Košice rozbiehajú projekt hlavného mesta kultúry

Košický magistrát chce naplno rozbehnúť práce na príprave projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013. Daniel Krajcer minulý týždeň potvrdil sumu 60 miliónov eur zo strany ministerstva kultúry.

29.03.2011 16:30
Košice Foto:
Ilustračné foto
debata

Projekt však mešká. Podľa košického viceprimátora Ladislava Lazára vinou bývalého vedenia mesta, ktoré podcenilo prípravu investičných projektov a stratilo veľa času. Navyše je problémom aj to, že podklady pre verejné architektonické súťaže neboli vypracovávané presne, výberové komisie nie vždy trvali na striktnom dodržaní súťažných podmienok. Architektonickú súťaž nakoniec vyhral projekt, ktorého odhadovaná realizačná cena niekoľkonásobne prevýšila cenu uvedenú v podmienkach. Ako príklad uviedol Lazár rekonštrukciu amfiteátra. „Mesto v súčasnosti nemôže ísť do projektu obnovy amfiteátra za 22 miliónov eur,“ povedal košický primátor Richard Raši.

Na investičné projekty je vyčlenených pre mesto 45 miliónov eur. Ťažiskové sú kasárne Kulturpark a SPOTs, čo sú vlastne bývalé výmenníky na sídliskách premenené na malé centrá kultúrnych aktivít. Dva výmenníky sú zrekonštruované, pri troch sa čaká na stavebné povolenia, na ďalšie dve je vypísaná súťaž. Náklady na Kulturpark sa budú podľa odhadov pohybovať okolo 23,5 milióna eur, náklady na SPOTs môžu dosiahnuť približne 1,76 milióna eur.

Medzi hlavné projekty patri rekonštrukcia Mestského parku a parku na Moyzesovej ulici, Ulička remesiel, rekonštrukcia Starej plavárne na Kunsthale, rekonštrukcia amfiteátra, Košický hrad a ďalšie projekty. Podmienkou Európskej únie je, aby boli všetky realizované projekty trvalo udržateľné počas nasledujúcich piatich rokov.

debata chyba