Malý Berlín bude možné od piatka nájsť aj v Trnave

Štyri roky čakalo multižánrové kultúrne centrum (KC) Malý Berlín v Trnave, kým sa bude môcť nasťahovať do svojich nových priestorov na Štefánikovej ulici. Od piatka 2. marca sa začne ďalšia etapa jeho existencie, na novej adrese chce ponúkať podujatia pre všetky vekové kategórie.

27.02.2018 12:00
Malý Berlín Foto:
Malý Berlín chce od piatka 2. marca ponúkať podujatia pre všetky vekové kategórie.
debata

Malý Berlín má pod palcom občianske združenie Publikum.sk. Podľa jeho predsedu Michala Klembaru fungovať začali v roku 2009, na rok 2014 bolo pôvodne naplánované premiestnenie do nového centra Nádvorie, ktorého je Malý Berlín súčasťou. Keďže práce neboli v roku 2014 ukončené, vznikol na inom mieste dočasný kultúrny priestor a dostal odvodený názov Berliner.

„Bol to čas, kedy sme pripravovali seba aj svojich ľudí na to, čo nás čaká teraz, bol to trojročný intenzívny tréning, ako robiť kultúrne centrum,“ povedal Klembara pre TASR. Teraz sa KC sťahovaním vracia k pôvodnému názvu. Dodal, že názov Malý Berlín odkazuje na slávnu minulosť Trnavy a jej známe pomenovanie Malý Rím, zároveň na dnešné európske centrum nezávislej kultúry a kreatívneho priemyslu, mesto Berlín. „Z oboch si chceme vziať to najlepšie,“ uviedol.

Malý Berlín má k dispozícii sálu s kapacitou do 180 miest a menšiu na komornejšie podujatia. Akcie plánuje robiť v letných mesiacoch aj v centre Nádvoria pod otvoreným nebom. „V našom programe budú filmové a divadelné predstavenia, diskusie, koncerty, prednášky, literárne podujatia. Do septembra sa zameriame na naše základné publikum teda vysokoškolákov a mladých pracujúcich, potom chceme začať pracovať so školami a pridáme aj podujatia pre seniorov, kde zohľadníme aj ich potrebu navštevovať podujatia v skoršom ako večernom čase,“ dodal Klembara.

Malý Berlín získal v rámci projektu priestory na prvom podlaží historického meštianskeho domu s vchodom zo Štefánikovej ulice. Nádvorie spája niekoľko objektov v centre Trnavy, susediace parcely vytvorili priestor, podľa ktorého bolo centrum pomenované. Nádvorie je súkromným Na slávnostné otvorenie 2. marca si Malý Berlín pripravil koncerty kapiel MPNP a Billy Barman a predstaví sa aj DJ Petijee.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #kultúrne centrum #Malý Berlín #Nádvorie