V Košiciach chystajú seminár o kultúre hier

Aj na to, ako sú informačné technológie prepojené s umením, chce poukázať košický seminár Game Culture. Organizátori naň okrem domácich zástupcov pozvali aj hostí zo Švajčiarska a Srbska a v dňoch 14. a 15. novembra ho bude hostiť Kino Úsmev.

08.11.2013 07:00
web GAME Foto:
Zo Švajčiarska na seminár zavíta Mario von Rickenbach, nezávislý dizajnér hier a autor medzinárodne populárnej hry Mirage,
debata

Seminár je určený najmä študentom a mladým profesionálom, ktorí sa zaujímajú o hranie počítačových hier, ale aj samotným hráčom. „Seminár je postavený na krátkych prednáškach a  diskusiách a ukáže, že aj hry môžu pôsobiť ako umelecká platforma, prepojená s výtvarným umením, divadlom i hudbou,“ uvádzajú organizátori.

„Takisto je unikátnou príležitosťou pre verejnosť, ako objaviť svet umenia v rámci hier, napríklad v rámci večera určeného pre širokú verejnosť v Tabačke, kde bude k živému hraniu hry hraná živá improvizovaná hudba doplnená o jam session.“ O živý hudobný sprievod sa postará kapela hör<->spiel.

Medzi pozvanými hosťami je napríklad švajčiarsky nezávislý dizajnér Mario von Rickenbach, autor hry Mirage, ktorá získala v roku 2012 hlavnú cenu na európskych Indie Games Awards. "Vo Švajčiarsku má toto odvetvie kvalitné zázemie, vyučuje sa i na vysokých školách,“ hovorí za organizátorov Lukáš Berberich z Tabačky Kulturfabrik.

Zo Švajčiarska príde aj Daniel Sciboz, ktorý skúma prepojenie GPS a umenia, a hosťom podujatia bude aj riaditeľ Švajčiarskej asociácie vývojárov hier Robbert van Rooden. Zo Srbska príde napríklad Isidora Todorovič. Zameria sa na hry, ktoré fungujú ako kritika spoločnosti. Slovensko zastúpi aj Šimon Šicko, šéf v súčasnosti najúspešnejšej slovenskej firmy na vývoj hier Pixel Federation.

Súčasťou podujatia bude aj interaktívna performance a divadelná inštalácia švajčiarskej skupiny Urban Out v Tabačke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Game Culture #Kino Úsmev