Fond na podporu umenia vyhlásil všetky tohtoročné výzvy

Fond na podporu umenia vyhlásil všetkých 12 výziev určených pre tento rok. Fond rozdelí tento rok približne 14,4 milióna eur. Zo spomínaných 12 výziev bolo 10 riadnych a dve mimoriadne.

19.05.2016 07:00
debata

Fond, konkrétne jeho odborné komisie, do stredy rozhodol o rozdelení peňazí v prvých piatich výzvach. Informoval o tom riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčík. Doplnil, že v piatich rozhodnutých výzvach, medzi iným na vydávanie časopisov, divadelné, tanečné, hudobné a ďalšie umelecké projekty, dostal Fond na podporu umenia (FPU) 2 286 žiadostí spolu na sumu 26 932 271 eur. Z nich fond podporil 1 257 žiadostí v celkovej sume 7 475 432 eur. Fond stále prijíma žiadosti o podporu na výzvu určenú na činnosť múzeí a galérií. Neuzavreté sú tiež výzvy, ktoré sa týkajú knižníc a ďalších oblastí. Kovalčík rázne odmietol, že by odborné komisie rozhodovali zaujato.

Ako na tlačovej besede zdôraznil šéf FPU, odborné komisie fondu, ktoré rozhodujú o dotáciách, vznikli po verejnej výzve umeleckým organizáciám, aby do nich nominovali svojich zástupcov. „Nejde o nominantov vedenia fondu, ale o tých, ktorých si navrhla kultúrna a umelecká obec, tí aj žiadosti posudzujú,“ zdôraznil Kovalčík.

Podľa Petra Michaloviča, predsedu Rady FPU, sú odborné komisie prísnejšie vytvárané ako v prípade Audiovizuálneho fondu (AVF) a v prípade konfliktu záujmov člen komisie odstúpi a musí sa za neho hľadať náhrada.

Zuzana Komárová, členka Rady FPU doplnila, že smernica je natoľko prísna, že žiadať o podporu nemôžu ani členovia rady fondu, tiež nemôžu nominovať členov do komisií fondu a žiadna im blízka osoba nemôže podať projekt so žiadosťou o podporu z fondu.

Vedenie fondu očakáva, že prvé výzvy na rok 2017 by mohli byť zverejniť už po lete. Medzi prvými by mali byť výzvy na podporu celoročnej činnosti, napríklad na vydávanie časopisov alebo fungovanie kultúrnych centier, festivaly a ďalšie podujatia. Na jar 2017 fond zverejní výzvy na umeleckú tvorbu. Zverejňovanie výziev musí fond zosúladiť aj s reálne pridelenými prostriedkami. Pritom 10 miliónov je fixná suma, ktorú FPU dostáva od štátu zo zákona a o zvyšných prostriedkoch musí fond každoročne rokovať s ministerstvom kultúry, ktoré ich však najskôr musí vyrokovať od ministerstva financií.

Fond na podporu umenia vznikol z iniciatívy MK SR zo zákona ako nová verejnoprávna inštitúcia 1. januára 2015. Finančne podporuje „živé umenie“, umelecké aktivity, kultúru a kreatívny priemysel, ale aj medzinárodnú spoluprácu, vzdelávanie a výskum v týchto oblastiach a tiež tvorcov samotných. Prvé výzvy zverejnil koncom roka 2015 a prvé projekty získali podporu tento rok. Projekty sa môžu prihlásiť do výziev v šiestich programoch – Umenie, Kultúrne podujatia, aktivity a časopisy, Výskum a vzdelávacie aktivity, Ľudová kultúra a kultúrno-osvetová činnosť, Medzinárodné aktivity a mobility a Pamäťové a fondové inštitúcie. FPU nahradil podstatnú časť grantového systému ministerstva kultúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #grantový systém #Fond na podporu umenia #výzvy