Deťom sa najviac páčili Dobšinského ľudové rozprávky

Slovenské ľudové rozprávky Pavla Dobšinského sa stali najobľúbenejšou detskou knihou v roku 2011. Rozhodlo o tom hlasovanie v 5. ročníku čitateľskej ankety Zlatá rybka - Detská kniha roka 2011, na ktorom sa zúčastnilo 2440 detí.

27.10.2012 13:00
debata

„Cieľom ankety je podporiť čitateľský záujem o pôvodnú slovenskú tvorbu pre deti a mládež,“ uviedla Timotea Vráblová zo Slovenskej sekcia Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY). Hlavným propagátorom akcie sú knižnice, kde sa koná aj vyplňovanie anketových lístkov. "Deti vypĺňajú nielen meno autora svojej obľúbenej knihy, ale aj meno ilustrátora. Takto sa dá napríklad pri často vydávaných autorov zistiť, ktorá edícia je najznámejšia prípadne i najobľúbenejšia, " dodala Vráblová. Pri hlasovaní o najobľúbenejšie detské tituly pritom nezáleží, či ide o najnovšiu knižnú produkciu. Obľúbený autor môže byť aj z minulého storočia.

Anketu svojou činnosťou podporilo spolu 23 knižníc po celom Slovensku. Najviac hlasovacích lístkov (810) zaslala Knižnica Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne.

„Tohto roku sa na popredné miesta v hlasovaní dostala slovenská klasika,“ informovala Vráblová. Na prvom mieste to boli Dobšinského slovenské ľudové rozprávky, na druhom mieste Danka a Janka Márie Ďuríčkovej. Treťou najobľúbenejšou detskou knihou v ankete sa stal titul Gabriely Futovej Dokonalá Klára.

Nový ročník ankety s názvom Zlatá rybka – Detská kniha roka 2012 bude vyhlásený prostredníctvom portálov Infolib (www.infolib.sk) a Murova čitáreň (www.murovacitaren.sk). Hlasovanie bude prebiehať do prvých mesiacov roka 2013.

Čitateľskú anketu Zlatá rybka – detská kniha roka 2011 vyhlásili Slovenská národná knižnica v Martine, Slovenská sekcia Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY), Občianske združenie KnihoBrána a Občianske združenie Fanfáry.

debata chyba