Pod čiarou: Rozhlas – prúdová relácia a či holubník

Na rozdiel od niekoľkých časopiseckých TV programov ten rozhlasový nájdete iba na internete, čo svedčí o tom, že na rozdiel od televízie bežný poslucháč počúva rozhlas skôr intuitívne.

03.09.2013 07:00
Pavel Branko Foto:
Pavel Branko
debata (4)

Aspoň na Slovensku, lebo všelikde je cielené počúvanie rozšírenejšie, inak by napríklad hneď v susednom Česku nemohol úspešne obhajovať svoje miesto na trhu krásne vypravený programový Týdeník rozhlas.

Na Slovensku je to inak, ale kto chce, programy RTVS si na webe nájde. Keď sa však o ne chce opierať, neraz pohorí. Nie pri pevne programovaných tituloch, tie sa začínajú plus-mínus v stanovenom čase, ale pri takzvaných prúdových reláciách, ktoré môžu trvať aj niekoľko hodín, tam áno. Kratšie-dlhšie vstupy síce majú v programovej štruktúre určený svoj čas, no vzhľadom na prúdový charakter relácie sa plánovaný a reálny čas nutne rozchádzajú. Spravidla o minútu-dve hore-dolu, čo u nás aj inde vo svete patrí k štandardu.

Niekde si však z tejto praxe urobia holubník. Dvojhodinové Ranné ladenie na stanici Devín sa vyznačuje prevažne podnetnými, informatívnymi a zavše aj inšpiratívnymi reflexívnymi príspevkami, ktoré internetový program menovite uvádza. Keď sa o ne však chcete oprieť – a to aj s vedomím časovej tolerancie – ľahko obídete nasucho.

Príklad? Na 7.40 je plánovaný pravidelný štvrťhodinový vstup pod názvom Esej. Keď si však stanicu zapnete hoci aj s päťminútovým predstihom, je esej spravidla už v plnom prúde, ba občas začujete iba odhlásenie. Čiže zaužívanú jedno-, dvojminútovú toleranciu si Ranné ladenie natiahne aj na desať-pätnásť minút a potom si programovú štruktúru môžete strčiť za klobúk. Tým sa Ranné ladenie zároveň stáva v éteri unikátom, lebo hoci prúdové relácie patria k bežnej praxi všetkých staníc u nás aj inde, takýto holubník si, pokiaľ viem, nikde okrem Ranného ladenia nedovolia. Čo k tomu vedenie stanice Devín?

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Týdeník rozhlas #Ranné ladenie