Kto zachráni Pompeje?

Taliansko volá o záchranu Pompejí. Unikátna archeologická pamiatka, ktorá láka až 2,6 milióna návštevníkov ročne, totiž opäť prišla o jednu zo svojich častí. Dvetisíc rokov starý múr, ktorý obklopoval jeden z domov, sa zrútil začiatkom týždňa v dôsledku silných dažďov. Podľa agentúry AP voda zničila aj ďalšie časti mesta.

07.03.2014 14:00
Italy Pompeii Foto:
Pompeje postihlo ďalšie nešťastie.
debata

Archeológovia, politici, novinári, aktivisti aj obyvatelia Talianska sa pýtajú, kto je na vine. Stavby v meste, ktoré v roku 76 nášho letopočtu zasypal vulkanický popol a pemza z neďalekej sopky Vezuv, v poslednom období stíhajú katastrofy. Pred troma rokmi sa začal rozpadávať aj slávny Dom gladiátorov, ktorý patril medzi najvýznamnejšie pamiatky v areáli.

„Pompeje majú problémy rok čo rok,“ vyhlásila pre FoxNews.com Lisa Ackermanová, riaditeľka Svetového pamiatkarského fondu. „Tlak, aby ostali otvorené turistom, je zároveň aj tlakom na samotné pamiatky.“

Pompeje sú turistickou atrakciou takmer 250 rokov. Už v devätnástom storočí boli jednou zo zastávok takzvanej Veľkej cesty, ktorú absolvovali muži z britských vyšších kruhov za účelom spoznávania umenia. Od roku 1997 patria pod patronát Svetového dedičstva UNESCO a sú jedným z najnavštevo­vanejších miest v Taliansku.

Po páde múru sa v Pompejach pre verejnosť uzatvorila ďalšia časť mesta. Postupné rúcanie stavieb majú podľa odborníkov na svedomí silné dažde. Tie trápia obyvateľov talianskeho regiónu Campania. Najmä politikom sa však vyčíta ustavičné otáľanie s obnovou pamiatok a snahou zabrániť podobným prípadom, ktoré sa v posledných rokoch objavujú čoraz častejšie. Pád múru je o to žalostnejší, že talianska vláda odsúhlasila minulý rok projekt na záchranu Pompejí s dotáciou vo výške 105 miliónov eur. Obnova unikátnej pamiatky už v minulosti rozdelila politikov na niekoľko táborov a stala sa dôvodom ich vzájomného osočovania sa. Aktuálna situácia ich však opäť prinútila k pohotovosti. Snahou nového talianskeho premiéra Mattea Renziho je najmä nespájať opravy mesta s organizovaným zločinom, ktorý by sa na obnove za milióny rád priživil.

„Chceme zabezpečiť, aby sa to celé vykonávalo prostredníctvom čestných a schopných pracovníkov a podnikov. Chceme odlúčiť Pompeje od organizovaných zločineckých skupín, ktoré majú stále silné postavenie v tomto regióne,“ vyhlásil v stredu na tlačovej konferencii. Zároveň vyzval súkromné firmy, aby obnovu Pompejí finančne podporili, rovnako ako ďalšie pamiatky v Taliansku. Ministerstvo kultúry už uvoľnilo 2 milióny eur na akútne opravy.

Nakoľko sa so získanými financiami podarí obnoviť ráz starovekého rímskeho mesta, je zatiaľ otázne. Pompeje totiž napriek vysokej návštevnosti, a teda aj zárobku, ktorý generujú, pôsobia zanedbane. Podľa Ackermanovej zo Svetového pamiatkarského fondu je totiž ich úpadok spôsobený dlhodobým nesprávnym prístupom. Údržba sa totiž odkladala každú turistickú sezónu. Svoj podiel zodpovednosti na tom nesú aj škrty v talianskych financiách, ktoré opravy predlžovali. „Je to tragédia. Strácame čas obviňovaním ľudí, namiesto toho, aby sme sa pustili do práce,“ myslí si.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Pompeje #archeologická pamiatka