Prvá rozhlasová stanica v Československu oslavuje

Dvadsiate roky minulého storočia sú úzko späté s rozmachom rozhlasového vysielania. Jednou z prvých krajín v Európe, ktorá iniciovala vznik verejnoprávnej rozhlasovej spoločnosti bolo aj Československo. Stanica Radiojournal vznikla 18. mája 1923, teda pred deväťdesiatimi rokmi. Tieto začiatky si v svojom programe pripomína v spolupráci s Českým rozhlasom aj RTVS.

17.05.2013 17:44
Slovenský rozhlas, SRo Foto:
Budova verejnoprávneho Slovenského rozhlasu
debata

O tri roky aj Bratislava

Trvalo štrnásť rokov, kým od prvého verejného vysielania vznikla aj prvá rozhlasová stanica. KDKA v Pittsburgu začala pravidelne vysielať až v roku 1920, v Európe založili Briti o dva roky neskôr legendárnu BBC. Československo prijalo špeciálny zákon o telegrafoch, keď sa rádiofónia stala štátnym monopolom v marci 1923. Už v máji začala pravidelne vysielať pražská stanica Radiojurnal.

Rozhlasové programy v tej dobe zabezpečoval vysielač v českom meste Kbely, neskôr sa stanica viackrát sťahovala. Bratislavská pobočka Radiojournalu fungovala od 3. augusta 1926, pričom vysielač bol v budove policajného riaditeľstva na Špitálskej ulici.

Výročie vôbec prvej stanice na území bývalého Československa oslávia spoločne Český rozhlas aj s RTVS. Pri tejto príležitosti ponúka verejnoprávny okruh niekoľko tematických programov.

Spomienky na históriu

„V sobotnom vydaní relácie Štúdio svet na Rádiu Slovensko krátko po desiatej hodine budeme spomínať na 90-ročnú históriu rozhlasového vysielania najprv Československého, neskôr Českého a Slovenského rozhlasu,“ uvádza Mária Špiriaková z RTVS. „Na úvod ponúkneme krátku retrospektívu zahraničného spravodajstva z dielne našich českých kolegov, pridáme aj spomienku na slovenských spravodajcov pôsobiacich v zahraničí.“

Do programu Rádia Slovensko sa v sobotu vrátia aj bývalí „rozhlasáci“, ktorí porozprávajú ako Štúdio svet, vtedy ešte Štúdio Európa začínalo. „Na záver vám ponúkneme »drobnosť« od hádam najobľúbenejšieho prispievateľa do našej relácie – Gregora Martina Papucseka,“ dodáva Špiriaková.

Aj v špeciálnom vydaní relácie Noc v archíve v sobotu 18. mája od 22.23 do 24.h sa budú oslavovať 90. narodeniny bývalého Československého rozhlasu. „V archíve sme tentoraz našli ukážky, v ktorých si spomenieme napríklad na to, aké jednoduché a zároveň na svoju dobu zložité bolo technické zariadenie, ktoré prvýkrát do éteru vyslalo rozhlasový signál z Bratislavy. Budeme počuť aj jeden z vzácnych archívnych materiálov, ktorý predznamenával dobu neslobody počas 2. svetovej vojny. Pripravili sme aj ukážky z netradičného spievaného rozhlasového kvízu, rozhlasovej hry pre mládež, alebo rozhlasové správy z roku 1959.“ Chýbať nebudú ani archívne piesne, ktoré vznikli v rozhlasových štúdiách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba