu ponúka čitateľom nový mrazivý triler o priateľstve a láske, ktoré sa zmenili na smrteľnú nenávisť. Dvaja nerozluční priatelia po tragickej udalosti utečú do zahraničia. Jeden emigruje do New Yorku. Stane sa pešiakom židovského gangu, zažije krvavú vojnu mafiánskych rodín a stúpa v hierarchii podsvetia. Druhý sa ocitne v Mníchove, kde ho zverbujú do nacistickej tajnej služby a mení sa na beštiálneho dôstojníka SS. Po vypuknutí vojny sa opäť stretávajú.

Kniha vychádza koncom októbra vo vydavateľstve I­kar.

Jozef Karika - Na smrť
Jozef Karika - Na smrť Autor: Ikar
Externé odkazy
debata chyba