Prvý jarný deň oslavujú bábky aj bábkoherci po celom svete

Aj tento rok si pripomíname Svetový deň bábkarstva, ktorý pripadá na prvý jarný deň, teda 21. marec. Pri príležitosti sviatku bábkového divadla každoročne významná osobnosť divadelného umenia oslovuje odborníkov i širokú verejnosť, bábkarov i nebábkarov, so svojím posolstvom, cieľom ktorého je upriamiť pozornosť na bábkové divadlo a bábky. V tomto roku je autorkou posolstva Werewere-Liking Gnepo z Pobrežia Slonoviny.

21.03.2018 14:00
Bábkoherec Ivan Gontko. Foto:
Bábkoherec Ivan Gontko pripomína, že slovenskí bábkari dosahujú každoročne významné medzinárodné úspechy.
debata

Ako píše v svojom posolstve, „nemôžeme sa zamýšľať nad bábkami bez toho, aby sme premýšľali nad stvorením vo všeobecnosti. Hlavne nad stvorením života. A zvlášť nad stvorením živých bytostí, zdanlivo nezávislých, ktorých závislosť alebo vzájomná závislosť ale často presahuje číre oživenie. Stáva sa čistou manipuláciou“.

Ako pri príležitosti Svetového dňa bábkarstva upozornil predseda Slovenského centra UNIMA, medzinárodného bábkarského zväzu a najstaršej mimovládnej organizácia UNESCO na svete, Ivan Gontko, „tento deň je príležitosťou obrátiť pozornosť medzinárodných i domácich umeleckých spoločenstiev, inštitúcií a širokej verejnosti na bábky, ich kreativitu a tvorcov“. Dnešným predstaveniam by malo predchádzať čítanie spomínaného medzinárodného posolstva.

Gontko v súvislosti s dnešným sviatkom bábkového divadla pripomína, že slovenskí bábkari a bábkové divadlá, kamenné i nezávislé, dosahujú každoročne významné medzinárodné úspechy na dôležitých celosvetových i domácich podujatiach. „Napriek tomu ostávajú na periférii záujmu spoločenského i mediálneho. Sme si vedomí, že tvorba a produkcie bábkarov zvyčajne neponúkajú dráždivé témy, po ktorých by čitatelia, diváci a poslucháči prahli. Sme však presvedčení, že napriek tomu môže pohľad do života a zákulisia bábkových divadiel a súborov priniesť mnoho zaujímavého,“ zdôraznil v tlačovej správe Gontko.

UNIMA (francúzsky Union International de la Marionnette) bola prvou medzinárodnou bábkarskou organizáciou. Založili ju v roku 1929 v Českos­lovensku, do roku 1972 mala sídlo v Prahe, ktoré sa neskôr presunulo do Paríža. UNIMA má tisícky členov na piatich kontinentoch. Myšlienka vytvorenia Svetového dňa bábkarstva vzišla z 18. Kongresu UNIMA v Magdeburgu v roku 2000. Oficiálny dátum, ktorým sa stal 21. marec, bol schválený v roku 2002 na zasadnutí Rady UNIMA v Atlante. Prvé medzinárodné posolstvo bolo zverejnené v roku 2003 v New Dillí v Indii. Odvtedy získali každoročné posolstvá veľkú popularitu a Svetový deň bábkarstva oslavujú v prvý jarný deň bábkari na celom svete. Motto Svetového dňa bábkarstva divadla znie každý rok rovnako: „Buďme objavení! Chceme byť poznaní! Zúčastnime sa! Hovorme o bábkach!“

debata chyba
Viac na túto tému: #bábkoherectvo #bábkarstvo #jar 2018 #Ivan Gontko