Kreatívna Európa čaká aj na slovenské nápady

Predstavitelia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku oficiálne predstavili novú kultúrnu politiku Európskej únie. Program Kreatívna Európa spojí dosiaľ samostatné programy MEDIA a Kultúra a uľahčí byrokraciu spojenú so žiadaním o grantovú podporu. Zameria sa najmä na projekty, pri ktorých organizácii sa stretnú partneri z troch či viacerých krajín. Únia doň investuje v priebehu najbližších siedmich rokov spolu 1,46 miliardy eur.

05.02.2014 07:00
debata (1)

Filmové festivaly propagujúce európske snímky, nadnárodné siete a platformy pre umelcov a iných pracovníkov kultúrneho sektora, koprodukčné fondy či preklady literárnych diel – to je len niekoľko z mnohých formátov, ktoré sa môžu uchádzať o podporu z programu Kreatívna Európa. V rokoch 2014 až 2020 by z neho mali ťažiť zhruba dve tisícky kín a 250-tisíc umelcov či kultúrnych koordinátorov, s jeho podporou vznikne aj najmenej 800 filmov a 4 500 knižných prekladov.

Kreatívna Európa sa na prvý pohľad od svojich predchodcov v mnohom nelíši. Zodpovední však žiadateľom sľubujú výrazne efektívnejší a modernejší postup pri získavaní podpory. Novinkou je napríklad možnosť podať žiadosť elektronicky či zjednodušenie kategorizácie projektov. Pretože sa zlučujú aj samotné pôsobiská programov Kultúra a MEDIA, po novom všetci záujemcovia adresujú žiadosti na to isté miesto. Výhodou je aj zníženie povinného spolufinancovania z 50 na 40 percent či udeľovanie fixných (a teda perspektívne aj vyšších) príspevkov.

K novým výzvam, pred ktorými európska kultúra stojí, patrí dôslednejšia práca s publikom, ktorá zahŕňa tak jeho kultiváciu, ako aj zvyšovanie potenciálu projektov osloviť širšie spektrum záujemcov. Kreatívna Európa sa bude tiež viac venovať moderným multimédiám – o finančnú podporu odteraz môžu žiadať dokonca aj tvorcovia videohier.

Úspešnosť slovenských žiadateľov bude závisieť najmä od kvality ich žiadostí, len z programu MEDIA sa im však v posledných desiatich rokoch podarilo získať viac ako 4,7 milióna eur na podporu 235 projektov.

Program Kreatívna Európa po prvý raz verejnosti predstavila Európska komisárka Androulla Vassiliou v novembri počas Ekonomického týždňa Stredozemia v Marseille. A nie náhodou, jedným z argumentov pre 9-percentné navýšenie rozpočtu tejto sféry oproti minulému obdobiu je totiž práve málo známy ekonomický prínos kultúrneho sektora. Ten predstavuje 4,5 percenta HDP Európskej únie a na rozdiel od iných odvetví nezaznamenal prepad ani v čase krízy. Nová kultúrna politika by mala tento rast ďalej stimulovať, a tak podporovať konkurencieschop­nosť európskej kultúry a umenia v celosvetovom meradle.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #kultúra #podpora #koprodukcia #Kreatívna Európa