Kultúrny maratón sa začne v sobotu

Cez víkend čaká Košice maratón kultúrnych podujatí, čo metropola východu ešte nezažila. Vedenie tímu Európskeho hlavného mesta kultúry aj magistrát už finišujú s prípravami na otvárací ceremoniál. Uvedomujú si, že to nie je maličkosť, veď čakajú účasť desaťtisícov ľudí. Dokonca preto vznikla aj hymna, ktorú zložil Marián Čekovský.

16.01.2013 08:00
36 kosice 4x košice ehmk Foto:
Na Dolnej bráne košickej Hlavnej ulice už chystajú veľké nezvyčajné pódium, aké vraj mesto ešte nevidelo. Bude centrom diania počas otváracieho ceremoniálu hlavne počas nedele.
debata

Riaditeľ tímu Európskeho hlavného mesta kultúry Ján Sudzina dúfa, že minimálne na rok sa hymna stane hitom Košičanov. „Ceremoniál sme pripravovali viac ako tri mesiace, chcem poďakovať všetkým, ktorí sa na tom podieľali. Máme byť na čo hrdí, o čom svedčí aj záujem zahraničných médií. Na otvárací ceremoniál sa akreditovalo vyše dvesto zahraničných novinárov,“ povedal Sudzina. Zároveň chce vyzvať Košičanov aj návštevníkov mesta, aby prišli a ukázali nadšenie.

Desiatky koncertov

Koordinátor otváracieho ceremoniálu Lumír Mati uviedol, že akciu možno nazvať aj ochutnávkou mesta plného kultúry. Mesta, ktoré je vhodné na život a mesta, kam sa ľudia budú radi vracať. "Program je rozdelený do blokov. Spomenúť možno raňajky v meste s osobnosťami z oblasti kultúry či vedy. Ľudia si budú môcť vybrať z desiatok koncertov a vyvrcholením bude vystúpenie Jamiroquai.

Umelecký riaditeľ tímu Európskeho hlavného mesta kultúry Vladimír Beskid sa nevyhol ani nedávnym kauzám. „Pre mňa je to len trápna pseudokauza, ktorá sa v médiách zbytočne nafukuje. Pohľad zahraničných médií je oveľa serióznejší a objektívnejší. V trojdňovom maratóne vystúpení na otváracom ceremoniáli vystúpi tisíc umelcov, hlavne lokálnych a ona medzi nich patrí,“ povedal na margo vystúpenia speváčky Anny Gaja, ktorej mnohí vyčítajú nedostatočné umelecké kvality. Podľa Beskida v jej angažovaní nehralo rolu to, že je manželkou starostu košickej mestskej časti Sever.

Aj napriek nepriaznivej víkendovej predpovedi počasia ráta umelecký riaditeľ s tým, že program pritiahne do centra Košíc desaťtisíce ľudí. „Presnejšie očakávam dvadsať- až tridsaťtisíc ľudí. Ak ich príde viac, budem len rád. Pôjde o veľkú otváraciu bránu do celého roku s medzinárodnou účasťou turistov či médií,“ odhaduje Beskid. Dodal, že okrem oficiálnej delegácie z Marseille očakávajú hojnú účasť návštevníkov z Maďarska, Poľska, Rakúska či Nemecka. "V týchto krajinách bol náš projekt prezentovaný veľmi pozitívne. V pondelok napríklad vyšiel v Neue Zürcher Zeitung o Košiciach ako o Európskom hlavnom meste kultúry. Viacero svetových médií či už CNN, Guardian, či Lonely Planet nás zaradili do desiatky top destinácií, vyratúva Beskid.

Raňajky s Kelarovou aj Jakubiskom

K programu dodal, že nielen program otváracieho ceremoniálu, ale program na celý rok stavali tak, aby si v ňom každý niečo našiel. „Bude tam program pre deti aj seniorov, ale aj mladých ľudí či dospelých. Len počas víkendu bude hrať v meste v rôznych baroch, podnikoch či reštauráciách tridsať kapiel rôznych žánrov. Vzniknú aj dve výtvarné inštalácie v knižnici technickej univerzity a v Dóme svätej Alžbety,“ spresnil Beskid.

Počas už spomínaných raňajok na Košičanov čakajú Ida Kelarová, Peter Bič Project, režisér Juraj Jakubisko či vydavateľ Koloman Kertész Bagala. V sobotu o piatej popoludní slávnostne rozsvietia osvetlenie Dómu svätej Alžbety, ďalším ťahákom bude ohňostroj, aký vraj Košice ešte nezažili. Potrvá sedem minút a má tromfnúť všetky doterajšie ohňostroje a pyrotechnické šou, ktoré v metropole východu boli. Počas neho bude uzavretá Hlavná ulica od Dómu sv. Alžbety až k hlavnému pódiu na Dolnej bráne.

Program vyvrcholí v nedeľu, keď od jednej popoludní bude Staré mesto uzavreté pre automobilovú dopravu. Výnimku budú mať len rezidenti a MHD, ktorá bude zadarmo. V otváracej show vystúpia japonský bubenícky majster Ichitaro, francúzski pouliční umelci a hudobný producent Stroon, majstri sveta v beatboxe Under Kontrol z Marseille, známe košické kapely a hudobníci Peter Bič Project, Marián Čekovský, Lukáš Adamec, Nataša Džunková a Stanica Projekt. Z ďalších slovenských hudobníkov a skupín možno spomenúť aj The Cubes, Orchester Jeana Valjeana, Chiki liki tu-a, Šarišskú nátierku či Derevjanky.

Kompletný program podujatia nájdu záujemcovia na www.kosice2013.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba