Rok 2015: Kultúrou otriasol Kotleba aj najdrahší Picasso a vycestovala Berniniho busta

Rekordné dražby obrazov Paula Gauguina a Pabla Picassa, úspech slovenskej kinematografie vo svete, ale aj škándál okolo predaja Berniniho busty do zahraničia rezonovali v kultúre v roku 2015.

30.12.2015 14:04
picasso Alžírske ženy Foto:
Pablo Picasso: Alžírske ženy, verzia O
debata

7. 2.

Obraz Paula Gauguina Kedy sa vydáš sa s cenou 300 miliónov dolárov stal najdrahšie predaným obrazom v histórii. Predal sa priamo, nie prostredníctvom aukcie.

8. 2.

Film Koza režiséra Ivana Ostrochovského mal premiéru na festivale v Berlíne, kde odštartoval svoju úspešnú púť po svete – získal vyše desať cien z rôznych festivalov a Európska filmová akadémia ho zaradila do prestížneho výberu 52 najlepších titulov európskej kinematografie uplynulého roka – Selection.

20. 2.

Ennio Morricone prvýkrát vystúpil na Slovensku, v roku 2016 sa do Bratislavy vráti.

22. 2.

Snímka Ida režiséra Pawła Pawlikowského sa stáva prvým poľským filmom, ktorý získal Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov.

1. 4.

Začal sa nultý ročník bilančnej prehliadky Týždeň slovenského filmu, ktorá má ambíciu stať sa tradíciou.

18. 4.

Robbie Williams prvýkrát vystúpil v Bratislave v rámci svojho Let Me Entertain You, počas ktorého predstavoval svoje najväčšie hity.

Robbie Williams v Bratislave. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Robbie Williams v Bratislave. Robbie Williams v Bratislave.

6. 5.

Slávny nórsky spisovateľ Jo Nesbø navštívil Bratislavu, dva dni strávil aj v Tatrách.

11. 5.

Picassov obraz Alžírske ženy vydražili za 179,4 milióna dolárov. Stal sa tak najdrahším obrazom predaným v aukcii.

15. 5.

Americký režisér David Lynch potvrdil, že nakrúti tretiu sériu kultového seriálu Twin Peaks.

10. 5.

Po celom svete sa začína premietať film Jurský svet, za ktorým stojí ako výkonný producent Steven Spielberg. Jurský svet je najlepšie zarábajúcim filmom tohto roka a v rebríčku najlepšie zarábajúcich filmov všetkých čias bez prispôsobenia inflácii je na treťom mieste hneď za Avatarom a Titanicom.

10. 6.

Skupina Faith No More sa po 21 rokoch vrátila na Slovensko, kde predstavila aj aktuálny album. Fanúšikov naň nechali čakať 18 rokov.

Faith No More vystúpili v Bratislave. Foto: Pravda, Ivan Majersky
Faith no more Faith No More vystúpili v Bratislave.

30. 6.

V Galérii mesta Bratislavy otvorili veľkú retrospektívnu výstavu výtvarníčky Miry Haberernovej-Trančíkovej.

11. 7.

Björk prvýkrát vystúpila na Slovensku na festivale Pohoda, okrem nej tu takisto v premiére zahrali aj Manu Chao, Franz Ferdinand či Die Antwoord

Islandská speváčka Björk počas koncertu v rámci... Foto: SITA, Robert Tappert
POHODA 2015: Björk Islandská speváčka Björk počas koncertu v rámci festivalu Pohoda.

polovica júla

Prevalila sa kauza Berniniho busty. Údajne až 30 miliónov eur zaplatilo losangeleské Gettyho múzeum za bustu pápeža Pavla V. obchodníkovi, ktorý ju na Slovensku kúpil za smiešnych 24-tisíc eur. Dielo, o ktorom si u nás desaťročia mysleli, že je iba kópiou, pokladá totiž Gettyho múzeum za nesmierne cenný originál z dielne slávneho Giana Lorenza Berniniho. Chybou ministerstva kultúry mohol kupec dielo vyviezť a dnes je už vystavené v Amerike.

6. 8.

Banskobystrický župan Marian Kotleba odmietol podpísať grant na 20-tisíc eur, ktorý Divadlu Štúdio tanca v Banskej Bystrici schválilo ministerstvo kultúry. Peniaze mali ísť na 11. ročník festivalu Dni tanca. Kotleba rozhodnutie odôvodnil tým, že „nemá záujem na rozvoji tohto smeru dekadentného ,umenia‘“. Župan neskôr stopol aj dotáciu projektu Stop extrémizmu Bábkového divadla na Rázcestí.

7. 8.

V britskom vydavateľstve Dedalus vyšiel v anglickom preklade výber z tvorby slovenských autorov. Antológia zahŕňa Kukučína, Tajovského, Tatarku, Šikulu, Slobodu či Kompaníkovú.

18. 9.

Otvorili galerijný priestor Slovenského múzea dizajnu v Bratislave.

20. 9.

Inscenácia Mojmír II. (SND) režiséra Rastislava Balleka získala 5 Dosiek. Ceny sa prvýkrát po 19 rokoch odovzdávali v Bratislave.

Najlepšou inscenáciou sezóny je Mojmír II.... Foto: SND/Milo Fabian
inscenácia, mojmír, divadlo thália, Najlepšou inscenáciou sezóny je Mojmír II. alebo Súmrak ríše. Dominika Kavaschová (vľavo) získala DOSKY za najlepší ženský herecký výkon. Na snímke s Robertom Rothom (Rastic) a Emilom Horváthom (Sventopulk).

15. 10.

České Divadelní noviny ocenili režiséra Mariána Amslera, ktorého inscenácia sa stala aj inscenáciou sezóny a cenu za herecký výkon získal Juraj Kukura.

30. 11.

Novovzniknutý Fond na podporu umenia zverejnil prvú výzvu, pod fond prechádza od budúceho roku podstatná časť dotačného systému kultúry.

9. 12.

Organizátori Art Film Festu oznámili, že po 23 rokoch sa festival presunie z Trenčianskych Teplíc a Trenčína do Košíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ročenka 2015