Stĺpček: Holé povrchnosti

Možno som povrchný, ale ženské telo sa mi páčilo vždy. Nahé ženské telo. Nahé od podstaty ako každé ľudské telo, akokoľvek kultúrne sa na verejnosti ukrýva. Myslím, že nie je jediný muž, ktorého by jeho hebký povrch a línie nakoniec nenútili ísť hlbšie – od fascinácie cez snahu pochopiť a uchopiť dokonca až po fyzické splynutie.

31.10.2010 17:00
Agda Bavi Pain Foto:
Agda Bavi Pain
debata

Príležitosť bola netradične v našej Národnej galérii na nedávnej vernisáži kontroverznej výstavy s lákavým názvom. Holé baby. Alias necenzurované akty moderných majstrov. Poviem vám, užil som si svoje. Aj keď som dorazil ako naschvál neskoro, nestihol som nič z programu ani z vystúpenia dobrých (a pekných) poetiek, a keďže sa priestory galérie pomaly zatvárali, výstavu som musel preletieť len narýchlo a povrchne.

Výber 150 diel 19 slovenských výtvarníkov 20. storočia neposkytoval len mužský pohľad, ale aj ženský komentár, a tak lačné oko lovca dopĺňal štipľavý materský jazyk. Slová žien našťastie vyvolávali chápavý úsmev rovnako ako pohľad na Benkove rozkošné nahotinky s krojmi a čepcami. A tak diela zvučných mien ako Fulla, Majerník, Sokol, Galanda, Bazovský či Fila v dozvuku získali ženský vtip a šarm vďaka autorkám výstavy, ktoré nám odhaľovali pozadia a polohy nemenej vzrušujúce ako výtvarné „akty XXX“ našich nesmrteľných maliarov.

My muži môžeme byť radi, že ich úsudok nebol nijako povrchný ani krutý ako cenzúra či cirkev v rukách mužov. Odhliadnuc od neskrývane povrchného, no práve tak provokujúceho názvu. Ale postavme sa k tomu chlapsky. Holí chlapi by taký záujem určite nevyvolali, o to sa stavím. Aj keby dotiahli bronzového Maratónca z Košíc!

debata chyba