Z Malého Ríma Malý Berlín? Trnava bude žiť kultúrou

Berlín je v oblasti nezávislej kultúry a kreatívneho priemyslu už dlhodobo vzorom pre celú Európu. Osud nemeckej metropoly po druhej svetovej vojne však pripomína aj situáciu mnohých slovenských miest, ktoré už dávno stratili výsadu prosperujúcich priemyselných centier. Hľadať nové výzvy v podobe umenia a kultúry sa rozhodlo aj trnavské centrum Malý Berlín, ktoré v piatok večer od 19. hodiny čaká slávnostná verejná kolaudácia.

02.03.2018 09:00
Malý Berlín Foto:
Kultúrne centrum Malý Berlín dočasne fungovalo na rôznych miestach Trnavy pod názvom Berliner.
debata

Kultúrne centrum Malý Berlín, ktoré zastrešuje OZ Publikum.sk, malo pôvodne fungovať už od roku 2014. Presťahovanie sa do priestorov nového komplexu Nádvorie na Štefánikovej ulici však nebolo kvôli neukončeným rekonštrukčným prácam možné. Na inej adrese tak dočasne vznikol kultúrny priestor Berliner. „Berliner neponúkal také priestorové, technické a kvalitatívne podmienky, prirodzene sme sa ho snažili od Malého Berlína oddeliť a nevytvárať tak v ľuďoch nesprávne očakávania,“ tvrdí zakladateľ OZ Publikum Michal Klembara, podľa ktorého názov Malý Berlín odkazuje rovnako na históriu a tradície Trnavy ako „Malého Ríma“, ako aj na jej budúce smerovanie v oblasti kultúry. Na pôvodne plánovanú adresu, ale aj k pôvodnému názvu sa iniciátori projektu nakoniec vrátili po štyroch rokoch.

Na prvom podlaží historického meštianskeho domu, ktorý je súčasťou Nádvoria, plánujú od 2. marca usporadúvať program pre široké spektrum návštevníkov. „V zásade sme jediné kultúrne centrum v Trnave, program preto chceme postaviť všeobecne – od koncertov, divadiel cez prednášky či diskusie až po filmové projekcie,“ približuje Klembara. Podľa jeho slov by sa Trnava mohla stať aj kultúrnym centrom širšieho okolia: „Prirodzený región je tu pomerne silný. Na vidieku žije mnoho mladých ľudí, ktorí tak nebudú musieť za kultúrou dochádzať napríklad do Bratislavy.“ Aj keď je Trnava domovom viacerých slovenských univerzít, podľa Klembaru v posledných rokoch pracujú prevažne s lokálnymi návštevníkmi: „Ešte pred pár rokmi tu bol vysokoškolský život oveľa citeľnejší, to sa však postupne mení. Aj keď sú našou primárnou cieľovou skupinou ľudia po vysokej škole, Malý Berlín by mal prinášať program aj pre deti a seniorov. Opäť sa však budeme snažiť prilákať aj študentov.“

Za jednu zo svojich najdôležitejších úloh si Malý Berlín kladie podporu lokálnej kultúry a umenia. „Už dlhé roky sa snažíme v rámci našej činnosti spolupracovať s rôznymi skupinami či divadlami, ktoré podporujeme aj v rámci tvorby či samotnej činnosti. Odzrkadlí sa to aj počas piatkového večera,“ odkazuje Klembara na mladú skupinu MPNP, ktorá počas slávnostného otvorenia vystúpi spoločne s kapelou Billy Barman a DJ-om Petijee.

Oficiálne otvorenie po rokoch čakania má pre celé združenie veľkú symbolickú hodnotu. Ako však pripomína Klembara, kultúrne centrum čaká ešte veľa krušných chvíľ. „Ešte nemôžeme byť spokojní. Musíme vyriešiť prevádzku a financovanie takého náročného projektu, akým je Malý Berlín,“ pripomína a odkazuje aj na situáciu podobných iniciatív po celom Slovensku. „Trend oživovania slovenskej kultúry v regiónoch je posledné roky naozaj silný. Značne tomu pomohol Fond na podporu umenia, no táto vlna tu bola už skôr a dnes je naozaj výrazná. Ako sa však ukazuje, čoraz väčším problémom je udržať ju v chode. Systém v rámci celého Slovenska ešte nie je nastavený tak, aby bola nezávislá kultúra trvalo udržateľná. To je zásadná téma, ktorej sa budeme najbližšie roky venovať nielen my, ale aj iné kultúrne centrá.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #kultúrne centrum #Malý Berlín #Michal Klembara #Publikum.sk