Začalo sa odpočítavanie pred ceremoniálom Európskeho hlavného mesta kultúry

Na Hlavnej ulici v Košiciach spustili elektronické odpočítavanie, ktoré upozorňuje okoloidúcich na blížiaci sa termín otváracieho ceremoniálu Európske hlavné mesto kultúry - Košice (EHMK) 2013, naplánovaný na 19. až 20. januára.

28.12.2012 05:00
debata

Realizátorom je umelecká skupina Make Up collective z Košíc a túto svoju intermediálnu site-specific inštaláciu nazvali MISSION 2013. Tá je situovaná v parčíku v presklenom altánku v blízkosti Spievajúcej fontány. Inštalácia vychádza zo špecifickej architektúry malého altánku, slúžiaceho za iných okolností ako vstup k technickému zázemiu fontány. Inštalácia site-specific (špecifické miesto) je vytvorená pre konkrétne miesto či priestor. Vychádza z histórie, pamäti miesta a charakteru často negalerijného priestoru (priemyselné haly, opustené domy, bývalé synagógy…). Inštalácia site-specific je väčšinou unikátna, dočasná a nedá sa presunúť na iné miesto.

"Moderný altánok s pseudogotickými prvkami predstavuje v projekte MISSION 2013 akúsi hlavicu rakety, ktorej väčšia časť sa nachádza pod zemou. Jej viditeľná presklená časť je naplnená systémom (fiktívnych) časovaných náloží s centrálnym odpočítavaním zvyšného času do začiatku významnej udalosti Košíc – celoročného podujatia EHMK. Náplň bojovej hlavice tvorí ,vysoko výbušná zmes', odkazujúca k rôznym problematickým súvislostiam okolo doterajšieho diania a príprav na štart MISSION 2013. To, čo sa nachádza v podzemnej časti, sa môžu diváci dozvedieť z informačnej tabule umiestnenej v blízkosti inštalácie,“ priblížil Radovan Čerevka zo združenia Make Up collective.

Otvárací ceremoniál projektu Európske mesto kultúry – Košice 2013 je naplánovaný na víkend 19. a 20. januára 2013. "Viac ako stovka podujatí dáva nekonečné možnosti, ako sa dokonale kultúrne nasýtiť a nájsť si to svoje,“ hovorí PR vedúci tímu EHMK Tomáš Čižmárik. Košice privítajú desiatky koncertov, divadelné predstavenia ponúknu tradičné, ale aj nové formy prezentácie hier od známych aj menej známych autorov. Pripravené sú aj filmové premietania, výstavy fotografií či podujatia venované dizajnu a móde.

debata chyba