Čierny Peter odhalený! Autorom knihy Hra s bábikami je Dušan Polakovič

O autorovi knihy Hra s bábikami, ktorý sa tak trochu skryl za pseudonym Čierny Peter, veľa nevieme.

09.11.2012 10:40
Dušan Polakovič Foto:
Čierny Peter odhalený! Autorom knihy Hra s bábikami je Dušan Polakovič.
debata

Prezradil, že v dôchodkovom veku ešte nie je (ale už sa tam blíži), kniha Hra s bábikami je jeho debut a v minulosti produkoval napríklad muzikál Dracula. „Knihu som napísal, keď som mal pocit, že je čas,“ povedal pre Pravdu.sk.

Až na krste knihy vyšiel z anonymity a riaditeľke vydavateľstva Ikar, Valérii Malíkovej odľahlo. Aspoň jeden pseudonym, ktorý je vyzradený a autora nebudú musieť zatĺkať. Aký mal teda Polakovič na pseudonym dôvod? Skrývať sa zaň nemôže, už sa totiž odhalil. A jeho odhalenie súkromie nenaruší. „Ja si myslím, že ešte sa zaň trochu skrývať môžem, hoci o to mi nešlo,“ povedal Polakovič a dodal, že k tomu, aby podpísal knihu pseudonymom, ho skôr viedol akýsi vnútorný blok.

„Pochádzam z doby, kedy sme spisovateľov vnímali ako niekoho, kto síce ešte žije, ale už mu treba položiť kvety na hrob. Ja sa spisovateľom necítim. Som skôr rozprávač príbehov alebo autor.“ Podpísať sa pod knihu ako Čierny Peter malo ešte jeden dôvod. Súvisí totiž s dejom knihy.

Dušan Polakovič. Foto: Ramon Leško
Dušan Polakovič Dušan Polakovič.

Knihu pokrstili vo štvrtok večer v bratislavskom Tanečnom divadle Ifjú Szivek. Krstnými rodičmi sa stali protagonisti muzikálu Dracula, herečka Karin Haydu a moderátor Roman Juraško. Knihu pokrstili peniazmi, a to konkrétnou sumou – 11,90 eur – za takú si ju totiž možno kúpiť.

Román Hra s bábikami sa odohráva zväčša v bratislavskom Istropolise, kde práve uvádzajú slávny muzikál. Režisér Jakabovič sa s celým súborom teší z úspechu, až kým nezačnú miznúť atraktívne účinkujúce. Spočiatku to vedenie pripisuje mladosti a nezodpovednosti herečiek vybraných v konkurzoch, až kým vo Viedni nevytiahnu z Dunaja telo mladej ženy. Jakabovič sa postupne dozvedá, čo všetko sa robilo za jeho chrbtom. Dlho netušil o existencii luxusného bytu v centre Viedne, v ktorom herečky ukájali chlipných sponzorov. Keďže sám si rieši vlastný ľúbostný trojuholník, uniká mu zvláštny vzťah zboristky Marilyn a ruského tanečníka Maxa. Takisto netuší, čo má spoločné bývalý generál Alexej Fomin, žijúci vo Švajčiarsku, s producentmi muzikálu. Spamätá sa až keď si uvedomí nápadnú podobu zmiznutých dievčat. Keď začnú záhadu vyšetrovať rakúski a slovenskí kriminalisti, hrozí, že nad muzikálom a celým súborom sa navždy zatiahne opona.

debata chyba