Tento rok má patriť Košiciam

Rok 2013 sa bude niesť na Slovensku, a najmä v Košiciach, v znamení kultúry. Štafetu - symbolické svetlo kreativity, Košice ako Európske hlavné mesto kultúry už prevzali, program sa však oficiálne začína otváracím ceremoniálom cez víkend 19. a 20. januára.

03.01.2013 14:00
Jamiroquai Foto:
Hlavnou hviezdou otváracieho ceremoniálu budú Jamiroquai.
debata

EHMK spustia vo veľkom
V košickom parku pri Spievajúcej fontáne spustili odpočítavanie. Koľko času ostáva do slávnostného otvorenia projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) ozrejmuje intermediálna inštalácia. Pred ceremoniálom ponúkli organizátori EHMK niekoľko podujatí rôznych žánrov vrátane predvianočného týždňa Warm Up. Najbližšie sa záujemci môžu zúčastniť na Zimnom festivale Jahodná 5. januára. Väčšina aktivít sa však spustí až na jar či v lete. Otvárací ceremoniál prebehne na niekoľkých miestach, ako je Štátne divadlo, štadión Steel aréna, Pódium, ale aj v rôznych kluboch alebo reštauráciách. Jedným z hlavných ťahákov bude koncert britskej funky formácie Jamiroquai, okrem nich sľubujú organizátori „záplavu kultúrnych podujatí“, konkrétne mená však stále držia v tajnosti. Podujatie má byť multižánrové a zahŕňať bude film, divadlo, hudbu, tvorivé dielne aj nové alternatívne formy umenia.

Magnet pre turistov?
S príchodom jari sa po pomerne prázdnej zime rozšíria aj aktivity projektu. V týchto mesiacoch majú byť údajne ukončené i práce na obnove Mestského parku, Kasární/Kulturparku aj premena krytej plavárne na výstavný priestor Kunsthalle. Všetky tri rekonštrukcie boli súčasťou investičných akcií EHMK Košice 2013, ukončené mali byť ešte pred začiatkom roka. V júni sa bude pod záštitou EHMK konať aj festival Poke, prezentujúci nezávislú lokálnu scénu v rôznych formách umenia, júl sa bude niesť v znamení mesiaca autorského čítania a tiež festivalu židovskej kultúry s názvom Mazal Tov. Na javiskové formy bude bohatá najmä jeseň, keď sa do Košíc premiestni napríklad festival Divadelná Nitra. Priestor dostanej aj džez, výtvarné umenie a mladí umelci si uctia Andyho Warhola.

Počas letných mesiacov je možné očakávať aj najväčšie množstvo turistov. Aj to je jeden z dôvodov, pre ktorý je titul EHMK pre mesto, región či krajinu výhodný. Podľa štúdie EÚ je známe, že počet turistov, ktorí navštívili v minulosti vybrané mestá projektu EHMK a prespali v ňom aspoň jednu noc, sa v porovnaní s rokom pred udelením titulu zvýšil priemerne o 12 percent. V prípade Liverpoolu v roku 2008 a rumunského mesta Sibiu v roku 2007 to bolo zvýšenie návštevnosti dokonca o 25 percent.

Úspech zaželala Košiciam a druhému mestu, ktoré sa tento rok na projekte zúčastní – francúzskemu Marseille – aj eurokomisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrulla Vasiliová. "Tento titul je jedinečnou príležitosťou na posilnenie kultúrneho života mesta a jeho dlhodobého rozvoja a súčasne je mimoriadne dôležitý pre cestovný ruch, tvorbu pracovných miest a obnovu miest. Rada by som obidvom hlavným mestám kultúry 2013 zaželala veľa úspechov,“ uviedla na Nový rok v správe pre médiá.

Ako Košice túto rolu zvládnu, zistíme počas roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba