O ľuďoch: O rozpakoch

Bola som v rozpakoch. Dosť často som v rozpakoch.

17.01.2013 07:00
debata

Napríklad ak herec trhá kulisy, ale pokiaľ ide o hranie, to je všetko. Človek by sa najradšej schoval pod koberec. Alebo keď dôležitá hlava vraví do televízora sprostosti, ba aj luhá. Vtedy mi býva aj hanba, lebo bohvie prečo pociťujem nielen ľútosť, ale aj neurčitú zodpovednosť. Alebo keď niekto vykladá svoje súkromie na tanier ako príšerné pajšle so zápražkou. Kto nevie, pajšle sú pľúcka.

Rozpaky skrývam, aj keď niekto klame a viem, že klame. Ľutujem ho, že nevie, že viem, že klame, a predstavujem si, čo som za strašidlo, keď si ten niekto myslí, že ma treba klamať. Moja ľútosť vtedy často preváži môj hnev na klamára, že ma vlastne podceňuje. Pokúšam sa predstaviť si zmysluplné dôvody klamára. Alebo dôvody, prečo niekto pokladá všetky svoje pocitíky za hodné prezentovania. Lebo nakoniec nič nie je len tak.

Keď som ku koncu roku hľadala niektoré zaujímavé údaje za vyše dve desaťročia našej občianskej právnej poradne  s priemerným počtom dvetisíc klientov ročne, došlo mi, že s takýmito skúsenosťami by som mohla aj niečo tvrdiť bez toho, aby som bola v rozpakoch. Dívala som sa totiž aj pred Vianocami do tvárí niektorých rozvedených, uplakaných alebo nenávistných otcov a predstavovala som si chvíľu, kedy sa tie ich prudko milované užovky prestali okolo nich ovíjať a zmenili sa na príšerné pomstivé ježibaby.

Rozvedeným mužským aj ženským nešťastníkom s deťmi vždy hovorím, že ma ich city nezaujímajú, lebo sú dospelí, svojprávni, a preto zodpovedajú aj za svoje city. Zaujíma ma len dobro detí, tie nemá kto chrániť. Nakoniec aj náš sociálny systém stojí za figu. Robila som aj v polepšovni, niečo o tom viem. O tom sa však už píše a hovorí kdekade.

O čom sa nehovorí, je zaujímavý fakt z našej práce. Za celé obdobie od decembra 1989 sme nezaznamenali problémový kontakt s rozvedeným manželom ani konflikty ohľadne stretávania sa s deťmi, ak manželka matka bola feministka či tvorivá žena. Vlastne kompletná, samostatne mysliaca a konajúca bytosť. Treba zdôrazniť, že ľudia, ktorí sa na nás obrátia o radu či pomoc, nemajú peniaze, a predsa ani táto skutočnosť nemení tento druh žien na ježibaby, skučiace falošnice a nenažrané ropuchy.

Z rozpakov, či zverejniť tento poznatok, ma vyviedli tohoročné silvestrovské buchoty, rachoty, ohňostroje a odtrhnuté hlavy. Súvisiacou overenou skúsenosťou totiž je aj to, že kompletný, samostatne a tvorivo mysliaci a konajúci muž týmto spôsobom nevyvádza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba