O čase: O konci sveta

V tejto chvíli máte oproti mne výhodu. Vzhľadom na termín uzávierky víkendovej prílohy je moje presvedčenie, že avizovaný koniec sveta sa ani tentoraz nekonal, len predpokladom.

23.12.2012 16:00
debata

Vy už to viete s istotou, pretože v porovnaní so mnou ste už videli budúcnosť. Samozrejme, aj pri predpoklade sa možno snažiť mať ho čo najviac podložený. A tu už sa zíde aj pohľad späť.

Doteraz sa ľudstvo stihlo obávať rôznych koncov sveta a zachované predstavy o nich sú kvalitným zrkadlom ľudovej predstavivosti aj pokroku v popularizácii vedy a techniky. Mali sme už zahynúť v potopách, zmrznúť aj zhorieť, hrozili nám celosvetové pandémie spôsobené mocnými čarodejníkmi aj vírusmi z tajných laboratórií, zemetrasenia za hriechy i ľudským zásahom prebudené sopky, zrážky s kométou , slnečné erupcie, jadrové apokalypsy, umelé mozgy, ktoré sa vymkli ľudskej kontrole, pohltenie vesmírnou čiernou dierou spôsobené aktiváciou protónového urýchľovača, a to zďaleka nie je všetko.

Aj konkrétny dátum už bol nejeden. Napríklad s blížiacim sa príchodom roku 1000 bolo jasné miliónom ľudí, že „ďalej to takto už ísť nemôže“. Ale išlo. Podľa radu ďalších verzií, aktuálnych najmä v 15. storočí, mal svet trvať 7000 rokov – čo v súlade s dobovými expertmi na datovanie biblického stvorenia sveta malo vychádzať na rok 1492. V niektorých oblastiach si tým boli obyvatelia takí istí, že sa už ani neobťažovali osiať polia – veď načo – a vyvolali hladomor. Napodiv ľudstvo prežilo aj podobne obávaný rok 1666 a rad ďalších.

Ani v dvadsiatom storočí však nebolo jasné, či je lepšie sa pred koncom sveta schovávať, alebo ho predbehnúť. A tak sa z času na čas vyskytli pokusy o hromadné upálenie či kolektívnu otravu, alebo naopak, investovanie do „dokonale izolovaných“ bunkrov (ako roku 1967 v Dánsku), či pri horšej dostupnosti moderných technológií evakuácia do jaskýň (napr. roku 1993 rusko-ukrajinské Biele bratstvo).

A treba pripomenúť, že z plánovaných koncov sveta ani tento nie je posledný. Zničujúce prepólovanie zemegule autori jednej z katastrofických teórií čakajú k roku 2021, o ďalších 15 rokov sa k nej má nebezpečne priblížiť akýsi asteroid, navyše na rok 2060 nám to vraj zrátal ešte sám Isaac Newton, a to sme zďaleka nevyčerpali všetky „zaručené“ kolujúce predpovede.

Tento stĺpec teda čítate post factum. No hoci sa to nezdá, aj do tohtoročnej vlny apokalyptických expertíz sa ešte možno úspešne zapojiť, a to celkom ľahko. Lebo aj z toho, že sa včera nič mimoriadne nestalo, sa dá vytvoriť hrdinský epos o tom, ako sme roku 2012 dokázali koniec sveta (zasa raz) úspešne odvrátiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba