Desatoro pre kultúru treba podporiť, tvrdí umelecká obec

Približne 70 ľudí pôsobiacich v kultúrnych inštitúciách v Košiciach vyjadrilo podporu výzve adresovanej kandidátom na primátora a budúcim poslancom pod názvom Desatoro pre budúcnosť kultúry v Košiciach.

29.10.2018 16:00
Štátne divadlo Košice Foto: ,
Cieľom výzvy je nadviazať na predchádzajúcu kultúrnu politiku Košíc aj v súvislosti s projektom Európske hlavné mesto kultúry 2013.
debata

Jej autori žiadajú verejné uznanie hodnoty kultúry v rozvoji mesta a deklaráciu otvoreného záujmu o jej ďalší systematický rozvoj. Ako pre TASR pripomenula jedna z autoriek výzvy Barbora Tóthová, stratégia kultúrneho rozvoja mesta je vytvorená do roku 2018.

Cieľom výzvy je nadviazať na predchádzajúcu kultúrnu politiku mesta aj v súvislosti s projektom Európske hlavné mesto kultúry 2013. Podporo­vatelia žiadajú o budúce partnerstvo mesta s kultúrnou obcou a nezávislými umelcami. Desatoro je zhrnutím základných tém, ktorým sa mesto venovalo doteraz a je nutné ich prepracovať a rozvíjať aj v nasledujúcom volebnom období. Sú kľúčovým predpokladom, aby boli Košice aj naďalej mestom kultúry, povedala s tým, že vedenie mesta a jeho administratíva by nemali zabúdať na to, že kultúra nie je príťažou, ale investíciou.

Zástupcovia kultúrnej obce považujú pre zachovanie kontinuity a ďalší rozvoj mesta za kľúčové napríklad uznať kultúru ako dôležitú súčasť identity mesta, reorganizovať referát kultúry, aktualizovať kultúrnu stratégiu mesta Košice 2013–2018 v konzultácii s odborníkmi, garantovať percento na kultúru z mestského rozpočtu vo výške minimálne 3,5 percenta, komunikovať so zainteresovanými subjektmi či uznať význam nezriaďovaných kultúrnych inštitúcií, organizácií a umelcov.

Vyzývame napríklad aj na zachovanie grantovej schémy na podporu nezriaďovanej a zriaďovanej kultúry, zabezpečenie rozpočtu v súlade s Kultúrnou stratégiou 2019–2023 a prepracovanie jej pravidiel. Tie totiž nie sú úplne funkčné tak, ako boli napísané. Podstatné je tiež zbieranie dát o kultúre a ich analýza, aby sa vedenie mesta malo od čoho odraziť, spresnila Tóthová.

Dané desatoro je výsledkom celej kultúrnej obce. Našli sme prienik. Na jednotlivých bodoch sa zhodli zriaďované aj nezriaďované inštitúcie, umelci, kultúrni pracovníci i nezávislé organizácie, dodala.

Medzi podporovateľmi výzvy sú okrem iných aj riaditeľ Štátneho divadla Košice Peter Himič, riaditeľka Múzea Vojtecha Löfflera Milena Gašajová, riaditeľ Bábkového divadla v Košiciach Pavol Hrehorčák, certifikovaný sprievodca v Košiciach a spisovateľ Milan Kolcun, riaditeľ Tabačky Kulturfabrik Peter Radkoff, riaditeľ Kina Úsmev Lukáš Berberich a ďalší.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Európske hlavné mesto kultúry #výzva #mestské zastupiteľstvo