Vianoce v rádiu. Aké budú?

Vianočnú pohodu alebo silvestrovskú zábavu si môžete vychutnať aj vďaka rozhlasovým frekvenciám.

21.12.2012 12:00
Adriana Kučerová Foto:
Koncert slovenskej sopranistky Adriany Kučerovej si môžete vypočuť aj na Nový rok.
debata

S Dickensom aj vážnou hudbou
Verejnoprávnemu rozhlasu okrem rozhovorov a hier dominuje najmä kresťanský rozmer. S vianočnou náladou začne Rádio Slovensko už v predvečer 24. decembra, keď sa na jeho frekvenciách môžete dopočuť kedy a kde sa podľa súčasných vedeckých poznatkov narodil Ježiš Kristus , aké mal detstvo a čo najviac ovplyvnilo jeho myšlienkový svet. Hovoriť o tom bude biblický archeológ Jozef Jančovič o 22.27 h v Nočnej pyramíde. Filozofickú reláciu predchádza hra Vianočná koleda od Charlesa Dickensa.

Štedrý deň otvoria spomienky na vianočné tradície a zvyky. Počas dňa odznie viacero rozhovorov, či už so speváčkou Katkou Kočšovou alebo herečkou Milkou Zimkovou a RTVS láka aj na nahliadnutie k vianočnému stolu princeznej Arabely.

Viac hudby sľubuje tretí okruh Slovenského rozhlasu – Rádio Devín. Na Štedrý deň o 20. h ponúka záznam z Vianočného koncertu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Adriána Kokoša. „Poslucháči sa môžu tešiť na tie najkrajšie vianočné melódie v podaní sólistov Evy Šuškovej, Andrey Vizvári a Martina Mikuša. Sprevádzať ich budú spevácky zbor Ad una Corda so zbormajstrom Mariánom Šipošom a Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu,“ uvádza hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Prvý sviatok vianočný bude patriť barokovej hudbe a Devín nezabúda ani na novoročné koncerty. „Prvý deň nového roku bude patriť Koncertu svetoznámej slovenskej sopranistky Adriany Kučerovej. Záznam z jej vystúpenia uvedieme o 13. h. O 19. h zaznie Alpská symfónia Richarda Straussa v podaní Symfonického orchestra Českého rozhlasu a dirigenta Ondreja Lenárda. O 21.30 h Rádio Devín odvysiela ďalší zo série exkluzívnych koncertov z ponuky Európskej vysielacej únie. Poslucháči si môžu vychutnať prierez tvorbou Johanna Straussa v podaní Pittsburgh Symphony Orchestra pod taktovkou Manfreda Honnecka,“ dodáva Šümeghy.

Keď moderátori spievajú
Iným smerom sa vybrali súkromné rozhlasové stanice. Rádio Expres spustilo vianočné vysielanie už na Mikuláša a okrem vianočných pop hitov ponúka najmä súťaže a vianočne upravené relácie. Ak sa dnes koniec sveta neuskutoční, pripravilo si rádio pre svojich poslucháčov koncert s názvom Afterparty po konci sveta. V banskobystrickom klube Ministry of Fun vystúpi Rytmus, Ego, Celeste Buckingham, Majk Spirit, Tomi Popovič aj Dara Rolins.

„Na Štedrý večer nebudú chýbať obľúbené vianočné hity, ktoré už tradične naplnia náš éter. Špeciálne bude aj vianočné vydanie najpopulárnejšej a najpočúvanejšej rannej show v slovenskom éteri – Hemendex,“ vysvetľuje Ivan Guttler z Rádia Expres. Nielen hudba známych interpretov ovládla ich frekvencie, moderátori Rádia Expres sa sami stali spevákmi. Pretextovaný letný hit od rapera Ega a Roberta Buriana Žijeme len raz s názvom Vianoce sú zas má za štyri dni na youtube takmer 700 000 prezretí. "Nečakali sme, že skladba sa stretne až z takým ohlasom a veľmi sa z toho tešíme,“ reagoval marketingový riaditeľ rádia Tomáš Halmeš.

S Vianočnou tematikou pracujú aj ostatné súkromné rozhlasové stanice každoročne. Na Silvestra sa už tradične rozlúčite s hitmi tohto roku sumárom toho najhranejšieho takmer na všetkých frekvenciách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba